Roken tijdens de zwangerschap: doe het gewoon niet.

Roken tijdens de zwangerschap: doe het gewoon niet.

"Maar stress is ook niet goed voor een baby!" Het is het meest gehoorde excuus dat zwangere, rokende vrouwen geven voor hun ongezonde verslaving. En ondanks dat ik doorgaans helemaal niet zo snel een mening klaar heb over de gewoontes van een ander, vind ik roken tijdens de zwangerschap onacceptabel. 

Cijfers

In Nederland rookt 17-22% van de vrouwen met grote regelmaat. 10% van de rokende vrouwen durft aan te geven dat ze ook roken tijdens de zwangerschap. Volgens de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte ligt dit percentage in werkelijkheid hoger, maar schamen moeders zich ervoor dit eerlijk aan te geven. Het RIVM beschrijft dat minstens 7% van alle foetussen een rokende moeder heeft. Na de bevalling begint 43% van de moeders - ook de moeders die tijdens de zwangerschap keurig gestopt waren - in ieder geval weer met roken. 

Gevolgen

De WHO (World Health Organization) noemt roken tijdens de zwangerschap en in de nabijheid van kinderen kindermishandeling. Een foetus van een rokende moeder heeft het zwaar: hij of zij krijgt minder voeding en zuurstof binnen dan kinderen waarvan de moeder niet rookt. Om deze reden groeien ze minder goed, waardoor veel baby's van rokende moeders te vroeg en te klein geboren worden. Maar er zijn nog meer risico's die baby's van tijdens de zwangerschap rokende moeders hebben: 

  • de kans op aangeboren afwijkingen is groter
  • de kans op overlijden van het (ongeboren) kind (25% groter bij minder dan een pakje per dag, 50% groter bij een pakje of meer per dag)
  • kinderen zijn vatbaarder voor infecties
  • een vergrote kans op astma
  • ook is de kans op latere groei- en ontwikkelingsproblemen groter

Excuses en uitleg

Er zijn veel excuses die zwangere rokenden hebben om niet te stoppen: 

- "Stress is ook slecht voor een kind!"
- "Een verre kennis heeft ook een gezond kindje gekregen, en die heeft de hele zwangerschap gerookt!"
- "Lekker makkelijk bij de bevalling, een licht kindje!"
- "De rook die ik inadem, komt niet bij mijn baby!"

Dit filmpje van het Trimbos Instituut legt echter perfect uit hoe het allemaal zit:

Stoppen tijdens de zwangerschap, onmogelijk?

Ik heb geen dag in mijn leven gerookt, dus hóe sterk een verslaving kan zijn, vind ik moeilijk in te schatten. Als het in mijn omgeving over het onderwerp 'zwangerschap en roken' gaat, roep ik om het hardst hoe belachelijk ik dat vind. Maar ik heb dus makkelijk praten. Collega Suus was echter wel fervent rookster, totdat zij erachter kwam dat ze zwanger was van haar dochtertje. Ik heb haar maar eens naar haar ervaring gevraagd. Is het inderdaad echt zo onmogelijk om tijdens de zwangerschap te stoppen met roken?

"Ik rookte echt heel veel. Een groot pak per dag. Ik geloof dat dat een stuk of 29 sigaretten waren. Bizar veel als ik daar nu over nadenk maar ik deed het heel de dag in combinatie met koffie drinken. Super ongezond natuurlijk. Als er discussies voorbij kwamen over roken tijdens de zwangerschap, hield ik mij altijd een beetje op de achtergrond. Ik durfde er geen duidelijke mening over te ventileren omdat ik bang was dat ik misschien zelf ooit wel eens zo iemand zou worden die heel hard moest roepen dat de stress van stoppen veel slechter is voor de ongeboren vrucht dan het roken zelf. Uiteraard zou ik altijd roepen dat zwangerschap en roken niet samen gaan, maar ik geloofde destijds nauwelijks dat ik ooit in staat zou zijn om te stoppen mocht ik ooit zwanger geraken. 

Toen was daar de dag dat ik onverwacht zwanger bleek te zijn. Een ontzettend schok en na de tweede plas over de zwangerschapstest stak ik meteen een sigaret op tegen de schrik. Ik nam een heis en schrok ZO van mezelf en de hele situatie, dat ik de sigaret linea recta heb uitgedrukt, bijna DOOR de bodem van de asbak heen. IK WAS GESTOPT! Ik heb na die dag nooit meer een sigaret aangeraakt en wonderbaarlijk genoeg had ik daar vrijwel NUL problemen mee. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel was nog nooit eerder zo groot. Er was een echt mensenleven afhankelijk van mijn doen en laten!!! We kozen heel bewust voor het kindje en waren, na de grote schrik, ontzettend blij met de zwangerschap. Uiteindelijk is de zwangerschap, denk ik, de enige manier geweest die ervoor had kunnen zorgen dat ik ooit écht stopte met roken. Er is bijna geen betere stok achter de deur. 

Tegenwoordig meng ik mij zonder enige moeite in discussies over dit onderwerp. Ik ben een ervaringsdeskundige en wat voor eentje! Ik mag een hele sterke mening hebben over vrouwen die wel roken tijdens de zwangerschap (BELACHELIJK vind ik het!!) want als ik, voormalig kettingroker, stante pede kan stoppen, dan kan iedereen dat!"

Hoe stop je dan?

Nu is Suus' verhaal er slechts één van velen. Maar wel een hele belangrijke, want ik geloof dus écht dat elke moeder in principe zou kunnen stoppen. Stoppen met roken zal misschien niet iedereen zo soepel vergaan, maar er zijn diverse instanties die je kunnen helpen bij het afrekenen met deze ongezonde gewoonte. Overleg bijvoorbeeld met je verloskundige of huisarts naar de beste weg om te stoppen met roken. Op de website Ikstopnu.nl kan je bovendien informatie inwinnen over hoe je je zo goed mogelijk kan voorbereiden op het stoppen met roken. 

Heb jij gerookt tijdens de zwangerschap?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50