Een baby en een peuter: dit moet je weten

Een baby en een peuter: dit moet je weten

Nog voor de eerste verjaardag van mijn eerste kind, was bij ons de wens er voor een tweede. Niet lang daarna mocht ik een positieve zwangerschap in handen krijgen en sindsdien wisten we: onze kinderen zullen weinig in leeftijd schelen.

Inmiddels is mijn zoon bijna 3 en mijn dochter net één geworden en in de afgelopen periode heb ik geleerd hoe het is om een peuter én een baby te hebben. Voor al die mama's die twee kleintjes kort op elkaar krijgen: dit staat jullie te wachten.

Lees ook:
Twee onder de twee, hoe pittig is dat?

Twee keer zoveel luiers

Er zijn dagen waarop je voor je gevoel weinig anders doet dan luiers verschonen. Ben je klaar met kind1, dan kun je gegarandeerd met kind2 beginnen. Is de Eén doorgelekt en heb je dat eindelijk schoongemaakt, hoop dan maar heel vurig dat Twee niet ook een ongelukje krijgt. En zijn die luiers allemaal verschoond? Zorg dan dat je een goede luieremmer hebt die de boel zo reukvrij mogelijk kan bewaren. Ik heb me in ieder geval verontschuldigd aan het milieu als ik weer een plastic zak vol dikke luiers in de bak gooide.

Jaloezie

Hele jonge kinderen kunnen nog niet echt jaloers worden, dus dat kan een voordeel zijn van het krijgen van kinderen vlak op elkaar. Mijn zoontje haalde zijn jaloerse fase echter helemaal in toen zijn zusje wat ouder werd, het huis rond kroop en het op zijn speelgoed had gemunt. Vanaf dat moment moest ik dus extra opletten dat hij haar geen tik verkocht, als ze ook met zijn ToetToet autoverzameling aan de haal wilde gaan. Jaloezie tussen twee kinderen komt hoe dan ook, wees hier dus op voorbereid. 

Verschillend

Je kinderen zijn verschillend, dat weet je wel. En tóch denk je na de eerste: tja, ik weet het allemaal wel. In veel gevallen klopt dat, maar vergis je niet in hóe verschillend kinderen kunnen zijn, je zult je er echt over verbazen! Mijn zoon was geen geweldige slaper in zijn eerste jaar, maar hij at als een bootwerker. Bij mijn dochter is het precies andersom: sinds twee maanden sliep ze door, maar ze heeft een gebruiksaanwijzing nodig (die wekelijks geupdate moet worden) als het op haar eten aankomt. De aanpak bij beide kinderen was precies hetzelfde, maar het resultaat is compleet anders :-)

Vergelijken

Je gaat je kinderen ontzettend vergelijken. Kind1 lachte met zoveel weken, kind2 al veel eerder! Kind1 kon echter veel sneller al lopen dan kind2. Nu zal je je kinderen altijd met elkaar vergelijken, maar als ze kort op elkaar geboren zijn, is de herinnering nog vers en is de vergelijking helemaal snel gemaakt.

Logistieke problemen

Hoe ga je de deur uit met twee kleintjes? Ik moet eerlijk bekennen dat het me pas sinds een paar maanden echt makkelijk af gaat. Wat vond ik het een toestand om zowel een peuter, een baby als mezelf klaar te maken voor een uitje. Spullen pakken, iedereen's schoenen aan, jasjes aan... En dan het volgende probleem: hoe vervoer je iedereen? Uiteindelijk heb ik een duo-buggy gekocht, al merk ik dat ik er weinig gebruik van maak. Nu mijn peuter lange stukken kan lopen is het allemaal een stuk makkelijker geworden! 

Gesynchroniseerde slaapjes

Het duurt even voordat beide kinderen op hetzelfde moment een slaapje doen, maar áls eenmaal het moment is aangebroken waarop ze soms 's middags een uurtje overlappend slapen... <3

Mijn eerste jaar met twee kinderen onder de twee is me ontzettend meegevallen. Ik gun jullie allemaal dezelfde ervaring als die ik gehad heb. 

Hoeveel verschillen jullie kinderen van leeftijd?

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • CelineG

    Onze oudste dochter wordt twee wanneer de jongste twee maand gaat zijn normaal gezien. Zullen dus ook niet veel schelen maar vind er wel genoeg tijd tussen zitten. De oudste is al redelijk zelfstandig en zal dat tegen die tijd nog meer zijn. Ben benieuwd

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden