Roken tijdens zwangerschap verdubbelt de kans op plotseling overlijden baby

Roken tijdens zwangerschap verdubbelt de kans op plotseling overlijden baby

Dat roken tijdens een zwangerschap niet goed is, is bekend. En uit nieuw onderzoek is nog maar eens gebleken waarom je het gewoon niet moet doen. Zo blijkt dat roken de kans dat je kind plotseling overlijdt verdubbelt.

Het maakt niet uit of je het met slechts een sigaret per dag doet of meer: als je rookt tijdens je zwangerschap wordt de kans dat je kind onverwachts kan overlijden vergroot. Het onderzoek werd gepubliceerd in Pediatrics.

Lees ook:
Kritiek op roken bij zwangere vrouwen helpt ze niet te stoppen

Onderzoek

Volgens de onderzoekers kan het stoppen met roken tijdens een zwangerschap per jaar zo’n 800 van de 3.700 overleden baby’s door een plotseling overlijden in de Verenigde Staten voorkomen.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de rookgewoonten van zwangeren en de geboren kindjes tussen 2007 en 2011. Van de 20 miljoen geboren kinderen overleden er 19.000 onverwacht, waarbij wiegendood de voornaamste oorzaak was.

Ook werd gekeken naar het rookgedrag van vrouwen voordat ze zwanger werden. Het blijkt dat vrouwen die drie maanden voor hun zwangerschap rookten en tijdens het eerste trimester stopten, nog altijd een grotere kans hebben dat hun kind onverwachts kan overlijden vergeleken met vrouwen die niet roken.

Hoofdonderzoeker Tatiana Anderson: “Het is belangrijk dat vrouwen begrijpen dat stoppen met roken voordat ze zwanger worden en tijdens de zwangerschap de kans op een plotselinge dood van hun baby enorm verkleinen.”

Lukte het jou om te stoppen met roken op het moment dat je erachter kwam dat je zwanger was?

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


 • mybabies

  Laatst bij het programma ‘Twee handen op 1 buik’; 10 redbulls en een pakje peuken per dag “mijn moeder heeft ook gewoon gerookt en ik ben ook gewoon normaal” zei het meisje met ADHD en hart en longproblematiek.

  Je hoort het zo vaak. Dom argument. Dat is pas wetenschap hoor! Als je van de trap valt en je hebt niks, kan je dat dus gewoon elke dag doen! Lekker snel beneden!

 • Barbamammie79 • Mama-van-meisje

  Mijn zus rookt als een ketter terwijl ze zwanger is. Ik vind het zo moeilijk om dr niet in een dwangbuisje te stoppen en dr een pakrammel te geven. Als ik haar wijs op de risico's zegt ze dood leuk: " ja, je kan er een kleiner kindje door krijgen maar dat lijkt me juist wel fijn. Dan is bevallen makkelijker".

 • mybabies  En alle andere mogelijk gevolgen? Of negeert ze die?

 • Mama-van-meisje

  Geen idee, ik kreeg een " we zijn niet allemaal zo perfect als jou" sneer. Mijn cue om mn mond te houden.

 • JTI-GL

  Ik zag laatst bij het ziekenhuis ook een meid staan die (hoog)zwanger was met een sigaret in haar hand en was druk aan het roken, haar ouders stonden erbij te roken. Ik sta op zo'n moment echt versteld. Ik weet wat verslaafd aan roken zijn is, want ik heb heel wat jaren gerookt, maar ik kan er zo niet bij. En ja, ik ken het dat als je stress hebt beter kan roken dan gewoon stress hebben. Probeer dan die stress op een andere manier aan te pakken! Als je straks een kindje op deze wereld zet, zullen er veel moeilijkere momenten komen dan moeten stoppen met roken, dus toon wilskracht en bereid je voor op het ouderschap want dat is ook zeker niet makkelijk.

 • Nog-even!

  Mijn buren roken allebei en hebben hun baby aan wiegedood verloren.... Zo verdrietig....

 • JTI-GL

  Wat erg, vaak is er dan ook nog ontkenning dat het van het roken komt, ik weet niet of dit bij je buren zo is hoor. Mensen schieten dan zo in de verdediging, mn moeder heeft gerookt en mij is niks mis hoor, of ik heb gerookt en mn kinderen zijn gezond. Wat is gezond? Ik ken ook iemand die heeft gerookt tijdens de zwangerschappen, maar de baby's zijn gewoon 'gezond' geboren, maar allemaal veel luchtwegen problemen, maar dat wuiven ze dan weg onder het mom van..iets anders..

 • Nog-even!

  Ik heb het nooit aan deze mensen gevraagd.... Maar aan alles kun je zien dat ze er niet gezonder op worden... Met hun 45 jaar zien ze er ouder uit dan mijn moeder van 68.... Roken maakt zoveel stuk in een lijf

  De kinderen van mijn andere buren hebben idd chronische longproblemen door het roken van hun ouders. En mijn overbuurjongetje van 10 is zo klein als een 6-jarige: moeder rookte tijdens de zwangerschap..... De meesten zullen niet erkennen dat zij hun kinderen dit hebben aangedaan.... Dat is te pijnlijk. Maar diep van binnen weten ze vast wel dat hun verslaving hun kids geen goede start heeft gegeven.... Ik hoop dat hun kinderen betere keuzes kunnen maken....

 • JTI-GL

  Hoop het ook!

 • Tissie

  Tja, dat stress verhaal erger ik me dus ook dood aan😒 Zelf ben ik vrij onverwachts zwanger geworden dus kon niet meer van te voren stoppen maar ben direct gestopt na mijn positieve test.

  Met 8 weken bleken we zwanger van een tweeling en met 10 weken begon de ellende, veel problemen met de kindjes, veel zorgen en stress dus.

  Maar geen haar op mijn hoofd die er aan gedacht heeft om weer een sigaret op te steken😔

  En gelukkig maar, uiteindelijk verloren we één kindje en het schuldgevoel is zeker wel voorbij gekomen. Want ik heb toch de eerste weken gerookt helaas, maar ik wil niet weten hoe ik me had gevoeld als ik zo stom had doorgerookt

  Dus nee, ik kan mensen die roken wel schieten🙊

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50