4 verschillende borstvoedingshoudingen. Welke vind jij fijn?

4 verschillende borstvoedingshoudingen. Welke vind jij fijn?

Borstvoeding, het lijkt zo makkelijk, maar wat kan het soms tegenvallen. Zeker de eerste paar weken zal je misschien regelmatig het gevoel hebben dat je ermee wilt stoppen. Misschien lukt het aanleggen niet goed, heb je teveel of juist te weinig melk of voel je er gewoon niet prettig bij. En hoewel je natuurlijk altijd je gevoel moet volgen kan een voorspoedige borstvoeding staan of vallen bij de juiste borstvoedingshouding.

Borstvoeding kun je in verschillende houdingen geven. En wat de een heel prettig vindt, kan een ander juist weer heel vervelend vinden. Zoek daarom rustig naar een houding die jij en je kindje prettig vinden. Wij zetten vier houdingen voor je op een rij.

Lees ook:
Alles over het wisselen van voedingshouding

De Madonnahouding

De Madonnahouding is misschien wel de bekendste borstvoedingshouding. Bij de Madonnahouding houd  je baby horizontaal op je schoot en zorg je ervoor dat het hoofdje wat hoger ligt. Met je onderarm en hand ondersteun je de nek rug en billen van je kindje.

De Cross cradle houding

Bij de Cross cradle houding ondersteun je je kindje niet met je onderarm maar gebruik je juist je andere arm om je kindje te ondersteunen. Geef je borstvoeding met je linkerborst dan gebruik je je rechterhand om je baby te ondersteunen. De Cross cradle houding wordt vaak gebruikt bij kleine baby’s die wat moeite hebben met toehappen.

De Rugby houding

Bij de Rugby houding houd je je baby onder je arm net als een rugbybal of een handtas. De voetjes van je baby wijzen naar je rug en het mondje van je baby is naar jou toe gericht. Je ondersteunt de schouders, nek en het hoofdje van je kindje en brengt hem zo naar je tepel.

De liggende houding

Deze houding wordt vaak gebruikt door moeders die een keizersnede hebben gehad. Ook is deze houding ’s nachts heel prettig. Bij de liggende houding liggen jij en je kindje zo dicht mogelijk tegenover elkaar. Buig zelf niet naar voren, maar zorg juist dat je baby goed bij je tepel kan. Heb je last van je rug of schouders, dan kun je jezelf ondersteunen met een kussentje.

Welke borstvoedingshouding vinden jij en je kindje heel fijn?

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • linda-veronique

    Tijdens de meeste voedingen was dit de rugby houding aan 1 borst en (als dat nodig was) dan direct doorschuiven naar de madonna houding aan de andere borst. Maar wisselde heel vaak af, afhankelijk van de locatie waar ik wou voeden. Liggend vond ik vooral snachts ook erg prettig. Dat voelt echt het dichtste bij je kindje.

  • Nx4

    De liggende houding nog steeds!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50