Ik heb spijt van de naam van mijn baby

Ik heb spijt van de naam van mijn baby

Je hebt heel veel tijd besteed aan het bedenken van de naam van je baby, maar als je kindje er eenmaal is, heb je het gevoel dat het niet bij hem past. Wat als je spijt hebt van de naam van je baby? Ga je er iets aan doen? Kun je zijn naam veranderen? Zitten er kosten aan vast? Wij zochten het voor je uit.

Misschien wist je het al je hele leven wat de naam van je kind zou worden. Of misschien heb je maandenlang lopen wikken en wegen wat de naam moest zijn. En dan ben je moeder en heb je ineens spijt van de naam die je hebt gekozen.

Spijt

Dit overkwam Jen Hamilton. Zij had spijt van de naam die ze aan haar zoon had gegeven en besloot na een half jaar zijn naam officieel te veranderen.

"Ik had gedacht dat zijn naam bij hem zou passen toen hij werd geboren, maar na een paar maanden zat het me niet lekker." Want wat als hij later zou worden gepest met de afkorting van zijn naam, 'Ass'? Toen ze daarover nadacht, ging ze steeds vaker doen alsof ze het niet hoorde als mensen vroegen hoe hij heette.

"Het was heel spannend om een naam te kiezen. Het is ontzettend moeilijk om een naam te kiezen als je iemand nog nooit hebt ontmoet. Het is veel makkelijker nu we hem kennen. Luke is de perfecte naam voor hem dus we zijn blij dat we het hebben veranderd."

Kylie Jenner

Begin dit jaar maakte reality-ster Kylie Jenner via Instagram bekend dat ze een zoon had gekregen en dat hij Wolf heette. Een maand later maakte ze bekend dat ze de naam van haar zoo had veranderd. "Ter info: onze zoon heet geen Wolf meer. We vonden het niet meer bij hem passen." Tot op de dag van vandaag is onbekend hoe ze hun zoon nu noemen.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf moeders spijt heeft van de naam van hun kind. Een kwart van de moeders die aan hadden gegeven spijt te hebben van de keuze, laat weten dat ze het jammer vinden dat de naam van hun kind te vaak voorkomt. Twintig procent vertelt dat ze de naam bij nader inzien niet zo goed bij hun kind vinden passen. Nog eens twintig procent zegt de naam überhaupt nooit geweldig te hebben gevonden, maar dat ze er toch maar in mee zijn gegaan voor bijvoorbeeld een partner. Eén op de tien moeders die spijt heeft van de naamkeuze is gefrustreerd over de manier waarop anderen de naam van hun kind uitspreken of spellen.

Spijt? Wat kun je doen?

Heb je spijt van de naam van je kind? Wat kun je doen?

Tweede naam als roepnaam

Als je je kind meerdere namen hebt gegeven, kun je overwegen om een van deze namen als roepnaam te gebruiken.

Afkorting/verbastering

Heb je je kind een lange naam gegeven? Dan is het een idee om een afkorting van deze naam als roepnaam te geven? Benjamin wordt Ben, Charlotte wordt Lotte, Maxime wordt Max, Jacqueline wordt Jackie en ga zo maar door.

Bij wet veranderen

Ook is het mogelijk om een naam officieel te veranderen. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Het is namelijk alleen mogelijk om je naam te veranderen via een verzoekschrift bij de rechtbank. Je bent dan niet alleen kosten kwijt aan een advocaat, maar ook de griffierechten komen voor jouw rekening. Lees hier alles over de procedure van het wijzigen van een voornaam.

Inspiratie

Heb je nog inspiratie nodig voor het kiezen van de naam voor je ongeboren kind? Ga naar de BabyBytes-namengenerator om te zien of je daar de perfecte naam kunt vinden.

Heb jij spijt van de naam van jouw kind?

Lees ook:

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • ~MamaVan~

    Nee absoluut geen spijt van onze prachtige namen! Enige nadeel vind ik dat de namen allemaal in dezelfde richting zitten qua klanken en we daar dus aan gebonden zitten (zonder dat het een kwik kwek en kwak gehalte heeft overigens). Tot nu toe zijn we er gelukkig nog steeds uitgekomen

  • Shrimp

    Nee absoluut niet. Al heb ik weleens gedacht bij de eerste drie ( oud hebreeuwse namen) met die blonde koppies en blauwe oogjes hadden ze net zo goed Tom , Sofie en Bram kunnen heten 馃ぃ

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50