Ga je bijna bevallen van je eerste? Zet dit vast op je to-do-lijstje

Ga je bijna bevallen van je eerste? Zet dit vast op je to-do-lijstje
  • in Moeder
  • 0
  • 603
  • 22/01/2024

De laatste loodjes van je zwangerschap kunnen zwaar zijn. Dus misschien lig of zit je veel en ben je allerlei series aan het bingen. Maar het is óók fijn (en verstandig) om alvast wat dingen op je to-do-lijstje te zetten als je bijna gaat bevallen van je eerste. Waar kun je dan aan denken?

Nog even en dan kun je eindelijk jouw baby in je armen houden. Je zal ongetwijfeld worden opgeslokt in dit nieuwe leven in je gezin, want dit hummeltje is natuurlijk het allerbelangrijkste! Maar toch... je moet jezelf ook niet vergeten! Want als jij niet lekker in je vel zit, dan voelt je kleine dat haarfijn aan.

To-do-lijstje

Dus... nu het nog stilte voor de storm is, is het misschien handig om op te schrijven wat er op je to-do-lijstje moet komen te staan als je bevallen bent.

Dít is waar je aan kunt denken:

Jezelf verzorgen

Niet alleen je kleintje heeft de allerbeste zorg nodig, maar je moet jezelf ook niet vergeten. Zorg ervoor dat je:

  • Genoeg drinkt
  • Gevarieerd eet
  • Als het kan, de nodige rust pakt
  • En een beetje in beweging komt

Zo word je een leukere moeder en geniet je ook meer van het moederschap!

Wees waakzaam voor een postnatale depressie

Als je net bent bevallen, kan het ook zo maar zijn dat je juist niet op een roze wolk zit. Er kan altijd een postnatale depressie op de loer liggen, waardoor je je als nieuwbakken moeder hélemaal niet lekker in je vel zit. Daar kan onze postpartum-deskundige én ervaringsdeskundige Tilda je alles over vertellen! Ook zij kreeg na haar bevalling last van een postnatale depressie.

Tijdens de kraamweek al was Tilda erg verdrietig. Ze huilde dagenlang en maakte zich veel zorgen over of ze wel goed genoeg voor haar dochtertje kon zorgen. Daarnaast was ze moe, onzeker en chagrijnig. “Wat ik vooral merkte, was dat ik erg last had van intrusies. Dit zijn angstige gedachten die komen en gaan. Iedereen heeft dit soort gedachtes wel, maar ik had het in dusdanige hoeveelheid dat ik dacht dat ik gek werd. Zo dacht ik bijvoorbeeld een keer - toen ik met mijn dochtertje op een brug liep - dat, als ik de kinderwagen los zou laten, ze zou kunnen overlijden. Doodsbang werd ik ervan! Wat me ook erg bijstaat, was de schaamte en het schuldgevoel dat ik ervoer. Ik durfde met niemand over mijn intrusies te praten, omdat ik bang was dat ze me op zouden sluiten.”

Met deskundige hulp en veel steun uit haar omgeving kwam ze er weer bovenop en helpt ze nu moeders die ook niet op een roze wolk zitten na een bevalling.

Zo herken je een postnatale depressie en zorg voor professionele hulp als je je hierin herkent, bijvoorbeeld bij Tilda: info@froufroubegeleiding.nl.

Steun in je omgeving zoeken

Een van de belangrijkste op je to-do-lijstje: zorg dat je hulp kunt inschakelen in je omgeving. Je hoeft het namelijk niet allemaal alleen te doen. Communiceer open en eerlijk met je partner, schakel familie, vrienden en vriendinnen, buren, deskundigen in als je hulp nodig hebt. Zorg ook voor een netwerk van goede, leuke en deskundige oppassen voor als je even een spoedje hebt waarbij het niet handig is om de kleine mee te nemen, of als je dringend behoefte hebt aan me-time!

Me-time

Over me-time gesproken: dit zijn dé momenten waarop je je weer even kunt opladen. Dus schuif je schuldgevoel opzij en maak die afspraak bij de kapper, de beautysalon. Ga even lunchen met een vriendin, of een even een uurtje wandelen of sporten. Het is goed voor je geest en lichaam als jezelf wat tijd gunt om je op te laden. Dus doen!

Relatie

Ook heel belangrijk: vergeet je partner niet! Zorg dat die vonk blijft door tijd samen met elkaar door te brengen. Ga regelmatig samen iets ondernemen, toon interesse in elkaar, geef elkaar af en toe een complimentje én blijf met elkaar praten. Zo houd je je relatie gezond en zijn jullie niet alleen maar die oververmoeide ouders.

Lees ook:

Waarom de periode na je bevalling zo overweldigend is
Zo zien de uren na een (ziekenhuis)bevalling eruit

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50