De eerste keer naar de kinderopvang: waar moet je aan denken?

De eerste keer naar de kinderopvang: waar moet je aan denken?

Veel ouders maken gebruik van de kinderopvang. Voor alles is een eerste keer, en dat geldt ook voor de kinderopvang. Wat moet je meenemen? En aan welke dingen moet je nog meer denken?

Tips van een pedagoog

Nova is als pedagoog werkzaam bij een kinderopvang en heeft een aantal tips:

1. Zorg dat je kindje gewend is aan de fles

Vooral wanneer er nog borstvoeding wordt gegeven, is het belangrijk dat er af en toe een flesje (gekolfde) melk tussendoor wordt gegeven. Zo hoeft je kleintje niet iets nieuws te leren in een nieuwe omgeving.

2. Neem iets mee van thuis

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een knuffeltje, klein dekentje of een shirt. Dit zorgt ervoor dat een 'stukje van thuis' wordt meegenomen, en voelt je kindje zich vaker wat comfortabeler.

3. Hou het afscheid kort

Hoe lastig het ook is, het afscheid kort houden is belangrijk. Zo kunnen medewerkers van het kinderdagverblijf sneller door met hun werkzaamheden, leert je kindje sneller schakelen, went hij eraan dat je snel vertrekt, maar ook dat je weer terugkomt. Bij oudere kindjes helpt het om duidelijk te vertellen wat er gaat gebeuren en dat je hem straks weer ophaalt.

4. Vraag naar het dagritme

Om je kindje van tevoren een beetje te laten wennen, vraag naar het dagritme op de kinderopvang. Zo kan je al de slaapjes rond dezelfde tijd plannen, rond dezelfde tijd lunchen enzovoorts. Dit zorg voor minder aanpassing voor je kleine spruit.

5. Neem altijd extra kleding mee

Waarschijnlijk een duidelijke tip, maar ook heel belangrijk. Wanneer er een ongelukje gebeurt, is het fijn voor iedereen dat je kindje schone kleding kan aantrekken.

Meer tips

We hebben nog meer tips voor je verzameld:

Plan voor jezelf geen groot of ver uitje op de wendagen

Het is een wendag, dus de kans dat je kleine er eerder aan toe is om naar huis te gaan, is erg groot. Zorg dat je dichtbij huis bent, zodat je snel bij de kinderopvang kunt zijn als dat nodig is.

Begin op tijd met de voorraad gekolfde melk

Geef je borstvoeding? Begin op tijd met kolven en melk op te slaan. Zo heb je alvast een voorraadje en hoeft er niet onnodig op kunstvoeding te worden overgestapt.

Weet welke kunstvoeding ze geven

Geef je flesvoeding met melkpoeder? Weet welk merk ze gebruiken. Op deze manier kan je je kindje eraan laten wennen. Ook kun je eigen melkpoeder meegeven.

Label de items van je kleintje

Het kan gebeuren dat er een ongelukje gebeurt en je kind van kleding wordt verwisseld. Of dat je een knuffeltje meegeeft, dat je echt niet kwijt wil raken. Het labelen van de (belangrijke) spullen van je kleintje kan geen kwaad, en werkt alleen maar in je voordeel. De voor- en achternaam zijn al genoeg.

Houd er rekening mee dat ze moe en overprikkeld kunnen zijn

Wanneer je kleine spruit van een wat rustigere omgeving, naar een luidruchtige en drukke omgeving gaat, is dat even wennen. Houd er dus rekening mee dat  hij aan het einde van de dag, wanneer je hem ophaalt, moe en/of overprikkeld kan zijn.

Heb jijzelf nog een gouden tip voor de eerste keer kinderdagverblijf?

Lees ook: 

Opvallend: veel ouders zien niets in vier dagen in de week gratis kinderopvang
5 keer: Zo maak je geen vrienden op de kinderopvang

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50