Teveel cadeautjes met de feestdagen voorkomen? De 4-cadeautjes-regel

Teveel cadeautjes met de feestdagen voorkomen? De 4-cadeautjes-regel

Mijn kinderen hebben een gigantische berg speelgoed en elke verjaardag, feestdag of een willekeurige oppasdag van opa en oma, komt er meer bij. Kasten puilen inmiddels uit en mijn kinderen lijken soms door de bomen het bos niet meer te zien. 

First world problems, maar ik merk dat meer ouders in mijn omgeving met hetzelfde 'probleem' te maken hebben. Ik las laatst zelfs dat kinderen minder goed kunnen spelen, als ze meer speelgoed tot hun beschikking hebben. Ook zou een Mount Everest aan blokken, duplostukjes, treinonderdelen en speelgoed-dokterssets eraan kunnen bijdragen dat kinderen zich minder goed kunnen concentreren. 

Lees ook:
Ouders besluiten: kinderen krijgen GEEN cadeautjes met de feestdagen

Om die reden worstel ik een beetje met wat we komende feestdagen kunnen organiseren om mijn kinderen wél dat leuke feestgevoel te geven (mét een cadeautje), maar om ervoor te waken dat ze niet nogmaals overladen worden met een volgende truclading plastic herriemakers. 

Wat dan?

In mijn zoektocht kwam ik de 4-cadeautjes-regel tegen. Je raadt het waarschijnlijk al: overgewaaid uit de VS, waar het 'the four gift rule' wordt genoemd. Het komt er op neer dat kinderen met de feestdagen vier cadeaus krijgen:

1. One thing they want (één cadeautje dat ze echt graag willen)
2. One thing they need (iets dat ze nodig hebben)
3.One thing they wear (iets om te dragen)
4. One thing to read (iets om te lezen)

Je kunt je ongetwijfeld een voorstelling maken bij welke items er in welke categorie passen. Iets wat ze in de Grote Speelgoedgids kunnen aankruisen bij punt 1, iets wat ze echt nodig hebben (nieuwe stiften, een broodtrommel, handschoenen) bij punt 2, een sportoutfit of glinsterende kerstjurk bij puntje 3 en een (voorlees)boek bij punt 4.

Overzichtelijk

Op deze manier blijft het aantal cadeaus voor de kinderen overzichtelijk en krijgen ze tóch iets leuks. 

Hoe doen jullie dat met de feestdagen? 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Charliecharlie

    Tja, maar dat is dus wel buiten de enthousiaste opa’s en oma’s gerekend 😅 Ik vind het zelf ook helemaal niet nodig om met Sinterklaas én kerst cadeaus te geven; ik vind kerst voor de gezelligheid en Sinterklaas voor de cadeaus. Maar ja, de schoonouders denken daar anders over. Oké- oké, anders geven jullie met kerst, en dan wij en mijn ouders wat voor Sinterklaas. De kinderen zullen dat niet merken, want de Sinterklaascadeaus komen toch van Sinterklaas.

    Nee hoor… 😅

  • melanie1

    Das wel een goed idee. Maar hoe dan met kado's die anderen geven en dan heb je nog sint en meerdere kerstdagen!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50