Opvallend: veel ouders zien niets in vier dagen in de week gratis kinderopvang

Opvallend: veel ouders zien niets in vier dagen in de week gratis kinderopvang
 • in Overig
 • 3
 • 1414
 • 21/05/2021

Je zou denken: als de kinderopvang gratis zou worden dat we dan meer gaan werken. Maar uit onderzoek blijkt dat ouders helemaal niet zo warmlopen van vier dagen per week gratis kinderopvang.

Uit onderzoek van Ouders & Onderwijs en Stichting voor werkende ouders onder 46.653 ouders blijkt dat een minieme meerderheid van de ouders voor vier dagen per week gratis kinderopvang is. Het doel van het onderzoek was aantonen wat ouders voor hun kinderen belangrijk vindt, meldt AD.nl. Gratis kinderopvang krijgt daarbij niet veel prioriteit. Zo’n 52 procent vindt het een goed idee, maar 43 procent zegt er helemaal niets in te zien, 5 procent heeft geen mening. In de stelling was meegenomen dat de inkomensafhankelijke bijdrage en kinderopvangtoeslag zouden komen te vervallen. Toch raakten ouders niet overtuigd.

Lees ook
Hoe kies je een kwalitatief goed kinderdagverblijf uit?

Waarom willen ouders geen gratis kinderopvang

De vraag die rijst, is waarom ouders niet vier dagen in de week gratis kinderopvang wensen. Het antwoord: ouders zien het dan als een verplichting. Ook vragen ze zich af ten koste van wat zo’n regeling zou gaan. Marjet Winsemius van Stichting voor Werkende Ouders denkt dat ouders de stelling meer hadden gesteund als het bijvoorbeeld om twee dagen gratis kinderopvang per week zou gaan.

Zou jij vier dagen gratis kinderopvang per week fijn vinden?

Bron: AD.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • Nog-even!

  Grote manco in dit plan is, dat er alleen gekekenn wordt naar de economische voordelen op de korte termijn. Voor het complete plaatje, zou ook gekeken moeten worden naar de psychische, sociale gevolgen voor de lange termijn... Ouders en kinderen die elkaar nog maar 3 dagen per week zien. Dus een ander soort relatie met elkaar ontwikkelen. De normen en waardenoverdracht die meer in de kinderopvang moet plaatsvinden ipv thuis. De gevolgen op lange termijn voor de kinderen. 4 dagen per week naar de kinderopvang is écht heftig voor kinderen. Soms kan het niet anders, maar veel ouders zijn blij dat ze meer tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen. En zelf kunnen bepalen wat ze hun kinderen leren. Dit gaat over een stukje zelfbeschikking tegenover een overheid die wil bepalen hoe vaak mensen hun kinderen zien...

 • Assiral

  Als iedereen hun kinderen ineens gratis naar de opvang brengt, ben ik bang dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld groepsgrote, aandacht en de leidsters.

  Ik weet niet wat ik hier van moet vinden.

 • Lady-Whistledown

  Ik zou hier voor zijn. Niet om kinderen vier dagen in de week naar de opvang te kunnen sturen maar puur om het ingewikkelde systeem van de kinderopvangtoeslag te kunnen afschaffen. Door de toeslagenaffaire is pijnlijk duidelijk geworden dat dit systeem niet werkt. Daarbij, de meerderheid van de ouders is voor. De kop van het artikel past dus niet in de context van het onderzoek.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50