Alles wat je over zwangerschapstesten wil weten (en meer)!

Alles wat je over zwangerschapstesten wil weten (en meer)!

Zwangerschapstesten zijn er in alle soorten en maten. Je hebt ze van spotgoedkoop tot peperduur en alles er tussenin. Maar waar koop je de goedkoopste? En welke werken eigenlijk prettig? Wat zegt een heel licht streepje en wanneer heb je echt duidelijkheid over een wel of niet aanwezig klompje delende cellen in je baarmoeder?

Aangezien wij inmiddels een buitenproportionele hoeveelheid zwangerschapstesten er doorheen hebben gejaagd de afgelopen jaren, willen we je vandaag eens op weg helpen.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Niet alle zwangerschapstesten werken hetzelfde, maar in ieder geval hebben ze één ding gemeen: om wel of geen positief resultaat te krijgen, moet er op geplast worden. Het apparaatje reageert namelijk op het hormoon hCG dat uiteindelijk in de urine aan te treffen is. Het hCG-hormoon wordt namelijk aangemaakt op het moment dat er een bevruchte eicel zich in je baarmoederwand nestelt. In het eerste trimester groeit de hoeveelheid hCG in je lichaam exponentieel. Over de bijwerkingen daarvan schreef ik eerder een stukje. Je kunt er namelijk (onder andere!) flink misselijk van worden.

Aan te raden is om altijd vooraf de bijsluiter van de zwangerschapstest te lezen Sommige testen reageren namelijk alleen als die gedurende een aantal seconden onder een straal is gehouden, andere testen moet je een tijdje in een beker urine dompelen. Je test kan een verkeerde (of geen) uitslag geven als je hem niet goed hebt gedaan. Dus ook als ervaringsdeskundige kan het lonen om eerst even te bekijken hoe jouw specifieke test gebruikt moet worden. Ik heb namelijk wel eens een dure test weg kunnen gooien omdat ik hem er te lang in laten zitten. Zonde!

Digitale zwangerschapstesten

Een digitale zwangerschapstest is misschien wel het gemakkelijkst om te gebruiken. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om de uitslag van het schermpje af te lezen. Je plast op het staafje, wacht tot de zandloper is gestopt met hysterisch heen en weer bewegen en daar is de uitslag. Meestal in de vorm van een concreet ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’, al geven sommige testen zelfs al het aantal weken na bevruchting aan. Ik heb bovendien ook wel eens digitale zwangerschapstesten met een smiley (een lachende of verdrietig kijkende) gezien en een test die ‘yes’ of ‘no’ zei. In mijn geval ‘yes’ en daar was ik natuurlijk erg blij mee. Een nadeel van deze digitale testen is alleen wel dat ze erg duur zijn. Voor ongeveer een tientje heb je een test. Een duur grapje, als je gedurende een aantal maanden er regelmatig eentje gebruikt.

Het welbekende streepje

Een goedkoper alternatief is de niet-digitale (analoge?) zwangerschapstest. Er zijn webshops die hele simpele testen verkopen voor iets meer dan een euro per stuk. Dan heb je niet meer dan een stukje karton, maar het doet wat het moet doen! Bij een niet-digitale test werkt het zo dat er altijd een controlestreepje verschijnt op het moment dat de test werkt. Ernaast verschijnt, als het goed is (!) een tweede streepje of een kruisje of een stip of whatever het moet zijn volgens de gebruiksaanwijzing, bij een zwangerschap. Er wordt gezegd dat dit streepje donkerder wordt naarmate het hCG-hormoon toe neemt, maar dat is niet altijd het geval. Sommige vrouwen maken minder hCG aan dan anderen, maar hebben wel een gewone, gezonde zwangerschap. Je hoeft je hier dus niet blind op te gaan staren.

Wanneer testen

Je kunt een zwangerschapstest doorgaans gebruiken vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Mocht de menstruatie uitblijven, dan heb je waarschijnlijk dus een positieve test te pakken. Er bestaan ook zwangerschapstesten die je tot zes dagen (!) voor het mogelijk uitblijven van je menstruatie kan gebruiken. Deze zijn extra gevoelig op het hCG-hormoon. Er kleeft echter wel een risico aan het gebruiken van deze testen. Het kan namelijk zo zijn dat je een positieve vroege zwangerschapstest krijgt, maar dat je een week later alsnog wel ongesteld wordt. Het bevruchte eitje heeft in dat geval niet goed kunnen nestelen. Dit gebeurt helaas vrij regelmatig, maar omdat het binnen je cyclus gebeurt, merk je het doorgaans niet. Als je eerder een positieve zwangerschapstest heb gehad, kan het heel verdrietig zijn als je later alsnog ongesteld wordt. Wees dus – naast dat je blij bent – wel ergens in je achterhoofd hierop voorbereid als je zes dagen van tevoren al een positieve test in handen hebt.

Een heel licht streepje

Ze zeggen dat een streepje altijd een teken is van een zwangerschap. Hoe licht die ook is. Als er namelijk geen hCG in je lichaam is, kan de test ook niet reageren. In veel gevallen is het echter zo dat het streepje zo licht is dat je hem amper kan zien. Ik heb een keer gehad dat ik een heel licht streepje zag en op de test van een paar uur later was niets meer te zien. Maar ik was wel zwanger. Mocht je dus echt behoefte hebben aan wat meer uitsluitsel: gooi er dan een tientje tegenaan en schaf de digitale variant aan. Dan weet je het in ieder geval zeker.

Een negatieve test, niet zwanger?

Een negatieve zwangerschapstest is altijd een teleurstelling, als de wens op een zwangerschap groot is. Helaas is het meestal een teken dat je af moet wachten tot de volgende maand. Maar het hóeft niet altijd te betekenen dat je ook echt niet zwanger bent. Als je menstruatie uit blijft, kan je een paar dagen later alsnog een test doen, wie weet is die wel positief. 

Het moment waarop je een positieve zwangerschapstest in handen hebt is altijd enorm bijzonder. Ik wens iedereen uiteindelijk het moment van zo’n positieve zwangerschapstest toe.

Hoe was jouw positieve zwangerschapstest-moment?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50