Zó kies je de perfecte voornaam voor je kindje

Zó kies je de perfecte voornaam voor je kindje
  • in Baby
  • 0
  • 81539
  • 19/08/2023

Aan het bedenken van een prachtige voornaam (of voornamen) zit een heel proces. Want hoe kies je nu de perfecte naam voor jullie kind? Met deze tips voor het kiezen van de perfecte babynaam helpen we je op weg!

Vernoemen?

Vroeger was het heel gebruikelijk je kind te vernoemen naar diens grootouders. Er was weinig keuze, maar daarom was dat dus wel lekker makkelijk. “Doen we Martinus of Gerardus?” “Nah, doe dan Gerardus maar”. Klaar! Tegenwoordig vernoemt lang niet iedereen haar kind meer en zelfs dan worden de meest creatieve vindingen gebruikt om zowel een ander familielid te eren als het kind van een bijzondere naam te voorzien. Sta er wel bij stil dat je misschien de ene opa tekort doet, als die niet wordt vernoemd. Of dat het misschien ingewikkeld is om beide oma's te vernoemen, als je later weer een dochter krijgt.

Niet alles mag

Als je je kind, met z’n schitterende voornaam, aan gaat geven bij de gemeente, houd dan wel rekening met de ambtenaar die je tegenover je krijgt. Er zijn namelijk regels waaraan de naam moet voldoen en deze zijn nogal ter interpretatie van de desbetreffende persoon. Ten eerste mag de voornaam van jullie uk niet ongepast zijn. Wat precies ongepast is, ligt dan dus aan de ambtenaar. Ten tweede mag een voornaam die alleen als achternaam bekend staat niet gebruikt worden. Ook nu geldt weer: de ene ambtenaar doet hier lastiger over dan de ander.

Maak lijstjes

Begin zo vroeg mogelijk met het bijhouden van lijstjes met babynamen. Zie je een toffe naam op tv? Op de lijst! Hoor je een andere ouder een leuke naam schreeuwen over het speelplein? Opschrijven! Op die manier verzamel je een flinke lijst waar je later wat makkelijker uit kan kiezen. Draag je partner overigens ook op een dusdanige lijst bij te houden. Interessant om te zien of er op een gegeven moment dezelfde namen op staan.

Hak een knoop door

Of het nu snel gaat of lang duurt, uiteindelijk hak je een knoop door. Noem je kind (binnenshuis, als je hem voor anderen geheim wilt houden) eventueel al bij deze naam. Je kunt ook de naam een aantal keer opschrijven en alvast aan het geboortekaartje gaan knutselen. Je kunt nu uitvinden of het lekker klinkt en of het bij jullie past.

Google een babynaam

Waag eens een Google-zoektochtje naar de babynaam van jullie keuze. Is er geen rare dictator of een bekende pornoster geweest met dezelfde naam? Of blijkt de prachtige, zelfgeknutselde naam van jullie kind ook niet toevallig een smerig chemisch afvalverwerkingsbedrijf te zijn? Draai de naam eens om, ontstaat er dan iets heel raars? Vormen de initialen van je kind’s naam niet iets schunnigs? Rijmt het op iets heel makkelijks waar je kind later gegarandeerd gepest mee gaat worden? Of je hier allemaal nu rekening mee gaat houden of niet, dat ligt aan jezelf. Het is in ieder geval fijn om te weten.

Wat zeg je?

Een originele, zelfbedachte naam is leuk, maar houd er rekening mee dat zowel jij als je kind - op een later moment - keer op keer de naam moeten spellen en/of moeten uitleggen. Houd hier rekening mee als je toch voor een soortgelijke naam kiest. Ook de manier waarop je de naam van je kind spelt, heeft effect op de rest van z’n leven. Wijkt de spelling erg af van de uitspraak? Dan zal je kind keer op keer de naam moeten verbeteren, als een nieuwe leerkracht het weer eens verkeerd zegt. Andersom is het ook vervelend: als je kind steeds z’n eigen naam moet spellen, omdat anderen dat altijd verkeerd doen.

Tijdloze babynamen

Sommige namen zijn onwijs schattig en leuk bij een kleiner kind. Anderen zijn wat meer geschikt voor oudere mensen. Bedenk dus eens of de naam die jullie nu in gedachten hebben ook leuk klinkt voor een 15-jarige puber. En voor een 40-jarige op de arbeidsmarkt. En voor een bejaarde. 

De naam of namen die je kiest, zullen na de geboorte altijd reacties vanuit de omgeving opleveren. Meestal zijn die leuk, of doen mensen op z’n minst alsof ze het een leuke naam vinden. In een heel enkel geval zal je iemand treffen die de naam niet mooi, leuk, origineel of juist behouden genoeg vindt. Dit kan je - gek genoeg - best aangrijpen, vooral als je nog strak staat van de hormonen. Probeer desondanks je schouders op te halen en vriendelijk te glimlachen. Als jullie als ouders er maar blij mee zijn.

Heb jij een leuk verhaal over de keuze van de naam van je kind(eren)? Laat het ons weten en vul dít formulier in!

Lees ook:

Vind een originele naam in onze babynamengenerator!
60x de leukste namen voor je tweeling

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50