Te lang foliumzuur slikken kan mogelijk leiden tot obesitas kind

Te lang foliumzuur slikken kan mogelijk leiden tot obesitas kind

Het lang slikken van foliumzuur door zwangere vrouwen zou de kans op obesitas bij hun kind kunnen vergroten. Dat blijkt uit onderzoek van biomedisch wetenschapper Sara Pauwels van de KU Leuven. Samen met een team onderzoekers van KU Leuven en UZ Leuven nam ze de voedings- en leefgewoonten van 150 zwangere vrouwen onder de loep. Na de geboorte werden de kinderen een jaar lang gevolgd. Ook nam Pauwels DNA-testen af en deed ze onderzoek naar de genen die een link hebben met obesitas.

Opvallend

Volgens het onderzoek zou langdurig gebruik van de vitamine B9 of foliumzuur een rol spelen bij de aanleg voor obesitas. Een opvallende uitkomst, omdat de vitamine aan zwangere vrouwen wordt aangeraden om te voorkomen dat hun baby's geboren worden met geboorteafwijkingen als een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.

Niet langer dan zes maanden aaneengesloten

Omdat vrouwen vaak niet gelijk zwanger worden, slikken ze langer dan noodzakelijk foliumzuur. Daarnaast maakt de vitamine ook deel uit van multivitaminesupplementen, die de hele zwangerschap lang ingenomen worden. "Volgens de eerste resultaten van het onderzoek is het beter om je in de eerste plaats aan de richtlijnen te houden en foliumzuur sowieso niet langer dan zes maanden op een rij in te nemen", aldus Pauwels.

Uit het onderzoek zou namelijk blijken dat bij vrouwen die meer dan zes maanden voor het zwanger worden foliumzuur hadden geslikt, de aan obesitas gerelateerde genen van hun kinderen waren veranderd. Dit geldt ook voor vrouwen die het supplement tijdens de hele zwangerschap bleven slikken. 

Na twaalf weken zwangerschap stoppen

Volgens Pauwels is het langdurig slikken van foliumzuur dus niet verstandig. "Er is geen reden om foliumzuur door te blijven slikken, dus stop gewoon na twaalf weken", zegt ze tegen RTL Nieuws. Ook is het volgens de onderzoekster niet nodig om zonder medische indicatie een multivitamine te slikken. "Dat hoeft alleen als er tekorten zijn. Tijdens de zwangerschap wordt je bloed gecontroleerd, dus als er een vitaminetekort is, hoor je dat vanzelf."

Volgens de Gezondheidsraad kan het geen kwaad om tijdens de hele zwangerschap foliumzuur te blijven slikken. Een woordvoerder laat aan RTL Nieuws weten op dit moment geen reden te zien het advies aan te passen. "Wij houden voortdurend een vinger aan de pols en houden nieuw onderzoek in de gaten", zegt hij. "Maar er komt continu nieuw onderzoek uit, dus we kunnen niet op elk individueel onderzoek reageren."

Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen

Ook de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen ziet geen reden om zwangere vrouwen op dit moment een ander advies te geven. "Dit is één onderzoek. Voordat we hieraan conclusies kunnen verbinden, moet het eerst nog verder worden onderzocht. Als de voorlichting en het gebruik van foliumzuur moeten worden aangepast, komt de Gezondheidsraad met een advies en zullen wij en andere beroepsorganisaties dit beoordelen", aldus een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Pauwels is van mening dat het belangrijk is vervolgonderzoek te plegen. "We hebben nu een aanwijzing dat foliumzuur overgewicht bij kinderen veroorzaakt, maar het is nog te vroeg om te zeggen of dit daadwerkelijk zo is. We willen de kinderen van de onderzoeksgroep terugzien in de kleutertijd, dan kun je echt iets zeggen over obesitas", aldus de onderzoekster.

