Help! Mijn kind wil geen water drinken – wat nu?

-
- in Overig
- 2
- 450
- 8 dagen
Terwijl jij met gemak een paar glazen water op een dag leegdrinkt, kijkt je kind alsof je net broccoli in z’n waterfles hebt gedaan. Hoe krijg je dat kostbare slokje erin zonder elke keer een strijd? Geen zorgen – met een beetje creativiteit (en misschien een gek rietje) verandert water ineens in het spannendste drankje van de dag.
1. Zet het water strategisch neer
Kinderen drinken vaker als water altijd binnen handbereik is. Zet op verschillende plekken in huis een flesje of bekertje neer – op de eettafel, in de woonkamer of naast het bed. Bied regelmatig water aan, maar houd het luchtig en zonder druk. En misschien wel het belangrijkste: geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen doen na wat ze zien. Als jij regelmatig water drinkt, is de kans groot dat zij dat vanzelf ook gaan doen.
2. Maak water spannend (ja, echt!)
Water heeft geen kleur, geur of smaak – en juist dat maakt het voor veel kinderen maar een saaie bedoening. Tijd om daar wat verandering in te brengen. Maak van drinken een beleving: gebruik vrolijke, gekrulde rietjes met glitters of in regenboogkleuren. Tover een gewoon glas om tot een klein feestje met gekleurde ijsblokjes, bijvoorbeeld gemaakt van vers fruit. En laat je kind zelf een beker of fles uitkiezen – eentje met hun favoriete superheld, dier of kleur maakt water ineens een stuk aantrekkelijker.
3. Geef het water een smaakje
Soms is een klein beetje smaak alles wat nodig is om water aantrekkelijker te maken. Voeg wat schijfjes citroen, komkommer, aardbei, sinaasappel of een paar blaadjes munt toe voor een frisse twist. Nog leuker wordt het als je samen fruitwater maakt: laat je kind meehelpen met het uitkiezen en – onder toezicht – snijden van het fruit. Ook lichte thee kan een goed alternatief zijn; denk aan afgekoelde kamille- of muntthee, zonder suiker maar boordevol smaak.
4. Vermijd suikerdrankjes (maar wees niet té streng)
Voor kinderen die gewend zijn aan zoete sapjes of frisdrank, kan de overstap naar water best een uitdaging zijn. Maak die overgang geleidelijk door bijvoorbeeld te beginnen met water aangelengd met een klein beetje sap of ranja. Zo wennen ze langzaam aan de minder zoete smaak. Houd sapjes als iets bijzonders – bijvoorbeeld alleen in het weekend of bij een speciale gelegenheid. En misschien wel het belangrijkste: wees geduldig. Dwingen werkt vaak averechts, maar duidelijke en consequente grenzen helpen wél.
5. Maak er een spelletje van
Kinderen houden van spel en een beetje gezonde competitie – dus waarom geen spelletje maken van water drinken? Start een challenge: wie heeft z’n flesje als eerste leeg (zonder te knoeien, natuurlijk) wint...? Of gebruik een stickervel of beloningssysteem waarbij ze elke keer een leuke sticker mogen plakken als ze een glas water op hebben. Nog een leuke: speel "waterdetective" en laat ze geblinddoekt raden welk stukje fruit er in het water zit. Zo wordt drinken ineens een avontuur.
6. Check of er iets anders speelt
Soms zit er meer achter het weigeren van water dan simpelweg geen zin hebben. Zie je ineens veranderingen? Voelt je kind zich misschien niet lekker? Bij keelpijn of buikpijn kan water minder prettig aanvoelen. Ook de temperatuur speelt een rol – sommige kinderen vinden ijskoud water vervelend en drinken liever lauw. En soms draait het helemaal niet om het water zelf, maar om de controle. Als drinken een machtsstrijd wordt, helpt het om het los te koppelen van "moeten" en er juist iets vrijblijvends van te maken.
Geduld en creativiteit
Water leren drinken kost bij sommige kinderen wat tijd – en dat is oké. Met een beetje creativiteit, geduld en speelsheid kun je zelfs de grootste waterweigeraar overhalen. Maak het leuk, geef keuzes, en bovenal: blijf ontspannen. Vóór je het weet vraagt je kind zélf om een glaasje water. (Of twee!)
Lees ook:
Zoveel zou elk kind dagelijks moeten drinken (maar dat haalt vrijwel niemand)
Van strijd aan tafel naar gezelligheid: zo maak je eten weer leuk!
Podcast: De ontsluiting
Beeld: Unsplash
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Interessant om te zien
Magazine - 12 maanden -
Praat jij ook te snel, te veel en pieker je daarna over wat je gezegd hebt?
Van MadelieVv In V&A
19 1124 2 dagen
Reageer op dit artikel
reacties (2) Stuur een bedankje