Dit moet je doen na een positieve zwangerschapstest

Dit moet je doen na een positieve zwangerschapstest

Wat geweldig, een positieve zwangerschapstest! Jullie bekijken de wereld even door een grote roze bril. Maar er moet ook van alles aangepast en geregeld worden. Heb je hier al aan gedacht?

Koop zwangerschapsvitaminepillen

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het slikken van zwangerschapsvitaminen. Deze zijn speciaal aangepast voor zwangere vrouwen, die bijvoorbeeld minder vitamine A mogen hebben en juist meer foliumzuur (vitamine B11) nodig hebben.

Beslis wanneer je het nieuws deelt met familie en vrienden

Dit doet iedereen op zijn eigen moment. De één vertelt het familie en goede vrienden gelijk na een positieve test en de ander wacht liever tot na de twaalf weken echo. Bedenk ook wanneer je je werkgever in wilt lichten. Dit is nog niet verplicht in een vroeg stadium van de zwangerschap, maar wel fijn.

Zoek een verloskundige

Je kunt gelijk op zoek naar een verloskundige om de eerste afspraak in te plannen. Een verloskundige moet zo dicht mogelijk bij huis zitten, dus zoek op Google naar verloskundigen in de buurt of vraag het even na bij de huisarts.

Pas je voedingspatroon aan

Als je zwanger bent, is het van belang om bepaalde voeding te vermijden zoals rood vlees en ongepasteuriseerde zuivelproducten. Alcohol is natuurlijk helemaal uit den boze. Bekijk op onze voedingsapp wat je allemaal wel en niet mag eten. Dit is trouwens geen handig moment om een streng dieet te gaan volgen.

Verander zo nodig je sportroutine

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap te blijven sporten en bewegen zolang je je hier goed bij voelt. Let wel op dat de foetus niet in gevaar komt, zoals bijvoorbeeld bij een vechtsport. Zwemmen daarentegen is een redelijk veilige sport tijdens de zwangerschap.

Check je verzekering

Kijk wat er allemaal vergoed wordt door de verzekering en vraag het kraampakket aan. Dit pakket moet je in huis hebben voor een thuisbevalling en voor de kraamweek. Hier zit onder andere kraamverband, een bedzeil en een navelklemmetje in.

Slaap veel

Je zult de komende weken vast moe zijn en misschien last hebben van misselijkheid. Slaap dus lekker veel, dit is voor jou en voor de baby het beste.

Wat deed jij toen je een positieve test in handen had?

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby en hun baby Rosie (december 2017) in Amsterdam. In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • MamaJL

  Die vitaminepillen moet je bij voorkeur aan lang aan 't slikken zijn. Het liefste al een paar weken voordat je zwanger raakt.

  En waarom wordt niet genoemd dat met geen drugs en alcohol meer moet nuttigen, zo snel mogelijk moet stoppen met roken?

 • Yune

  Foliumzuur hoor je al 3 maanden voor conceptie tot aan 10 weken in je zwangerschap te slikken. Dus als je te laat daar mee begint, dan heb je maar half de profijt ervan.

 • Sharon

  Elf weken zelfs

 • Soccer-Mom

  Nee joh, vier weken voor conceptie. Staat op de verpakking en overal online.

 • Sharon

  Ohhh wow foliumzuur is b11..enkel amerika, frankrijk en duitsland noemen het b9.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50