Twee kinderen onder de twee: hoe pittig is dat?

Twee kinderen onder de twee: hoe pittig is dat?
 • in Kinderen
 • 2
 • 35553
 • 21/09/2021

Zo’n tien maanden geleden werd ik moeder van mijn tweede kindje. Mijn eerste was op dat moment 21 maanden oud, dus ik heb enige tijd twee kinderen onder de twee jaar gehad. En dat is nogal een dingetje, als ik Google mag geloven.

Tijdens mijn tweede zwangerschap heb ik namelijk vaak gezocht naar de ervaringen van anderen met twee kindjes die vrij kort op elkaar kwamen en ik kwam hele wisselende reacties tegen. Van moeders die - letterlijk - spijt hadden van hun keuze snel ‘voor een tweede te gaan’ tot moeders die in de wolken waren met de samenstelling van hun gezin en het leeftijdsverschil tussen hun kleintjes.

Mij is de overgang van één naar twee kinderen heel goed bevallen en 'twee onder de twee' heb ik eigenlijk als vrij gemakkelijk ervaren. Misschien lag het aan het feit dat ik twee ontzettend brave kinderen heb én dat we een vrij groot sociaal netwerk hebben, waardoor er regelmatig hulp was. Ik besloot dus eens aan onze forumleden te vragen hoe hun ervaring was met twee kinderen onder de twee:

Positief

Opvallend was dat onze forummers veelal eensgezind waren. De meesten waren eigenlijk heel positief. “Ik heb me suf genoten! Het was één grote, roze wolk!” schrijft Dedriejees. Supermammie79 sluit zich hierbij aan.

Ook andere forummers zijn gelukkig met hun twee onder de twee: ze benoemen dat het vanzelf leek te gaan, dat de oudste te jong was om jaloers te zijn en dat de tweede ‘gewoon’ in het ritme van het gezin mee ging. Ja, het was drukker, maar dat werd door de meeste moeders niet als zwaarder ervaren.

Zo lief!

Forummer LiebsteJenH stipt wel een belangrijk punt aan dat als zwaar ervaren kan worden: bij twee kinderen onder de twee is de kans groter dat er minstens één slecht slaapt. “Onze zoon slaapt 's nachts, onze dochter overdag en mama? Tja... niet” zegt ze hierover. Gelukkig ging het na vier maanden beter. Nu de kinderen ouder zijn, is het helemaal een feest: “Het gaat steeds beter en beter, alleen maken ze nu wel veel ruzie omdat ze altijd met precies hetzelfde willen spelen. Ze zien elkaar verder doodgraag en er is niets leuker dan onze dochter 's morgens te horen roepen omdat ze haar grote broer een knuffel wil geven en onze zoon die dan zegt: "oh mijn lieve Hannahtje, mijn lieve zusje' en dan een knuffel teruggeeft.

Zwangerschap

Wel vonden de meeste forummers hun tweede zwangerschap zwaarder dan de eerste. Het was heftig om voor een dreumes te zorgen, terwijl er een baby in je buik aan het groeien was. “De zwangerschap was pittig, maar de oudste sliep nog lekker dus sliep ik mee…” beschrijft Inlovewithmybb. En daarmee stipt ze dus meteen ook het voordeel van twee onder de twee aan.

Pittig

Was het dan echt alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee hoor, Anna-76 (kindje van 1 jaar en 10 maanden en een baby van 7 weken) vertelt dat ze het behoorlijk pittig vindt. “Onze oudste vraagt meer aandacht en niet altijd op een positieve manier… De jongste komt ‘s nachts nog twee keer. Het is dat we vanwege mijn leeftijd niet anders konden, maar als die mogelijkheid er wel was geweest, had ik er wat meer leeftijdsverschil tussen willen hebben.”

Het is dus voor iedereen anders en het is vooraf niet te voorspellen hoe jij twee kindjes met weinig leeftijdsverschil zal ervaren. Is de wens voor een tweede er? Ga er dan voor! Of je het nu pittig zal vinden of niet uiteindelijk komt het goed.

Wil je meer reacties lezen? Het topic is hier te vinden!

Hoe was jullie ervaring met twee kinderen onder de twee?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


 • Spencer

  Grappig om mijn reactie te lezen onder mijn profielnaam van vorig jaar. Maar inderdaad, ik vond het heerlijk, en zou het zo weer doen! Ik had er twee onder de 1!

  Ze zijn nu 8&9 en hebben zo veel aan elkaar! het zijn ook echt broertjes.

  Af en toe geruzie maar dat hoort erbij. Ze zitten al een aantal jaar in dezelfde leefwereld dus geen gezeur met tv-programma’s, dagjes uit enzo.

  En ja ik dacht toen ze nog zo piep waren heus wel eens “ hellup!!” maar mede door tips die ik hier dan weer kreeg bleek er voor alles een oplossing.

 • Myrtheflower

  Wij vonden het zo leuk, dat er ook tussen de tweede en derde nog geen 2 jaar leeftijdsverschil zit ;).

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50