Bijzonder: Moeder weigert luiers bij haar pasgeboren dochter

Bijzonder: Moeder weigert luiers bij haar pasgeboren dochter
  • in Baby
  • 11
  • 41901
  • 29/08/2020

Een baby die nog nooit een luier om heeft gehad? In grote delen van de wereld gebeurt het, maar in het Westen moeten we daar meestal niets van weten. Australische mama Cindy Lever weigert echter luiers te gebruiken bij haar pasgeboren dochter Chloe.

Al eerder schreven we op BabyBytes over baby zindelijkheidstraining (of babyzindelijkheidscommunicatie). Dit houdt niet in dat je je baby echt gaat trainen, maar meer dat je jézelf ‘traint’ om de poep- en plassignalen van je kind te leren kennen en daar vervolgens naar te handelen.

Aan- en afleren

Pasgeboren baby’s zijn namelijk net als volwassenen: ze vinden het helemaal niet prettig om zichzelf te bevuilen. Maar doordat we niet naar de signalen van onze kinderen kijken, wennen ze eraan dat ze best in een luier kunnen poepen en plassen. Om het zo’n twee a drie jaar later weer af te moeten leren…

Hoewel de meesten van ons het niet zien zitten om met zindelijkheidstraining bij een baby te beginnen - voor een nieuwe baby zorgen is namelijk al werk genoeg, we plakken liever een luier om de billetjes - vond Cindy het juist een heel goed idee om met zindelijkheidstraining te beginnen bij haar pasgeboren meisje. “Het werkt bijna verslavend!” verklaart ze. “Bezig zijn met de zindelijkheidstraining, heeft er bij ons voor gezorgd dat ik echt een diepere band met Chloe heb ontwikkeld.”

“Ik laat Chloe in de wasbak poepen en plassen en breng haar altijd na een slaapje even naar de wasbak. Meestal plast of poept ze dan. Een ander moment wanneer ik haar op de wasbak zet, is wanneer ze klaar is met drinken. ‘s Nachts merk ik dat Chloe moet poepen of plassen als ze begint te wiebelen in haar bedje.”

Taalgebruik

“Altijd als Chloe plast, zeg ik ‘wee wee’ en als ze poept, zeg ik ‘poo poo’. Op deze manier leert ze dat deze woorden bij haar acties horen.”

Gaat het dan nooit fout? Cindy verklaart dat Chloe inderdaad wel eens ongelukjes heeft. Maar dat ligt dan aan het feit dat zij haar dochter’s signalen niet op tijd heeft opgepikt.

Veel werk?

“Een puppy moet ook heel regelmatig uitgelaten worden, voordat hij leert dat hij echt alleen maar buiten z’n behoefte mag doen. Zo vergelijk ik de zindelijkheidstraining van mijn dochter ook. Het is inderdaad wel een klusje, ook omdat het veel was oplevert. Maar ik doe liever dit, dan dat ik een twee- of driejarige nog moet verschonen!”

Zou baby zindelijkheidscommunicatie iets voor jou zijn?

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


  • NatashaMarik85

    Maar hoe dan!? Dan moet je toch letterlijk 24/7 bij je baby zijn.. En gaat je baby dan 3 jaar lang niet naar familie voor een oppasdagje.. En ga je dan 3 jaar lang niet werken. Gaat je baby 3 jaar lang niet naar de kinderopvang of ergens logeren. En wanneer doe je het huishouden. Of wat als je met je baby eropuit gaat naar een restaurant bijvoorbeeld. Of gewoon in de auto. Ik krijg het echt niet in mijn hoofd geregeld hoe je dat zou moeten doen. Dan kun je je baby toch geen minuut uit het ook verliezen voor het geval hij net dan een plas of poep signaal geeft.

  • Sunnysun

    Ik denk dat het voor de 3 jaar al goed gaat hoor. Zodra ze wee wee en poo poo kunnen zeggen tegen een volwasseb

  • GJAF

    Dat denk ik ook maar dan gaat de reactie van Natasha nog op voor de eerste -laten we zeggen- 10 maanden.

  • Jurkje

    ja heel leuk met 1 kind, straks bij kind 2, 3 en 4 even kijken hoeveel tijd je dan nog overhoud om drollen te vangen ;-)

  • Hopeful2020

    Hahaha helemaal mee eens!

  • linaa

    HAHHAHAHAAHHA moest echt zo lachen om jou reactie馃槀 ik snap jou helemaal 馃檴

  • dennenboom

    Wat leuk! 馃槃 Met zes weken begonnen, inmiddels met 7 maanden heeft ze al een hele tijd niet meer in haar luier gepoept. Wij vinden het super leuk, en baby bloeide er ook zichtbaar van op. Ik zou bij een eventuele volgende baby ook het liefst vanaf geboorte beginnen.

  • Pumpkinious

    Ik wil het ook heel graag bij mijn volgend kindje proberen. Heb je tips? Want ik heb geen idee hoe ik daaraan moet beginnen

  • dennenboom

    https://godiaperfree.com/ zij heeft boeken, podcasts en YouTube filmpjes 馃槉. Baby geeft signalen als ze moeten poepen of plassen, net als bij honger of vermoeidheid. Dus je kan gewoon beginnen wanneer jij wilt, sommige mensen beginnen pas met zes maanden, maar hoe jonger baby is hoe makkelijker het gaat. Meestal begin je op het potje (of boven de wc) na bijvoorbeeld een slaapje, of na ze uit de draagzak komen. Elke keer als ze plassen of poepen maak je een geluidje, op een gegeven moment weten ze dat als jij dat geluidje maakt dat ze mogen gaan. De meeste mensen doen Ellimation Communication (BZC) gewoon in combinatie met luiers (in tegenstelling tot de vrouw van dit artikel 馃構), en je kan het ook gewoon af en toe doen!

  • GJAF

    Misschien ook handig voor de 'gewone luier moeder' om de signalen eerder te herkennen als ze aan de zindelijkheidstraining beginnen op 'de gewone' leeftijd?!

  • dennenboom

    Vanaf 6/7 maanden verleren ze langzaam de signalen omdat ze gewend raken om in hun luier te poepen of plassen, daarna wordt het dus lastiger.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50