Reageer op dit artikel

reacties (9) Stuur een bedankje


 • Momar

  Beste redactie. Ik ben helemaal overdonderd. En ergens ( ook al weet ik nog niks) helemaal blij dat ik op dit artikel ben beland. Ik zal het uitleggen. Ik heb een zoontje van 5 jaar. Hij is vanaf de geboorte al stevig. Heeft rond zijn 2 jaar op een redelijk normaal gewicht geweest voor een half jaartje. Toen liep het storm. Hij is nu 1.16 meter en 35 kg. We zijn in het jeroen bosch ziekenhuis bij de kinderarts gekomen. Daar geven ze aan dat zijn stofwisselinf niet goed is. Zijn afbreekkant werkt nihil en zijn opstapelkant juist dubbel. Maar ik heb het gevoel dat er iets meer is. Klinkt raar maar heb als moeder zijnde dat gevoel.

  Nu kom ik terug op dit artikel en dan word ik overspoeld. Ik heb heel mijn zwangeeschap foliumzuur geslikt op aaanraden van mijn gynaecoloog ivm mijn diabetes. Mijn andere zoontje die nu 4 is. Heb ik zelfs geen foliumzuur geslikt omdat ik het simpelweg niet binnen hield. Hij is op het consultatiebureau perfect in lengte gewicht en ontwikkeling. Het 1e zoontje waar ik het over had is ook trager is zijn motorische ontwikkelinf en veel gevoeliger.

  Zou ik aub in contact kunnen komen met de mensen van dit artikel of met de onderzoekers van de bron!!! Help aub. Het is schrijnend!!. Dit is mijn email. saidenkarineish@hotmail.com

  Heel veel dank Karin

  Ik hoop echt dat ik in contact kan komen

 • Deniesjuh666

  Het eerste wat ik dacht was; hmmmm nouja, dan mag ik wel eens stoppen, ik slik al bijna 7 jaar foliumzuur...

  Achja, ik denk niet dat ik er dood aan ga, en mijn kind, mocht ik ooit nog zwanger worden, ook niet...

 • Dolgraagmama

  Pff, wat heeft het nou voor zin om zoiets al te melden als het nog verre van zeker is? Hoe vaak komt het voor dat je niet binnen 6 maanden zwanger wordt? Moet je dan maar stoppen met proberen ofwel stoppen met slikken en de kans op open ruggetje voor lief nemen?

  Ander (uitgebreider) onderzoek heeft uitgewezen dat 3 maanden lang een grotere dosis foliumzuur slikken vóór conceptie de kans op klassiek autisme met 40% kans verlaagt...

  Dan heb ik toch liever een verder gezond kind met een verhoogde kans op overgewicht... (en zou dat overgewicht niet véél meer te maken hebben met andere zaken?!?)

 • Ram2012

  Als moeder die haar kindje verloren is aan Spina Bifida, maakt dit artikel mij boos! Absolute onzin vind ik het! Bij mij is na de tijd wel een foliumzuur-tekort gevonden. Of dat de reden is geweest dat ze een open ruggetje had? Geen idee! Kom je ook niet meer achter maar had hierdoor wel verhoogde kans. Geadviseerd word inderdaad om te beginnen met foliumzuur zodra je stopt met de pil of zodra je denkt toch een kindje te willen. De aanleg van het ruggegraatje vind namelijk plaats in de eerste 4 weken van de zwangerschap. Dus op het moment dat jij test wanneer je je menstruatie had verwacht en je test positief, dan is dat ruggegraatje al in de maak. Ik moet het overigens blijven slikken. Ik leer mijn kind wel wat bij over gezonde voeding, liever dat dan nog een een kindje met Spina Bifida!

  Waar ik vooral tegenaan loop is dat artsen allemaal verschillend denken over de combi vitamine B12 tekort en B11 (foliumzuur) tekort. De een zegt dat er wel degelijk een verband tussen die 2 is en de ander niet. Laat ze dat eens onderzoeken!

 • amor3

  Bij een tweelingzwangerschap wordt aangeraden de hele zwangerschap een dubbele hoeveelheid foliumzuur te slikken.

 • Latin_Lady

  Ik ben 3 weken geleden nog bij de gynaecologe geweest, en heb gevraagd of ik nog verder moest slikken. Ze raadde me aan door te gaan. Ik ben nu 23 weken zwanger. Op de duur weet je het als zwangere ook niet meer hoor. Heel verwarrend allemaal. Maar voorlopig volg ik het advies van de gynae, mijn twins zijn ook niet ge dik.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden