De beste tips om jouw kind het bedplassen af te leren

De beste tips om jouw kind het bedplassen af te leren

Bedplassen: het kan nu eenmaal gebeuren met nat beddengoed en onzekerheden als gevolg. Alhoewel bedplassen niet beschamend is, is het wel fijn als je als ouder goede tips hebt om het je kind af te leren. Onze redactie heeft voor jou de beste tips opgezocht!

Begrip hebben is belangrijk

Het is belangrijk om te begrijpen dat bedplassen normaal is bij kinderen en geen reden tot bezorgdheid hoeft te wekken. Voordat je het probleem aanpakt, is het belangrijk om begrip te tonen en een open sfeer te creëren. Communiceer met je kindje dat het oké is en dat ze het bij jou kwijt kunnen.

Verminder vochtinname voor bedtijd

Een eenvoudige, maar effectieve tip is om de inname van vocht door je kind enkele uren voor het slapengaan te beperken. Hierdoor krijgt het lichaam de kans om overtollig vocht te verwerken en wordt het risico op bedplassen verminderd. Zorg er ook voor dat je kind voor het slapengaan naar het toilet gaat om de blaas volledig leeg te maken.

Help je kind bewust met toiletbezoekjes

Door je kind te helpen met het bewust worden van zijn of haar blaas, geef je ze de kans om op tijd te leren plassen voor het slapengaan. Stimuleer regelmatig toiletgebruik gedurende de dag. Door de blaas goed te trainen en te legen wanneer nodig, kan je kind beter omgaan met de controle over de blaas tijdens de nacht.

Beloningen!

Kinderen zijn vaak gemotiveerd door beloningen en een beloningssysteem kan effectief zijn bij het afleren van bedplassen. Stel een eenvoudig schema op met stickers of kleine beloningen voor droge nachten. Dit moedigt je kind aan om actief deel te nemen aan het proces en ontwikkelt een positieve associatie met het 's nachts droog blijven.

Schaf een plaswekker aan

Aarzel niet om een plaswekker te gebruiken. Hedendaagse plaswekkers zijn modern en aantrekkelijk voor kinderen. De plaswekkermethode, waarbij een wekker afgaat bij detectie van vocht, is een bewezen aanpak om bedplassen af te leren. Het kind draagt speciaal ondergoed met sensoren die verbonden zijn met de wekker.

Geduld is een schone zaak

Onthoud dat het afleren van bedplassen geen wedstrijd is, want het is een proces dat tijd en geduld vergt. Blijf positief, toon begrip en blijf consistent met de gekozen aanpak. Elk kind is uniek, dus het kan even duren voordat de juiste aanpak wordt gevonden. Met deze tips ben je echter goed op weg!

Mochten deze tips niet helpen of heb je een idee dat bedplassen misschien een andere oorzaak heeft, neem dan altijd contact op met je huisarts!

Wat zijn jouw beste tips om bedplassen af te leren?

Lees ook:

Potjestraining: tips om je kind zindelijk te krijgen in de nacht
Bijzonder: Moeder weigert luiers bij haar pasgeboren dochter

Bron: upcoming

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • seonsyain

    Beloningen werken misschien als je kind nog erg jong is en net overdag zindelijk is. Maar voor een echte bedplasser die al ouder is en dolgraag droog wil zijn 's nachts, voelt geen beloning krijgen aan als een straf. Want ondanks je best doen, gaat het mis en krijg je geen beloning. Dus met beloningen moet je voorzichtig zijn is mijn ervaring.

    Kleine tip voor jongens: Plas zittend op de wc, dan leeg je de blaas beter.

  • Nog-even!

    Plaswekkers zijn bedoeld voor als een kind vanaf een jaar of 7/8 het nog steeds niet lukt... Het is niet een middel om zomaar in te zetten. Tot 6 jaar is bedplassen normaal. Bij jongens zelfs wat langer.

    Bedplassen afleren, vind ik trouwens een erg negatieve insteek.... Heeft de schrijver van dit stukje zelf kinderen??

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50