Je baby op laten groeien zonder luier? Het kán!

Je baby op laten groeien zonder luier? Het kán!

Bij zindelijk worden horen potjes, ongelukjes, stickerkaarten en onderbroeken met prinsessen of actiehelden. En dat hele circus speelt zich af zodra je kind zo ongeveer het tweede kaarsje op z’n verjaardagstaart heeft uitgeblazen. Tenminste, dat dacht ik altijd. Ik had er namelijk nooit bij stilgestaan dat het ook mogelijk zou zijn om al veel eerder met de zindelijkheidstraining te beginnen. Bijvoorbeeld al tijdens de babytijd.

Zo’n eeuw geleden waren Nederlandse kinderen immers al voor de eerste verjaardag zindelijk en in grote delen van de wereld worden nog steeds amper tot geen luiers gebruikt. Ondanks dat het verschonen van luiers inmiddels al zo in mijn ritme gebakken zit dat ik het met één hand op mijn rug en de andere in mijn neus zou kunnen, was ik toch wel geïnteresseerd in een luierloos bestaan mét baby.

Aanleren en afleren

Eigenlijk is het namelijk onlogisch dat wij pas rond de leeftijd van twee jaar beginnen met de zindelijkheidstraining. Baby’s beschikken zogezegd over een instinct waardoor ze van nature liever niet hun eigen kleding en omgeving willen bevuilen door daarin te plassen en poepen. Ook pasgeboren baby’s geven al signalen af waaruit wij – als we daar beter op zouden letten – zouden kunnen aflezen dat ze hun behoefte moeten doen. Wij zijn daar echter niet op gebrand en negeren deze signalen, omdat we er al een dure luier omheen gevouwen hebben die de boel voor ons op kan vangen. Op die manier leren wij kinderen aan om toch hun eigen omgeving te bevuilen, om het twee jaar later weer af te leren.

Voordelen

Een luier om je kind’s billen vouwen is vrij gemakkelijk. Als je er even een handigheidje in hebt gevonden, kost het je geen enkele moeite. Zolang je ervoor zorgt dat je altijd luiers op voorraad hebt, kan het niet mis gaan. Toch heeft het ook erg veel voordelen om op hele jonge leeftijd al bezig te zijn met de zogenaamde babyzindelijkheidscommunicatie (bzc):

 • Het scheelt enorm veel geld aan dure luiers. Ik ben gemiddeld een tientje per week aan luiers kwijt, het zou dus heel fijn zijn om die te kunnen besparen!
 • Je uk krijgt niet te maken met luieruitslag.
 • Je hoeft tijdens de peuterpuberteit niet aan de gang met beloningskaarten en omkoopcadeautjes om je kind op het potje te krijgen.
 • De berg luiers die het gemiddelde gezin verbruikt, belast het milieu ontzettend. Hoe minder luiers we dus allemaal gebruiken, hoe beter!

In dit artikel vind je tips over de zindelijkheidstraining bij oudere kindjes!

Signalen herkennen.

‘Een pasgeboren baby kan toch helemaal niet zijn aandrang voelen?’ hoor ik jullie denken. Dat klopt. Een pasgeboren baby kan inderdaad niet z’n behoefte ophouden. Maar dat hoeft bij babyzindelijkheidscommunicatie ook helemaal niet. Je moet namelijk andersom denken:

Bij babyzindelijkheidscommunicatie is het de bedoeling dat je als de signalen van je kind als die moet plassen of poepen gaat herkennen. Sommige kinderen plassen bijvoorbeeld net na een slaapje, sommige kinderen poepen altijd als ze in de eetstoel hebben gezeten, noem het maar op. Je leert vrij snel signalen herkennen van een baby die bijvoorbeeld wil slapen (geeuwen, met de handjes in de ogen wrijven), dus het is te doen om ook de signalen voor een kind met aandrang te leren kennen.

