Roken tijdens zwangerschap verdubbelt de kans op plotseling overlijden baby

Roken tijdens zwangerschap verdubbelt de kans op plotseling overlijden baby

Dat roken tijdens een zwangerschap niet goed is, is bekend. En uit nieuw onderzoek is nog maar eens gebleken waarom je het gewoon niet moet doen. Zo blijkt dat roken de kans dat je kind plotseling overlijdt verdubbelt.

Het maakt niet uit of je het met slechts een sigaret per dag doet of meer: als je rookt tijdens je zwangerschap wordt de kans dat je kind onverwachts kan overlijden vergroot. Het onderzoek werd gepubliceerd in Pediatrics.

Lees ook:
Kritiek op roken bij zwangere vrouwen helpt ze niet te stoppen

Onderzoek

Volgens de onderzoekers kan het stoppen met roken tijdens een zwangerschap per jaar zo’n 800 van de 3.700 overleden baby’s door een plotseling overlijden in de Verenigde Staten voorkomen.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de rookgewoonten van zwangeren en de geboren kindjes tussen 2007 en 2011. Van de 20 miljoen geboren kinderen overleden er 19.000 onverwacht, waarbij wiegendood de voornaamste oorzaak was.

Ook werd gekeken naar het rookgedrag van vrouwen voordat ze zwanger werden. Het blijkt dat vrouwen die drie maanden voor hun zwangerschap rookten en tijdens het eerste trimester stopten, nog altijd een grotere kans hebben dat hun kind onverwachts kan overlijden vergeleken met vrouwen die niet roken.

Hoofdonderzoeker Tatiana Anderson: “Het is belangrijk dat vrouwen begrijpen dat stoppen met roken voordat ze zwanger worden en tijdens de zwangerschap de kans op een plotselinge dood van hun baby enorm verkleinen.”

Lukte het jou om te stoppen met roken op het moment dat je erachter kwam dat je zwanger was?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50