Geen paniek! Zo kun je stresssituaties tijdens Kerst oplossen

Geen paniek! Zo kun je stresssituaties tijdens Kerst oplossen

Hyperdepieper kinderen, eten dat mislukt, familieleden die elkaar dwars zitten. Kerst is toch een gezellige periode, maar de stress die erbij komt kijken, kan voor het tegenovergestelde zorgen. En dat is toch niet de bedoeling. Dus hier wat tips om stresssituaties tijdens Kerst op te lossen.

Je kijkt uit naar een gezellige Kerst samen met de mensen om wie je geeft. Lekker eten, huis mooi versierd, samen lol maken en iedereen een (of misschien wel meer) cadeautje(s) geven. Toch kan Kerst ook heel wat stress opleveren. Daar heb je natuurlijk helemaal geen zin. Gelukkig zijn sommige stresssituaties heel makkelijk op te lossen.

Lees ook:
Weg met de stress! Zo word je een super moeder!

De kinderen van je broer/zus mogen tot laat rondrennen, maar jouw kinderen zijn gebaat bij hun vaste bedtijden (en jij eigenlijk ook)

Je hebt het al een paar keer geprobeerd: je kinderen wat later naar bed omdat het op dat moment gezellig is. Maar elke keer weer gebeurt hetzelfde: ze zijn na zo’n laat avondje de volgende dag niet te genieten. En dat wil je dus voorkomen met Kerst, want de volgende dag hebben jullie ook weer plannen. Als de kinderen dan niet willen meewerken omdat ze moe en chagrijnig zijn… daar wordt niemand blij van!

Dus wat doe je als de kinderen van je broer of zus wel tot lekker laat mogen rondrennen en naar bed gaan en je het liefst wilt dat je eigen kinderen zich wel aan hun eigen bedtijd houden?

Dit is natuurlijk een moeilijke kwestie, maar misschien kun je je ook bedenken dat het maar een paar keer per jaar is dat dit gebeurt. En hoe leuk is het om te zien hoeveel lol je kinderen met hun neefjes en nichtjes op dat moment hebben? Dat zijn ook prachtige herinneringen voor later, vindt Hilary Frank, oprichter van de podcast The Longest Shortest Time. “Misschien is het het wel waard dat ze de dag erna iets minder te genieten zijn?” Kijk af en toe hoe hoe het met je kind gaat. Jij kent hem tenslotte het beste. En als je denkt dat het mooi geweest is, dan is het ook mooi geweest.

Lekker gezellig: ruzie maken met je partner als de familie erbij is

Er komt natuurlijk heel wat bij kijken als jij het kerstdiner organiseert: menu bedenken, boodschappen doen, voorbereiden, cadeaus voor iedereen regelen, het huis een beetje aan kant voordat iedereen komt… Je partner helpt (natuurlijk!) mee en dat betekent voor hem ook weer extra drukte. Kortom: er ligt even heel wat op jullie bordje en dan kunnen jullie er allebei niet al te veel bij hebben. Het gevaar ligt op de loer dat je je dan gaat ergeren aan dingen die je partner normaal gesproken ook doet: sokken laten slingeren, de manier waarop hij de vaatwasser inruimt… De neiging is groot om hem dat op een niet al te vriendelijke manier duidelijk te maken. Niet echt relaxt als de hele familie erbij is.

Misschien is het handiger om even pas op de plaats te maken. Want waarom maak je daar druk om terwijl er nu andere dingen veel belangrijker zijn: zoals het eten, de cadeaus, de boodschappen! Laat de ergernissen die je normaal gesproken voor wat ze zijn en, zoals in het Engels zo mooi wordt verwoord: choose your battles. Of houd het gewoon gezellig en laat je niet gek maken!

Je probeert de cadeaus voor de kinderen een beetje binnen de perken te houden, maar het lijkt wel alsof je de enige bent die zich daaraan houdt

Opa’s en oma’s, tantes en ooms. Het lijkt wel alsof ze helemaal los gaan met de feestdagen als het om cadeaus van de kinderen gaat. Je hebt het idee dat je kinderen zo dol worden van alle cadeaus dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Vraag of iedereen zich wil houden aan de 4 -cadeautjes-regel. Lees er hier alles over. Grote kans dat iedereen blij is: de kinderen met hun cadeaus en ouders omdat ze niet al te veel extra ‘troep’ in hun huis krijgen.

Heb jij nog mooie oplossingen voor stressvolle kerstsituaties? Deel ze met ons!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50