Cafeïne tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op overgewicht bij kind

Cafeïne tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op overgewicht bij kind

Even lekker wakker worden met een kopje koffie in de ochtend? Pas daar maar mee op als je zwanger bent. Uit onderzoek blijkt namelijk dat baby’s die via de placenta veel cafeïne binnen gekregen hebben, vaker overgewicht hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 51.000 moeders en kinderen die deelnamen aan de Norwegian Mother and Child Cohort Study tussen 2002 en 2008. Met 22 weken zwangerschap werden de moeders gevraagd of ze hun voedingspatroon wilden bijhouden, zo ook hun cafeïne inname.

Wat bleek? Kinderen die voor de geboorte in hoge mate aan cafeïne werden blootgesteld, wegen als baby (3-12 maanden) gemiddeld 67-87 gram meer, als peuter 110-136 gram meer, als kleuter (3-5 jaar) 213-320 gram meer en 480 gram meer wanneer ze hun achtste verjaardag vieren.

Lees ook:
Koffie en borstvoeding geven: kan dat samen

Cafeïne inname

De cafeïne inname in het voedingspatroon bij moeders kwam voornamelijk uit koffie, zwarte thee, energy drinks, chocola, toetjes, taart en snoepgoed. De dagelijkse inname werd gegroepeerd in laag (0-49 mg), gemiddeld (50-199 mg), hoog (200-299 mg) en heel hoog (300+ mg). Bij net iets minder dan de helft van de moeders (46%) was de inname van cafeïne laag, bij 44 procent was het gemiddeld, bij 7 procent hoog en bij 3 procent heel hoog.

Bij moeders die een hoog cafeïnegehalte innamen, was de kans groter dat zij ouder dan dertig waren, meer dan een kind hadden en rookten tijdens de zwangerschap. Was de cafeïne inname ‘heel hoog’ dan waren zij meestal laag opgeleid en hadden zij voor de zwangerschap overgewicht.

Miskraam

Dat cafeïne slecht is tijdens de zwangerschap wisten we trouwens al. Cafeïne wordt snel in het lichaam opgenomen, ook in de placenta. Tijdens de zwangerschap duurt het langer voordat cafeïne weer afgebroken wordt. Ook wordt cafeïne in verband gebracht met miskramen en groeibeperking van de foetus.

200 mg staat ongeveer gelijk aan...

 • Twee koppen thee (350ml) - 75 mg per kop
 • Een kop filterkoffie  - 140 mg
 • Vijf blikjes cola - 40 mg per blikje
 • Acht chocolade repen (50g) - 25 mg per stuk
 • Twee blikjes energydrink (250ml) - 80 mg per blikje

Drink jij koffie tijdens de zwangerschap?

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • Barbamammie79

  Duidelijk artikel. Snap de reacties hier beneden totaal niet. Tuurlijk kun je hier wat mee.

 • I-surrender

  Onzin... Drie slanke kindjes hier.. De middste is wat voller maar begont nu de lengte in te gaan...

 • My little baby

  Ik had bij deze zw ontzettend veel zin in koffie en cola. Drink normaal nooit koffie...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50