Potjestraining: tips om je kind zindelijk te krijgen in de nacht

Potjestraining: tips om je kind zindelijk te krijgen in de nacht

Overdag hoef je de luiers gelukkig niet meer tevoorschijn te halen. Maar ’s nachts? Dat is een ander verhaal. Wordt het de hoogste tijd dat je kind ’s nachts geen luier meer om hoeft? Wij geven je een aantal tips om je kind ’s nachts zindelijk te krijgen!

Geen drinken voor het slapen gaan

Een simpele doch effectieve truc: geef geen drinken meer een uur tot anderhalf uur voor bedtijd. Zorg dat je kind er een gewoonte van maakt om in ieder geval nog een plasje te plegen voordat hij of zij naar bed gaat.

Lees ook:
Hilarische uitspraken over zindelijkheidstraining

Slaapkamer

Zorg dat je de slaapkamer en het beddengoed van je kind aanpast. Zorg voor een nachtlampje naast het bed, zodat je kind makkelijk naar de badkamer kan lopen. Gebruik boven de drie jaar geen luiers, leg liever een waterdichte hoes over het matras. Gebruik ook geen flanellen pyjama’s en zwaar beddengoed. Dit maakt het je kind moeilijker om aan te voelen wanneer het moet opstaan om te plassen.

Laatste plasje

Maak je kind wakker op het tijdstip dat jij naar bed gaat. Je kind heeft dan een aantal uur slaap achter de rug en kan nog even naar de wc voordat jullie allebei (verder) gaan slapen. Het is een eenvoudige manier, en vaak ook effectief. Uiteindelijk wordt je kind waarschijnlijk uit zichzelf na een paar uur wakker en kan het zelfstandig naar de wc gaan. Daar krijgt hij bovendien zelfvertrouwen van. Met liefde en support komt hij of zij al een heel eind. Zorg wel dat je kind echt goed wakker is tijdens het plassen, anders weet het niet of het op het potje of de wc heeft geplast of in bed en werk je juist bedplassen in de hand.

Plaswekker

Gebruik een plaswekker. Het kind slaapt hierbij op een speciaal laken of met een speciaal broekje dat verbonden is met een bel. Zodra het laken of het broekje nat wordt, gaat de bel af en kan het kind naar de wc. Soms vallen kinderen na het gebruik van de plasbel terug in het oude patroon. Het helpt vaak om de plaswekker dan nog zo af en toe te gebruiken.

Geen luier meer 's nachts

Wat ook wil helpen is om gewoon geen luiers meer om te doen ’s nachts. Dit levert in het begin wat natte lakens op, maar vaak is het na een paar nachten over. De kans is groot dat je kind ’s nachts ook wakker wordt als hij of zij geplast heeft, omdat het bed dan nat geworden is. Cold turkey misschien, maar het werkt bij velen wel.

Niet straffen, maar prijzen

Straf bedplassen niet, maar prijs je kind als het hem of haar lukt om ’s nachts droog te blijven. Beloon op een positieve manier als het lukt om dit een aantal dagen achter elkaar te doen (kook zijn lievelingseten, of laat hem wat langer opblijven bijvoorbeeld). Word dus ook niet boos als je kind in bed plast! Dit maakt je kind bang en verergert het probleem juist.

Heb jij nog tips?

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50