Discriminatie als zwangere of moeder op de werkvloer: lezeressen vertellen

Discriminatie als zwangere of moeder op de werkvloer: lezeressen vertellen

Op onze oproep naar jullie ervaringen als moeder of zwangere over discriminatie op de werkvloer, kwamen er vele reacties binnen. We hebben een paar verhalen van lezeressen voor jullie uitgelicht.

Als zwangere of als moeder worden gediscrimineerd op de werkvloer: het gebeurt vaker dan je denkt. Deze lezeressen vertellen over hun ervaringen.

Lees ook:
Meer dan driekwart werkende moeders ervaart discriminatie op werkvloer

'Mijn baas was allesbehalve blij'

Anoniem: “Toen ik mijn toenmalige baas in 2016 vertelde dat ik zwanger was, was hij alles behalve blij. Ik had een paar maanden daarvoor een nieuw contract gekregen, op dat moment wist ik nog niet dat ik zwanger was.
Mijn baas zei zonder enige schaamte: ‘Als ik toen had geweten dat je zwanger was, had ik je nooit dat contract gegeven.’ Hij vond het leuk voor mij, maar legde vooral de nadruk op het feit dat hij er totaal niet op zat te wachten en er alles behalve blij mee was.
Ik had er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag kinderen wou, dus na een aantal jaar daar al te hebben gewerkt had ik niet verwacht zo’n reactie te krijgen.
De week erna kwam mijn baas nog wel even terug op wat hij had gezegd en zei sorry voor zijn reactie op mijn zwangerschap. Maar dit maakte in mijn ogen de schade niet ongedaan, de woorden waren er aardig ingehakt.”

'Ik was net met verlof toen mijn contract niet werd verlengd'

Wendy: “Na een reorganisatie vond ik een nieuwe baan als administratief medewerker bij een middel klein bedrijf in Rotterdam. De specifieke vraag is mij nooit gesteld maar tijdens de sollicitatie werd mij wel gevraagd hoe mijn gezinssituatie eruit ziet. Uiteraard wist ik ook wat er met deze vraag bedoeld werd, maar heb deze braaf beantwoord met dat ik samenwonend was. In het eerste jaar van mijn functie raakte ik zwanger. Na een goede 20 weken echo heb ik dit dan ook direct aan mijn werkgever doorgegeven. Hier werd stoïcijns op gereageerd. Doordat hier niet echt een vervolg op gegeven werd, heb ik herhaaldelijk zelf aangeboden om een vacature op te stellen om een vervanger te vinden. Maar dit was niet nodig. Daarnaast heb ik mijn werkgever ook geholpen aan de informatie die nodig was om als werkgever mijn zwangerschapsuitkering aan te vragen en uit te keren.
Een gesprek over hoe de functie ingevuld zal worden na de terugkomst van mijn verlof werd telkens uitgesteld. Ik heb aangegeven dat ik mogelijk wel vier dagen wilde werken, mits dit dus nog paste bij de functie. Echter leek dit onderwerp steeds vermeden te worden. Op mijn laatste dag voor mijn verlof waren mijn manager en directeur last-minute op klantbezoek. Een ‘afsluiting’ voor mijn verlof is er niet geweest. Tot op de vierde dag van mijn verlof in een kort telefoongesprek mij werd medegedeeld dat na mijn verlof het contract helaas niet verlengd werd. De reden: dat ik mogelijk meer niet fulltime aan de slag zou gaan en dit zou wel nodig zijn voor de betreffende functie. Uiteraard was ik hierdoor compleet verrast en heb dit ook aangegeven. Ik was namelijk op de hoogte dan mijn vervanger een jaarcontract aangeboden had gekregen voor drie dagen in de week. En wat dus prima aangevuld kon worden met een 2e parttimer.
Maar wat moest ik nu, vier weken voor mijn bevalling van mijn eerste kind? Solliciteren had geen zin maar de onzekerheid om geen baan te hebben na mijn verlof was niet echt fijn. Na nog wel gereageerd te hebben op dit telefoontje besloot ik uiteindelijk om het hierbij te laten en dus op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Voor mijn bevalling en na mijn bevalling heb ik meerdere sollicitaties verstuurd. Maar tot mijn verbazing stuitte mijn oog ook op een openstaande parttime vacature van mijn voorgaande werkgever voor mijn voorgaande functie. Uiteraard heb ik hier direct een printscreen van gemaakt en om uitleg gevraagd, aangezien een parttime functie niet mogelijk zou zijn. Ik kreeg geen antwoord. Uiteindelijk heb ik mij erbij neergelegd, omdat ik mijn energie niet wil verspillen aan dit type werkgever. Ik zie het als een leermoment. Maar door deze ervaring is mijn oordeel helaas (nadelig) gevormd wat betreft moeder worden/zijn naast je werk en de kansen die je daardoor hebt. 

Ik ben na mijn verlof aan de slag gegaan bij een nieuwe werkgever voor vier dagen per week. Eind goed al goed.”

'Ze dacht dat ik slecht uit de zwangerschap zou komen'

Larissa: “Wegens complicaties moest ik al vroeg stoppen met werken. Mijn leidinggevende kwam ‘gezellig’ op visite en die vertelde toen even tussen neus en lippen door dat zij mijn contract niet wilde verlengen in verband met mijn zwangerschap. Omdat ik volgens haar heel slecht uit mijn zwangerschap zou komen en dat zij dan met de gebakken peren zou zitten. 

Uiteindelijk werd mijn contract toch verlengd, omdat ze waarschijnlijk terug is gefloten door personeelszaken, en heb ik een contract van een half jaar gekregen met de melding: ‘Als je dan toch ziek blijft kost het ons niet zo veel’. 

Gelukkig heb ik een nieuw contract getekend en begin ik per 1 april bij mijn nieuwe werkgever.

Ik ben trouwens goed uit mijn zwangerschap gekomen…”

'Het was een ander verhaal geweest als ik niet zwanger was geweest'

Anoniem: “Ook ik heb te maken gehad met zwangerschapsdiscriminatie. Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik geen vrij voor afspraken in het ziekenhuis of bij de verloskundige, terwijl het een recht is om daarvoor vrij te krijgen. In week 20 werd mij geadviseerd om te stoppen vanwege mijn bekken. In die tijd was het erg druk in verband met de schoolvakantie  (ik werk in de kinderopvang) en moest ik van mijn werkgever blijven werken tot na de vakantie.

Twee weken voordat ik moest bevallen, tijdens mijn verlof dus, kreeg ik te horen dat mijn contract niet verlengd werd. In eerste instantie werd er omheen gedraaid. Ik zou een competentie niet behaald hebben. 

Toen ik op de man af vroeg of het door de zwangerschap kwam, werd er letterlijk gezegd dat het een ander verhaal was geweest als ik niet zwanger was geweest.

Gelukkig heb ik vandaag, de dag dat mijn verlof afloopt, het contract bij mijn nieuwe werkgever getekend en heeft het voor mij alleen maar goed uitgepakt.”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50