In de buurt roken van zwangere vrouw schadelijk voor ongeboren kind

In de buurt roken van zwangere vrouw schadelijk voor ongeboren kind

Roken tijdens een zwangerschap is geen goede combinatie. Dat hebben diverse onderzoeken al uitgewezen. Maar nu blijkt uit een nieuw onderzoek dat ook roken in de buurt van een zwangere vrouw schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Als een zwangere vrouw rookt dan kan dat heel wat gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Zo is de kans op aangeboren afwijkingen groter, is de kans op plotseling overlijden van het kindje groter en zijn ze vatbaarder voor infecties.

Lees ook:
Kritiek op roken bij zwangere vrouwen helpt ze niet te stoppen

Onderzoek

Uit nieuw onderzoek is nu gebleken dat ook het roken in de buurt van een zwangere vrouw nare gevolgen kan hebben voor het ongeboren kind. Zo heeft volgens hoofdonderzoeker Jiabi Qin het rookgedrag van een partner meer negatieve gevolgen voor een ongeboren kind dan wanneer de zwangere vrouw zelf rookt.

Passief roken

Voor dit onderzoek werd gekeken naar het verband van passief roken en de kans op een aangeboren hartafwijking bij een kind. Er werden gegevens geanalyseerd van 125 onderzoeken waarbij ruim 135.000 baby’s met een aangeboren hartafwijking waren betrokken en 8.8 miljoen ouders die een baby verwachten. Opvallend was dat de kans op een aangeboren hartafwijking met 74 procent steeg als de partner rookte, dat het met maar liefst 124 procent steeg als een zwangere vrouw passief meerookte en dat die kans met 25 procent steeg als de zwangere vrouw zelf rookte, vergeleken met vrouwen die niet bloot werden gesteld aan roken.

Onderzoekers concludeerden dat passief roken tijdens de zwangerschap, maar ook al voor de zwangerschap de kans op een aangeboren hartafwijking aanzienlijk vergroot.

Heb jij een partner die rookt? was hij bereid te stoppen toen je zwanger was/nu je zwanger bent?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50