Kindjes die moeten plassen of poepen gaan vaak met hun beentjes wiebelen, maken bepaalde geluiden en krijgen een typische blik in hun ogen. Aan jou als ouder is het vervolgens de taak om het kind meteen na een signaal op het potje te zetten of boven de wc te hangen. Dus als je weet dat je kind na een maaltijd klaar is voor number two, houd het potje dan gereed!

En dan?

Je kunt babyzindelijkheidscommunicatie niet verkeerd doen, dat is fijn om te weten. Ieder in een potje of in het toilet opgevangen plasje of drol is mooi meegenomen. Als je de signalen van je kind herkent (en daar mag echt nog wel een tijdje overheen gaan), kun je iedere keer als je denkt dat je kind z’n behoefte moet doen, het potje tevoorschijn toveren. Je kan ook je baby, als die nog niet kan zitten, boven het toilet hangen.

Je kunt babyzindelijkheidscommunicatie ook combineren met babygebaren. Gebruik dan het gebaar voor ‘plassen‘ of ‘poep‘. Ook kun je een ‘sssss’-geluidje maken als je kind aan het plassen is of het gewoonweg benoemen. Als je veel herhaalt, zal je kind de woorden, geluiden of gebaren koppelen aan de daad en is het hele gebeuren makkelijker te begrijpen voor je kind en gemakkelijker vol te houden voor jou.

Al met al kost babyzindelijkheidscommunicatie, zoals je misschien hebt begrepen, vrij veel werk. Niet per se meer werk dan het verschonen van luiers, maar is wel nodig dat je als ouder meer op let. Bovendien zijn ongelukjes nooit helemaal uitgesloten. Sommige ouders die aan babyzindelijkheidscommunicatie doen kiezen er dan ook voor om hun baby toch tussendoor nog een luier om te doen. Niet per se om die vol te laten kakken, maar om eventuele ongelukjes in op te vangen.

Zou babyzindelijkheidscommunicatie iets voor jou zijn?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (18) Stuur een bedankje


 • Onsgeheim85

  Ik hou het toch maar bij een luier 😂

 • Fam86

  Dit wordt vooral gedaan in Azië en Afrika maar er is een groot verschil dat zijn complete dorpen of familie woont in het zelfde huis zodat iedereen op die kleintjes kunnen letten.

  Ik heb het even geprobeerd gehad maar je moet continu op je kind letten en dat lastig als je nog andere kinderen hebt of als je werken moet is dit ook geen optie. Sowieso niet als je het alleen moet doen. Zindelijk maken is en blijft gewoon een hele klus.

  Knap hoor maar lastig..

 • guatebaby

  Ik woon in Guatemala en heb inderdaad kindjes gezien die nooit luiers hebben gedragen. Arme mensen hebben uberhaupt geen luiers, die gebruiken lappen van oude kleren gescheurd, en de babies zitten heel de dag in een draagdoek op de rug. Dan ben je als moeder wel gemotiveerd om je baby zindelijk te maken, want anders ben je zelf continue ook nat op je rug haha.

  Je moet inderdaad wel bijna 24/7 in de buurt van je baby zijn om zijn signalen te leren kennen.

 • mama van A-M-Z-R

  Bijzonder om te horen. Wat een verschil he...

  Kan me wel voorstellen dat als ze op je rug zitten, je beter oplet haha.

 • guatebaby

  Ik woon in Guatemala en heb inderdaad kindjes gezien die nooit luiers hebben gedragen. Arme mensen hebben uberhaupt geen luiers, die gebruiken lappen van oude kleren gescheurd, en de babies zitten heel de dag in een draagdoek op de rug. Dan ben je als moeder wel gemotiveerd om je baby zindelijk te maken, want anders ben je zelf continue ook nat op je rug haha.

  Je moet inderdaad wel bijna 24/7 in de buurt van je baby zijn om zijn signalen te leren kennen.

 • mijn~meisje

  ik wil er met baby 2 mee bezig gaan. Ben benieuwd of me dat gaat lukken!

 • corroos

  en waar zijn dan de onderbroekjes te koop in maatje 56...

 • MDJ

  Haha in het buitenland! Ik had daar mini onderbroeken voor prijzen die nog goedkoper zijn dan de zeeman xxD Maar hier in Nederland, ach daar zouden ze alleen verlies op draaien

 • Cookiemonster28

  hier bij mij in engeland :)

 • mama van A-M-Z-R

  Hier in iran verkopen ze inderdaad ook leuke onderbroekjes vanaf de eerste maat. Ook leuk voor fotos, voor over de luier heen hihi

 • laetitia2

  Leuk dat hierover wordt geschreven! Mijn zoon weigerde vanaf 5 maanden in zijn luier te poepen, en werd dus spontaan zindelijk (tien we het begrepen). Mijn dochter (nu 7 weken) laat het ook duidelijk merken , vooral als ze moet plassen. Dan trekt ze bv aan mijn haren. Ze is blij als ik haar dan boven de wc houdt... Voor wie er voor open staat: het proberen waard!

 • lylah5

  Vriendin van mij haar baby is nu 7maanden en zindelijk! Poept en plast op het potje en blijft s nachts droog. Het kan echt!

 • nog-even!

  Volgens mijn moeder was ik met 11 maanden al zo goed als zindelijk. Niet zo gek als je stoffen luiers gebruikt, dan ben je daar wel extra gemotiveerd voor.... Toch zal het kind het wel zelf moeten ' oppikken' ..... Onze oudste ging vanaf 10 maanden op de po en plaste dan vrijwel altijd. Maar zelf aangeven dat hij naar de wc moest, deed hij pas met 3,5 jaar....

 • Pooh-Lover

  Wat is dat toch? Kleine kinderen moeten steeds meer. Rond 3 jaar krijgen ze al een rekentoets (wtf?), in groep 1 word al engels gegeven en nu moeten ze in hun babytijd ook al zindelijk worden??? Waarom geven we de kleine kinderen niet gewoo de kans om op hun eigen wijze en bovebal op spelenderwijs alles te leren. Zo is mij ook alles geleerd, en met mij is ook niks mis. Snap me niet verkeerd, ik ga best met mn tijd mee. Maar dit? Dit vind ik nergens op slaan. Een kind mag geen kind meer zijn. Niks voor mij!

 • My-Two-Pride-and-Joys

  Ik vind het maar moeilijk te geloven dat dit echt kan en werkt. Ik bedoel, ik kan me nog herinneren dat mijn zoontje altijd graag poepte terwijl hij aan het drinken was, (bv) En no way dat ik dan snel genoeg zou zijn om hem boven de wc of een potje te hangen. Zeker niet met die spuit luiers... Misschien komt het ook wel omdat ons zulke dingen ook helemaal niet geleerd worden, zou best kunnen. Maar ik vraag me dan toch af of je dan niet mega veel ongelukjes krijgt hierdoor... Ik zie het nog niet helemaal voor me zeg maar dus geen idee of het iets voor mij zou zijn, het eerste idee is nee.. lijkt me veel te veel werk.

 • MDJ

  Niet iets voor mij, hoewel ik het wel ken. Mijn oudste zoon is in 'zo een' land opgeroeid en daar waren ze verbaasd dat hij op 1 jarige leeftijd (toen hij kon lopen) nog niet zindelijk was. En daarom kreeg ik 'hulp' en was hij met 1 jaar en 3 maanden zindelijk en net 1.5 jaar ook snachts. Ik had nooit gedacht dat dat zou lukken. De jongste is nu 1 jaar en een maand maar ik ben er helemaal niet mee bezig. En niemand die mij daar wat over kan zeggen. Over de telefoon begrijp ik meestal dat het 'vanzelfsprekend' is dat hij al zindelijk is en daar laat ik het dan bij. Duss hoewel ik het helemaal ken en meegemaakt heb, het is niks voor mij :) ik ken wel kindjes die vanaf hun 6de maand al 'zindelijk' waren. Overigens niet in nederland.

 • W-piek

  haha groot gelijk dat je je er niets van aantrekt. Maar het kan dus echt! Niet te geloven bijna. Het is vast geen land geweest waar vaders en moeders beide werken en de sociale agenda zo vol zit als hier.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50