Het zwangerschapshormoon HCG: wat is het precies?

Het zwangerschapshormoon HCG: wat is het precies?

Er wordt vaak gesproken over het hormoon HCG tijdens een zwangerschap. Dit zou belangrijk zijn maar ook zorgen voor vervelende kwaaltjes. Wat is het HCG hormoon precies? En waarom is het zo belangrijk?

Wat is HCG?

HCG is een afkorting voor het hormoon humaan choriongonadotrofine. Dit hormoon maak je aan als je zwanger bent en is belangrijk voor de ontwikkeling van de zwangerschap. Ook staat het HCG hormoon bekend om hét hormoon dat zorgt voor al jouw zwangerschapskwaaltjes. Het hormoon geeft een hoop voordelen maar dus ook nadelen. In het begin van de zwangerschap wordt HCG geproduceerd door de embryo zelf. Als de placenta goed genoeg gegroeid is, wordt de productie van HCG overgenomen door de placenta.

Waarom is HCG belangrijk?

Het HCG hormoon is belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat het de basis is voor een goede innesteling van het bevruchte eitje. Daarnaast stimuleert HCG de groei van de baby en helpt het hormoon mee aan alle ontwikkelingen die de baby doormaakt in de buik. Ook is HCG belangrijk voor de productie van het hormoon progesteron. Het hormoon progesteron is onmisbaar voor de zwangerschap. Dit hormoon zorgt namelijk voor de groei van de baarmoeder én zorgt ervoor dat het lichaam de foetus niet afstoot.

HCG en zwangerschapstest

Het HCG hormoon wordt voor zwangerschapstesten gebruikt als indicator om te bepalen of je in verwachting bent. Dit hormoon wordt meteen aangemaakt als je zwanger bent en verdubbelt zich elke twee dagen van de eerste drie maanden. HCG kan in het bloed of urine teruggevonden worden. Dit alles maakt HCG een geschikt hormoon om te gebruiken voor zwangerschapstesten.

Zwangerschapskwaaltjes door HCG

Helaas brengt het HCG hormoon ook zwangerschapskwaaltjes met zich mee. Dit hormoon veroorzaakt ochtendmisselijkheid, duizeligheid, gevoelige borsten, hoofdpijn, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Als je lichaam veel HCG aanmaakt, heb je een grotere kans dat je ook meer last krijgt van deze zwangerschapskwalen. Rond de twaalf weken is het hormoongehalte op het hoogst en zul je er ook het meeste last van hebben.

Te laag HCG waarde

Het HCG hormoon kan in waardes enorm verschillen bij zwangere vrouwen. Het hoeft dus niet meteen iets ernstigs te zijn als je HCG waarde lager ligt dan gemiddeld. Als de waarde toch ineens te snel daalt, kan dit wel zorgelijk zijn. Een te laag HCG hormoon kan zorgen voor een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wist jij dat het hormoon HCG voor je zwangerschapskwaaltjes zorgde?

Lees ook:

Waarom ruik ik zo naar zweet nu ik zwanger ben? 
Alles wat je over zwangerschapstesten wil weten (en meer)!

 

Bron: dehormoonfactor & howaboutmom
Beeld: Pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50