Dat is veel: één op de vijf ouders heeft spijt van babynaam

Dat is veel: één op de vijf ouders heeft spijt van babynaam

De perfecte voornaam voor je kind kies je meestal niet zomaar. Daar gaan dagen, weken, MAANDEN aan fantaseren, discussieren en soms ook googelen aan vooraf. Hoe het dan toch kan dat maar liefst twintig procent van de ouders zegt spijt te hebben van de keuze van de naam voor hun kind, verbaast ons dan ook. 

De enquête over de naamkeuze werd via de Britse mamablog Mumsnet en ruim 1300 moeders vulden hem in. Daaruit bleek dat één op de vijf moeders hun kind liever een andere naam zou willen geven, als dat nog zou kunnen. Een kwart van de moeders die aan hadden gegeven spijt te hebben van de keuze, laat weten dat ze het jammer vinden dat de naam van hun kind te vaak voorkomt.

Lees ook:
Met dit stappenplan kies je de perfecte voornaam voor je kleintje!

Twintig procent vertelt dat ze de naam bij nader inzien niet zo goed bij hun kind vinden passen. Nog een twintig procent zegt de naam überhaupt nooit geweldig te hebben gevonden, maar dat ze er toch maar in mee zijn gegaan voor bijvoorbeeld een partner. Eén op de tien moeders die spijt heeft van de naamkeuze is gefrustreerd over de manier waarop anderen de naam van hun kind uitspreken of spellen. 

Onvoorziene omstandigheden

Je kunt googelen naar de toekomstige naam van je kind, om zoveel mogelijk ellende uit te sluiten. Maar niet alles valt van tevoren te bedenken. Zo geeft één moeder aan spijt te hebben haar dochter 'Isis' te hebben genoemd, vanwege de terroristische organisatie die later opgericht werd. Een andere moeder noemde haar dochter Elsa, nog voordat de film 'Frozen' uit kwam. We weten inmiddels allemaal hoe populair die film - en de naam van de ijsprinses - uiteindelijk is geworden. 

Al snel spijt

Een derde van de ouders die spijt hebben, zegt dat ze binnen zes weken na de geboorte al wisten dat ze de verkeerde naam hadden gekozen. Een kwart van hen kwam daar pas achter toen hun kind voor het eerst naar school ging. 

Accepteren maar

Volgens Mumsnet oprichter Justine Roberts geeft spijt voor de keuze van de naam wel mooi weer hoe het moederschap soms in elkaar zit. "Je kunt er zo lang over nadenken en allerlei weloverwogen afwegingen maken, maar uiteindelijk loopt het toch zoals het loopt. En soms is dat dus niet per definitie iets waar je heel blij mee bent." 

Gelukkig 'groeien' kinderen vaak wel in hun naam of hebben veel kinderen meerdere namen. Daardoor valt er uiteindelijk voor iedereen wel iets te bedenken dat bij hem of haar past. 

Wil je de kans dat je spijt krijgt van de naam van je kind zoveel mogelijk verkleinen? Meld je dan aan op ons forum, waarbij honderden mama's elkaar helpen bij het kiezen van de perfecte naam!

Had jij je kind bij nader inzien liever een andere naam gegeven?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden