Meer dan driekwart werkende moeders ervaart discriminatie op werk

Meer dan driekwart werkende moeders ervaart discriminatie op werk

Verontrustend nieuws vanaf het moeder-werk-front. Een nieuwe studie laat zien dat 77% van de werkende moeders discriminatie ervaart op het werk omtrent zwangerschap en zwangerschapsverlof. Erger nog: waarom kijken we hier niet eens van op..?

Het onderzoek, uitgevoerd door The Equality and Human Rights Commission in samenwerking met de Department for Business, Innovation and Skills in het Verenigd Koninkrijk, ondervond dat slechts 28% van de 3000 ondervraagde moeders het probleem met haar werkgever besprak. Van de 77% van de vrouwen die zich gediscrimineerd voelden, heeft slechts 3% een klacht ingediend bij de werkgever en slechts 1% is ermee naar de rechter gegaan.

Moeder worden negatief effect op carrière
De helft van de ondervraagde moeders zegt dat een kind krijgen een negatief effect heeft gehad op haar carrière of baanzekerheid. Deze negatieve impact uit zich in de vorm van niet geïnformeerd worden over promotiemogelijkheden, geen trainingen en cursussen aangeboden krijgen of dreigen met ontslag. Onder de respondenten ervaarde 10% van de moeders problemen wanneer ze vrij wilde voor prenatale afspraken en 51% ervaarde negatieve gevolgen na goedkeuring van een verzoek om flexibel te werken. 

Solliciteren en kinderwens
De onderzoekers deden ook nog een apart onderzoek onder 3000 werknemers. 70% van deze ondervraagde werknemers vindt dat vrouwen tijdens de sollicitatiefase verplicht moeten zijn om te melden dat ze zwanger zijn. Ook vindt een kwart het redelijk om een vrouw tijdens een sollicitatiegesprek te vragen over haar plannen omtrent een eventuele kinderwens. Echter, 67% van deze werknemers heeft geen informatie opgezocht omtrent de rechten van de vrouw als het gaat om zwangerschap en werk...

Verontrustende getallen. Heb jij discriminatie ervaren op werk tijdens en na je zwangerschap?

Meer artikelen lezen op Babybytes? Like Babybytes op Facebook en volg ons op Twitter!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

1 leden zijn nu online
Aanmelden