De ‘momfluencer’: hoe beïnvloedt dit het moederbeeld?

De ‘momfluencer’: hoe beïnvloedt dit het moederbeeld?

Hoe ga je bevallen? Wat heb je allemaal nodig? Waar kan je de leukste kleertjes halen? Met deze drie vragen zijn er nog veel meer. Veel zwangere vrouwen en moeders zoeken naar de antwoorden op deze vragen op sociale media en volgens allerlei momfluencers, blijkt uit een onderzoek van Taylor & Francis.

Betekenis van momfluencers

Momfluencers, een samentrekking van de woorden mom en influencers, hebben hier alle antwoorden op. Een paar jaar geleden zag je er maar een paar, maar op dit moment kom je ze overal tegen op alle sociale media platformen.

Het perfecte plaatje van momfluencers

Veel momfluencers schetsen het perfecte plaatje door bijvoorbeeld een droombeeld van een bevalling met kaarslicht, muziek en zoutstenen. Je ziet de vrouwen helemaal klaargemaakt en vol in de make-up borstvoeding geven en daarnaast nog een bedrijf runnen. Moeders vergelijken zichzelf constant met dit perfecte leventje.

Moeders gaan vaak naar de momfluencers om taboeonderwerpen te zien.

Een momfluencer verdient geld met gesponsorde content. Deze berichten zijn vaak aantrekkelijk gestileerd en gefotografeerd met daarna een linkje naar een bepaald product.

De verklaring van de opkomst van momfluencers is het ‘ouder wordende’ Instagram publiek. Daarnaast hebben moeders nu de leeftijd dat ze zijn opgegroeid met sociale media.

Oorspronkelijke idee van momfluencers

Het idee van momfluencers begon juist als een tegenreactie op alle perfecte plaatjes in tijdschriften. Vanaf het moment dat het groot werd, ging dit adverteerders aantrekken en zo begon het hele verdienmodel. Aantrekkelijke perfecte foto’s verkopen beter dan een super rommelig huis met babyspullen of een lekkende borst.

Maar…

Het is vaak ook leuk om naar te kijken. Je kunt zeker inspiratie opdoen voor leuke kleding en/of spullen voor in de babykamer. Kijk bijvoorbeeld naar het leuke ‘dure’ stoeltje op de socials en ga kijken of je een soortgelijk stoeltje kan vinden voor wat goedkoper. Er zijn daarnaast ook een paar momfluencers die zowel de mooie als de minder mooie en zware kanten delen. Mammalotje, mamas_meisje (budgetinfluencer) en Marliekekoks zijn daar voorbeelden van. Als je nog een leuke momfluencer zoekt... Kijk eens op de club van ontaarde moeders: https://clubvanontaardemoeders.nl/ 

Welke momfluencers volg jij?

Lees ook:

Welke minder bekende momfluencer volgen jullie?
10 dingen die ik dacht over baby's voor ik er een had

Beeld: Canva
Bron: NOS
Tandfonlinde

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50