Kritiek op roken bij zwangere vrouwen helpt ze niet te stoppen

Kritiek op roken bij zwangere vrouwen helpt ze niet te stoppen

Zwangere vrouwen aanspreken op hun rookgedrag en ze een schuldgevoel aanpraten, helpt ze niet stoppen. In plaats van ermee stoppen, gaan ze het juist verbergen. Dit blijkt uit recent Brits onderzoek van Cardiff University.

Aangesproken

Volgens Dr. Aimee Grant, onderzoeksleider, worden zwangere vrouwen vaak ongevraagd aangesproken op hun gedrag vooral in de arbeidersklasse. “Uit ons onderzoek blijkt dat deze commentaren en blikken van mensen, zwangere vrouwen irriteren en vervreemden en dat zij juist minder snel hulp zullen zoeken”, vertelt ze in The Sun.

Lees ook:
Waarom je roken tijdens je zwangerschap gewoon niet moet doen

Verloskundige

De deelneemsters aan het onderzoek gaven toe dat ze vaak negatieve reacties kregen als zij in het openbaar dronken of rookten terwijl ze zwanger waren, zo ook van de verloskundige. Bij een negatieve reactie van de verloskundige kregen zij het gevoel dat ze daar in ieder geval niet terecht konden voor hulp.

Niet in het openbaar

De zwangere vrouwen gingen stiekem thuis roken omdat ze dachten dat dat wel acceptabel was. Ze hadden zelfs een oordeel over andere zwangere vrouwen die wel in het openbaar rookten.

Ben jij wel eens aangesproken of heb je iemand anders aangesproken op gedrag tijdens de zwangerschap?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


  • Silvaa

    Ik moet eerlijk zeggen... dit is mijn tweede dag zonder een sigaret maar, t is echt zo erg moeilijk k verga van woede slechte mood en noem maar op. Maar k heb t voor mijn baby over. Hoe moeilijk k t ook wel en hoe vaak k ook smacht naar een sigaretje vooral in de ochtend met koffie en na t avond eten. K hoop dat k dit vol houd want, heb nog een hele lange weg te gaan

  • Moedervanmooieknulleneneenmeid

    Maar vervolgens injecteren ze daar zwangeren met nog meer rotzooi. Tegenwoordig krijgen ze 3 verschillende prikken. Echt niet best en het gek vinden dat er veel vroeg geboortes etc zijn. We doen zuur over zwangeren die roken, maar applaudisseren voor zwangeren die maar allerlei rotzooi in zich laten injecteren tijdens de zwangerschap. Men heeft geen idee hoe schadelijk dat juist kan zijn. Stel moraalridders.

  • Charliecharlie

    Wat wie waar? Welke prikken? Bedoel je nou vaccinaties? En zit je dat nou te vergelijken met roken en drinken? In dat geval ben ik weg.

  • Gina1992

    Zo is het!!!!

  • Nog-even!

    Er is niets dat rokende zwangere vrouwen doet stoppen. Zelfs de gezondheid van hun eigen kindje niet. Anders waren ze nl allang gestopt. De nicotine wint het van de zorg voor hun kindje en ze hebben altijd smoezen waarom zij best kunnen roken... Heel naar voor de baby. Maar zo gaat dat wanneer je moeder verslaafd is

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50