Het is bevestigd: sporten tijdens zwangerschap is juist goed voor je

Het is bevestigd: sporten tijdens zwangerschap is juist goed voor je

Zit je te twijfelen of je wel moet sporten nu je zwanger bent? Gewoon in beweging komen, want de wetenschap heeft nu aangetoond dat sporten tijdens een zwangerschap heel gezond voor je is!

Misschien voel je wel niet helemaal fit tijdens je zwangerschap of ben je bang dat het niet goed is voor je ongeboren kind en voer je dat als excuus aan om het sporten te laten voor wat het is. Probeer toch in beweging te komen, want Spaans onderzoek heeft aangetoond dat sporten tijdens je zwangerschap juist goed voor je gezondheid is en voor je ongeboren baby.

Lees ook:
Waarom Serena blijft sporten tijdens haar zwangerschap

Volgens onderzoeker María Perales is het aantal vrouwen dat zich aan het bewegingsadvies voor zwangeren houdt, schrikbarend laag. “Dit komt vooral omdat zwangere vrouwen onzeker zijn over welke sport ze wel en niet mogen beoefenen.”

Voordelen van sporten tijdens je zwangerschap

Het onderzoek bevestigt nu dat gematigd sporten goed is voor de gezondheid van moeder en kind. De voordelen die uit het onderzoek naar boven kwamen zijn:

  • voorkomen dat je extreem veel in gewicht aankomt
  • minder risico op een baby die bij de geboorte zwaarder dan vier kilo is. Dit kan onder andere ervoor zorgen dat de baby te groot is voor het geboortekanaal.
  • minder kans op pre-eclampsie, ofwel zwangerschapsvergiftiging.
  • minder kans op een keizersnede.
  • de kans op zwangerschapsdiabetes is kleiner.
  • minder kans op lage rugpijn
  • minder pijn in het bekken.
  • de kans op urineverlies is ook kleiner.
  • en de kans op een vroeggeboorte wordt ook een stuk kleiner.

Dat zijn heel wat voordelen bij elkaar!

Welke sporten mogen wel en welke niet?

De onderzoekers raden de oefeningen die ze in hun studie adviseren niet alleen aan bij gezonde zwangere vrouwen, maar ook bij vrouwen die nog niet zwanger zijn en veel zittend werk doen.

“Dit is immers een goede manier om een gezonde levensstijl aan te houden. Dat geldt ook voor vrouwen die overgewicht hebben of een kans hebben op zwangerschapsdiabetes en chronische hoge bloeddruk”, aldus Perales.

De oefeningen die de onderzoekers aanraden zijn een combinatie van aerobic- en krachtoefeningen van zo’n 45 tot 60 minuten, drie á vier keer per week. Wat betreft intensiteit moet worden gekeken naar de fysieke gesteldheid van de vrouw. Tussen week 9 en 12 kun je ermee beginnen tot ongeveer je 38e á 39e week.

Pilates en yoga die vaak tijdens de zwangerschap worden aangeraden, worden door de onderzoekers niet aan de fysieke voordelen gekoppeld, maar eerder aan de mentale gezondheid.

Er is ook een aantal sporten die moeten worden vermeden, zoals lange afstanden rennen, het tillen van zware gewichten, springen, sporten waarbij het risico op vallen groot is of waarbij je veel op je rug moet liggen.

Vind/vond jij het fijn om te sporten tijdens je zwangerschap?

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50