Buitenspelen met je kind: belangrijker dan je denkt!

Buitenspelen met je kind: belangrijker dan je denkt!

Wist je dat buitenspelen super gezond is voor kleine kindjes? Ze krijgen door buitenspelen lekker veel beweging, ademen heerlijke frisse lucht en genieten van het zonnetje. Wist je trouwens ook dat zonlicht een belangrijke leverancier is van Vitamine D? Vitamine D draagt op haar beurt weer bij aan sterke botten. Kortom; weer of geen weer, laat de kids maar lekker buitenspelen!

Hieronder hebben wij voor jou wat leuke ‘buitenspeel-inspiratie’ onder elkaar gezet. Want ook in de herfst en winter kun je prima buitenspelen met je kleintje!

1. Super bellen blazen!

Kleine kinderen worden razend enthousiast bij het zien van prachtig gekleurde belletjes in de lucht. Is je kindje nog heel klein? Laat hem dan lekker op het zachte gras zitten of op een zachte deken en ga er zelf naast zitten. Gebruik een bellenblaas en blaas wat leuke belletjes om hem of haar heen. Hup! Daar gaan de armpjes in de lucht. Is je kindje net wat groter, maak dan eens supergrote bellen voor ze. Dat doe je als volgt: Haal een touwtje door twee rietjes en knoop deze vast. Verstop het knoopje aan de binnenkant van een van de rietjes. Houd de rietjes in beide handen en haal het touw door een bak water met sop. Beweeg vervolgens langzaam omhoog en daar is de superbel! WAUW!

2. Verstop-spelletje

Jouw uk zal dit verstop-spelletje helemaal geweldig vinden. Zet hem of haar op een kleedje op het gras en laat hem of haar drie kleine speeltjes neerleggen, bijvoorbeeld een balletje, een autootje en een boekje. Vertel dan dat hij of zij mag gaan 'slapen' en de oogjes dicht mag doen. Jij of een ander kindje ‘steelt’ een speeltje weg en verstopt het achter je rug. Dan roep je hard: “wakker worden”. De slaapkop mag gaan gokken welk speeltje er weg is en wie het zou hebben gedaan. Is je kindje wat ouder, maak het spelletje dan nog wat uitdagender door het speeltje te verstoppen, zodat ernaar kan worden gezocht. Geraden en gevonden? Goed gedaan!

3. Waar gaan we heen?

Tijd om eens wat verder te gaan dan je eigen achtertuin? Probeer eens deze avontuurlijke buitenactiviteit, waarbij jouw kleintje de route mag bepalen. Je knipt vier stukken karton uit en tekent op elk van de kaart een pijl; linksaf, rechtsaf, rechtdoor en achteruit. Houd je kindje altijd goed bij de hand vast en ga lekker op pad: veiligheid staat voorop. Bij elke hoek waar je komt, mag jouw peuter een kaart kiezen en daardoor bepalen welke kant jullie op gaan. Tijdens het wandelingetje heb je de leukste gesprekjes: Wat zal er om deze hoek zijn? Een speeltuin? Een blauwe deur? Zie je het voor je? 

4. Kliederen

Buiten kliederen is heerlijk. Lekker met je handjes wroeten in de grond. Voor de allerkleinsten is dat echt nog niet aan te raden. Er is echter wel een leuk alternatief. Hiervoor moet het niet te koud zijn en moeten kleertjes een beetje nat mogen worden, of moet je over een goed regenpak beschikken. Koop bij de bouwmarkt wat verschillende schilderskwasten: groot, klein, dik en dun. Geef je kind een kwast in de hand en doop deze samen in een klein emmertje met water. En nu de stoep schilderen! Heerlijk kliederen!

5. Op een kleedje

Picknicken is in de zomer natuurlijk hartstikke leuk! Normaal gesproken ga je dan lekker naar het bos of naar het park. Maar heb jij het ook wel eens in de herfst gedaan en dan gewoon in je achtertuin? Leg een gezellig kleedje neer, en laat je kleintje de bordjes neerleggen. Maak allerlei bakjes met verschillende gezonde hapjes: een bakje met halve druifjes, een bakje met stukjes banaan en een schaaltje komkommertjes. En maak het eens helemaal een feest door uit een boterham met koekvormpjes leuke figuurtjes te steken. Dat wordt een groot feest, heerlijk in het najaarszonnetje!

Met buitenspelen maakt je kind automatisch door zonlicht Vitamine D aan, bedenk wel dat dit in de herfst minder is. Sowieso is het altijd verstandig om je kindje een Vitamine D supplement te geven. Het lichaam maakt niet alleen Vitamine D aan door zonlicht, maar haalt dit ook uit de voeding die je kindje krijgt. Wil jij weten of jouw uk de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Doe dan hier de test en binnen een paar minuutjes weet je het!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

7 leden zijn nu online
Aanmelden