Beetje alcohol voor zwangerschap kan wipneus kind veroorzaken

Beetje alcohol voor zwangerschap kan wipneus kind veroorzaken

Het is algemeen bekend dat alcohol en zwangerschap geen goede combinatie is. Nu is uit onderzoek gebleken dat een klein beetje alcohol voor je zwangerschap een wipneus kan veroorzaken bij je baby. 

In de wetenschap is het fenomeen dat alcohol gezichtsveranderingen kan veroorzaken niet onbekend. Maar nu blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam dat vrouwen die een klein beetje alcohol drinken voordat ze in verwachting zijn, een kind kunnen krijgen waaraan je dat kunt zien. 

"Wij tonen nu voor het eerst aan dat er ook een verband is tussen alcoholgebruik in lichte mate en vóór de zwangerschap en de vorm van het gezicht van het kind.”

Wipneus

Zo kan je toekomstige kind een opstaande neus, een verkorte neus, een naar binnen gedraaid onderste ooglid of een naar buiten gedraaide kin krijgen als een in lichte mate alcohol gebruikt voordat je überhaupt zwanger bent. De verschijnselen zouden tijdelijk zijn en na 13-jarige leeftijd niet meer zichtbaar zijn.

Tijdelijk

Maar ook al zijn de verschijnselen tijdelijk, de onderzoekers waarschuwen dat het effect van alcohol op de gezondheid ook verdwijnt. “We benadrukken dat er geen veilig niveau van alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap bestaat. Het is raadzaam om vóór de conceptie te stoppen met het drinken van alcohol.”

Lees ook:

De beste ik-drink-niet-smoezen als je net zwanger bent
Trimbos: 'Meer voorlichting risico's alcohol tijdens zwangerschap hard nodig'

Bron: Telegraaf.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50