Zoveel zou elk kind dagelijks moeten drinken (dat haalt vrijwel niemand)

Zoveel zou elk kind dagelijks moeten drinken (dat haalt vrijwel niemand)
  • in Voeding
  • 7
  • 12414
  • 26/10/2017

Het ene kind drinkt meer dan het andere kind. Toch zijn er maar weinig kinderen die de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht binnenkrijgen. Met name water - de aller gezondste bron van vocht - wordt maar nauwelijks gedronken. 

Dit blijkt uit onderzoek van Emma Derbyshire, voedingsspecialist die haar onderzoek deed onder 2000 kinderen. Zij ontdekte dat slechts een kwart van de kinderen voldoende water (namelijk zo'n vijf glazen per dag) binnen kreeg. Volgens de richtlijnen zouden kinderen tussen de vijf en acht jaar oud een liter water per dag moeten drinken, maar de meeste kinderen komen hier bij lange na niet aan. 

Veel te weinig

Gemiddeld dronken de kinderen nog geen twee glazen per dag, ontdekte Derbyshire. Bijna een derde van de kinderen (32%) dronk tijdens een hele schooldag slechts één glas en ongeveer 5% van de kinderen vertelde helemaal niets (!) te drinken! Wat er enigszins wel in gaat bij kinderen? Suikerrijke (zuivel)drankjes en/of vruchtensappen, die voor een groot deel ook uit suikers bestaan. 

Richtlijnen

Voor mijn gevoel drinkt mijn zoon teveel en mijn dochter (veel) te weinig, dus ik besloot ook eens op te zoeken hoeveel vocht jongere kinderen binnen zouden moeten krijgen. Het Voedingscentrum beveelt ouders aan kinderen zo'n 300 ml melkproducten per dag te geven en tussen de 450 en 700 ml water of lichte thee. Frisdrank, zuiveldrankjes en vruchtensappen worden afgeraden, hier zit teveel suiker in. 

Maar wat nu als je kind daar niet aan komt?

Om je kind toch te motiveren voldoende water te drinken, kun je een aantal dingen doen:

  • Verdun zoete drankjes steeds iets meer. Is je kind verslingerd aan limonadesiroop? Laat hem of haar dan geleidelijk aan wennen aan minder siroop en meer water. Op een gegeven moment zal die het niet eens meer merken als er amper tot geen siroop in zit!
  • Maak van water drinken iets speciaals: doe wat muntblaadjes in het water, een paar schijfjes citroen, een paar stukjes aardbei. Water zal hierdoor een ander smaakje krijgen en veel kinderen vinden dit lekkerder. Je kunt je kind ook thee (zonder suiker) te drinken geven. Mijn zoon vindt het heel gezellig om samen op de bank een kopje thee te drinken.
  • Geef zelf het goede voorbeeld! Als jij de hele dag cola en andere suikerrijke drankjes drinkt, kan je van je kind niet verwachten dat die wel braaf water drinkt. 
  • Koop een speciale waterbeker, bijvoorbeeld met zo'n speciaal dopje waar uit gedronken kan worden als je hem omhoog drukt. Zolang het er interessant uit ziet, vindt je kind het vast een stuk leuker om water te drinken dan uit een gewone, 'saaie' beker. 
  • Zorg voor vochtrijke groenten of fruit als tussendoortjes. Vooral als je kind naar school gaat, is dit een goed idee. Een sinaasappel bevat namelijk zo'n 87% vocht, terwijl een koekje als tussendoortje slechts 3% vocht bevat. Bovendien bevat fruit voedingsvezels en belangrijke vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld komkommers, tomaten, peren, perziken, aardbeien en meloen bevatten veel vocht. Waarom wel fruit in stukjes en geen fruitsap, vraag je je misschien af. Dat heeft ermee te maken dat er in fruitsap geen voedingsvezels zitten. Bovendien is door het bewerken een deel van de vitamines en mineralen verloren gegaan. 

Hoeveel drinkt jouw kind per dag? En wat doe jij om je kleintje water te laten drinken?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50