Dít waren de populairste babynamen van 2023

Dít waren de populairste babynamen van 2023

Zijn het dezelfde namen als vorig jaar, of hebben namen stuivertje gewisseld in de top 3? De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft bekendgemaakt welke babynamen er in 2023 het meest populair waren.

Populairste jongensnamen

Wat jongensnamen betreft is er weinig veranderd. Noah prijkt wederom bovenaan de lijst van de populairste jongensnamen. De naam werd maar liefst aan 888 jongens gegeven. Noah staat al vijf jaar op de eerste plaats. De naam Luca wint aan populariteit en is van de derde naar de tweede plaats gestegen. Op de derde plaats is de naam Lucas geëindigd. Opvallende stijger is de naam Levi. Die maakte een vlucht van de negende naar de vijfde plaats. En er is ook een nieuwkomer in de top 10: Noud. I 2022 stond deze naam nog op een twaalfde plaats.

Populairste meisjesnamen

Julia was in 2023 de populairste onder de meisjesnamen en werd het aan 681 meisjes gegeven. In 2022 stond deze naam nog op een tweede plek en was Emma het meest populair. Emma is gezakt naar een vierde plaats. Olivia staat op een mooie tweede plek. De rest van de top 3 blijft ongewijzigd. Net als in 2022 is de naam Mila de nummer 3.

Populairste uniseksnamen

De SVB presenteerde voor de tweede keer de meest genderneutrale babynamen van Nederland. In 2023 werd de lijst aangevoerd door de naam Riley. Deze naam werd aan 84 meisjes gegeven en 82 keer aan een jongen. Op de tweede plaats staat de naam Sky, gevolgd door Jonne.

Per provincie

Per provincie zien we verschillen in de top. In Groningen zijn Noah en Elin de populairste namen, terwijl Hidde en Lieke de lijst aanvoeren in Friesland.

In Drenthe zijn Daan en Lotte het vaakst gegeven en in Overijssel Luca en Julia. In Flevoland zijn Jan en Hailey het populairst en in Gelderland Noah en Julia. Lucas en Nora zijn in Utrecht het populairst en Noah en Olivia zijn dat in Noord-Holland.

Zuid-Holland laat zien dat Noah en Olivia daar de meest gegeven namen zijn. In Zeeland voeren Lucas en Olivia de lijst aan en in Noord-Brabant Noud en Saar. In Limburg zijn Noah en Emma het populairst.

Lees ook:

Trends babynamen 2024: dít zegt de namenexpert
Zó mooi; babynamen die beginnen met de letter D

Bron: Sociale Verzekeringsbank

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50