Borstvoeding: welke borst is er nu aan de beurt?

Borstvoeding: welke borst is er nu aan de beurt?
  • in Voeding
  • 1
  • 647
  • 23/11/2023

Na je zwangerschap en bevalling slaat zwangerschapsdementie behoorlijk toe; je geheugen lijkt wel een vergiet. Het is dus soms lastig om, als je borstvoeding geeft, te onthouden welke borst aan de beurt is als het weer tijd is om te voeden. Op het BabyBytes-forum wordt een aantal tips gegeven die we graag met je delen.

Als je borstvoeding geeft, is het goed om vooral in de beginperiode beide borsten tijdens elke voeding aan te bieden. Op deze manier zorg je ervoor dat de voeding sneller op gang komt en kun je voorkomen dat je last krijgt van stuwing.

Vaak valt je baby na de voeding van een borst een beetje in slaap. Om je kleine weer wat alert te maken, kun je na het voeden aan de ene borst je baby proberen te stimuleren een boertje te laten of je kunt even de luier verschonen.  Vaak is je baby weer wakker genoeg en kun je de andere borst aanbieden. Ben je klaar met voeding dan begin je bij een volgende voeding altijd met de borst die je het laatst hebt gegeven.

En daar ligt de crux... Met je gatenkaas-geheugen is het lastig om te onthouden welke nu de laatste borst was geweest...

Gouden tip op het BabyBytes-forum

Op het BabyBytes-forum gaf een lezeres een tip die ze graag wilde delen:

“Om te onthouden welke borst aan de beurt is om te voeden (voelen werkt niet altijd bij mij, 1 slechte en 1 minder slechte kant, en ik heb 1 kleine en 1 grotere borst): bij de oudste had ik een armbandje, dus dat heb ik nu weer. Een klein bandje met ronde kraaltjes en elastiek. Als het bandje aan de kant zit waar je aan het voeden bent, is het altijd vanzelf goed (je pakt die kant eerst die je als laatste hebt gehad natuurlijk). Het voordeel van zo'n bandje is dat ik hem kan wisselen tijdens het voeden, met de baby op schoot dus.”

Reacties van andere lezeressen

Verder was ze ook nieuwsgierig hoe andere borstvoedende moeders dat doen. We hebben enkele reacties uitgelicht:

“Ik wist het meestal wel en ik voelde altijd... Mocht ik toch een enkele keer verkeerd beginnen, merkte ik dat vrij snel omdat de andere kant vol stuwde. Dan haalde ik mijn kind eraf en legde hem aan de andere goede kant. Dus het loste zich echt wel op. Mocht je het verkeerd doen en je merkt het niet, dan is het dus niet echt verkeerd... Soms maakt het niet echt heel veel uit, hoor. En nogmaals, merk je tijdens het voeden dat de andere kant voller zit, gewoon na een paar minuten eraf en dan naar die kant. Geen probleem.”

“Ik deed mijn trouwring aan de kant/hand die geweest was met voeden.”

“Een klein haarspeldje op het bandje van mijn hemdje, of een knuffeltje van mijn dochter links of rechts in de wieg leggen.”

“Ik voelde welke kant er aan de beurt was. En mocht ik het niet meer weten dan deed ik maar wat.”

“Bij de eerste had ik zo’n soort parkeerschijf die je kon draaien met tijd en welke kant, bij de tweede deed ik een haarelastiekje om m’n pols.”

Lees ook:

12 dingen die altijd gebeuren tijdens de borstvoeding
4 verschillende borstvoedingshoudingen: welke vind jij het fijnst?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Barbamammie79

    Gewoon voelen of je armen omhoog doen, dan voelde ik het eigenlijk altijd wel. En als je het echt niet meer weet... dan maakt het ook helemaal niks uit.

    En mocht je toch aan de verkeerde kant zitten... dat merk je heel gauw, omdat de andere kant 'pijnlijk' vol stuwt tijdens het toeschieten van de melk... nou , dan gewoon eraf halen en aan de andere kant leggen

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50