Babyfoon: Welke moet ik kiezen? 

Babyfoon: Welke moet ik kiezen? 
  • in Baby
  • 3
  • 964
  • 05/06/2023

Een babyfoon gebruiken is superhandig. Je kan je kleintje in de gaten houden terwijl jij lekker op de bank zit. Maar er zijn zoveel verschillende babyfoons op de markt. Hoe kies je nou de beste babyfoon uit? En waar moet je op letten bij het kopen van een babyfoon? 

Wat is een babyfoon? 

Een babyfoon wordt gebruikt zodat de ouder(s) de mogelijkheid hebben om het kindje in de gaten te houden. Het is een klein apparaatje waarmee de zender in verbinding staat met de ontvanger. Je kan zo geluid horen of zien van je baby die in een andere kamer is. De zender heeft een ingebouwde microfoon en/of camera en heet het babystation. De ontvanger heeft een ingebouwde speaker en/of beeldschermpje en is het ouderstation. 

Categorieën babyfoons 

Je hebt vier categorieën babyfoons. Elke type heeft zijn voor- en nadelen: 

  1. PMR-babyfoon: PMR staat voor Personal Mobile Radio. Dit type babyfoons zijn analoog en hebben een groot bereik van wel 3 kilometer. Een PMR-babyfoon stuurt elektromagnetische golven waardoor Dit type babyfoons vrij van stralingen zijn. Met een PMR-babyfoon kan je geen beelden zien. PMR-babyfoons kunnen wel last hebben van storingen. Andere babyfoons of apparaten die werken met elektromagnetische golven kunnen jouw signalen opvangen als ze op hetzelfde kanaal zitten.   
  2. DECT-babyfoon: DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telecommunications. DECT-babyfoons zijn digitaal en draadloos. Deze babyfoons kunnen maar op kleine afstanden communiceren: tussen de 50 en 300 meter. Het voordeel van DECT-babyfoons is dat ze, in tegenstelling tot de PMR-babyfoons, geen last hebben van storingen en privéverbinding hebben. Ook bij deze babyfoon is er alleen sprake van geluid. 
  3. FHSS-babyfoon: FHSS staat voor Frequency Hopping Spread Spectrum. FHSS-babyfoons zijn met beeld en geluid. De verbinding bij deze babyfoons is altijd beveiligd doordat de beelden via codes naar elkaar toegestuurd worden. Bij de FHSS-babyfoon is het moeilijk om beeld en geluid af te luisteren doordat er contant van kanaal en frequentie gewisseld wordt. 
  4. Wifi-babyfoon: een wifi-babyfoon maakt verbinding via het internet. Een voordeel van deze babyfoons is dat het bereik zo groot is als de internetverbinding. Waar je ook internetverbinding hebt, je kan altijd naar je kleintje kijken. Meestal gaat zo’n babyfoon via een app op je mobiel. Een Wifi-babyfoon heeft ook beeld.  

Verschillende functies 

Er zijn veel verschillende type babyfoons op de markt met allemaal verschillende functies. Het belangrijkste is dat je goed naar je baby kan luisteren. Maar sommige functies zijn mooi meegenomen. Hieronder staan een paar handige functies beschreven: 

  • Tegenspreekfunctie: wil je graag terug kunnen praten tegen je baby? Dan is de tegenspreekfunctie perfect. Veel babyfoons beschikken al over deze functie. Er kunnen zelfs liedjes afgespeeld worden bij sommige babyfoons. Als je kindje graag in slaap valt met een slaapliedje is dit een fijne functie om op te letten bij de aankoop. Er zijn ook al babyfoons waarbij je zelf een slaapliedje kan inzingen. Je baby hoort dan een vertrouwelijke stem als je het liedje afspeelt. 
  • Beeld: veel ouders vinden het fijn om hun kindje te kunnen zien. Zo hoeven ze niet bij elk verontrustend geluidje naar de babykamer te lopen. Dan is het makkelijker om op een schermpje te kijken. Je kan ook nog kiezen tussen beeld in kleur of in het zwart-wit.  
  • Licht: sommige babyfoons hebben een ingebouwd nachtlampje die je op afstand kan bedienen. Daarbij zijn er ook babyfoons die bijvoorbeeld sterrenlichtjes op de muur kunnen projecteren. 
  • VOX-functie: een babyfoon met een VOX-functie is wat milieuvriendelijker. De babyfoon laat alleen wat horen of zien als er daadwerkelijk geluid of bewegingen waargenomen worden. Dit bespaart batterij én dit zendt minder stralingen uit.   
  • Thermometer: er zijn babyfoons die een ingebouwde thermometer in het babystation hebben. Het voordeel is dat je makkelijk kan zien of het te warm of te koud is in het babykamertje.  

Stroom 

Voordat je een babyfoon gaat kopen is het goed om te letten op de stroom. Gaat het op batterijen of moet je een stopcontact gebruiken. Bij een stopcontact kan de babyfoon maar op één plek blijven staan. Als je op een andere plek wilt zitten kan je de babyfoon niet meenemen. Maar een babyfoon met batterijen is op langer termijn duurder en de batterijen moet je telkens verwisselen.  

De prijs van een babyfoon 

Babyfoons liggen qua prijs heel erg uit elkaar. Dit komt omdat er veel verschillende soorten merken babyfoons zijn met verschillende functies. De prijs kan variëren van 30 euro tot 300 euro. Babyfoons met een beeldscherm zijn duurder dan met alleen geluid. Het is goed om te onthouden dat hoe meer functies er op je babyfoon zitten, hoe duurder de babyfoon wordt. Ga na voor jezelf wat jouw eisen zijn en wat jouw budget is.  

Beste uit de test 

Uit de test van 2023 staat op nummer één: de Philips Avent Conneted SCD23/26. Deze babyfoon is met vijf sterren beoordeeld en heeft een sterke en veilige verbinding. Daarbij is het ouderstation een soort tablet en kan je de bijbehorende app downloaden om via je mobiel mee te kijken. Er zitten nog veel meer functies op deze babyfoon, zoals een thermometer of een inspreekfunctie. Daar betaal je dan ook voor, maar liefst 265 euro. Hier staan alle details op een rijtje 

Tweedehands babyfoon 

Je kan prima een tweedehandse babyfoon aanschaffen. Babyfoons gaan niet snel stuk en kunnen jaren mee. Test altijd wel even of de babyfoon het nog doet en verbinding maakt. Wellicht heb jij dan voor een mooi prijsje een goede babyfoon in huis staan.  

  

Wat voor babyfoon heeft jouw voorkeur? 

 

Lees ook:

Je kind alleen laten in een hotelkamer. Zou jij dat doen? 
Lezeressen vertellen: wel of geen babyfoon met camerafunctie 
 

Bron: Bestebabyfoon

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Jvb

    Ik heb niks met camera's, geluidjes of terug praten. We hadden gewoon een simpel dingetje dat geluid liet horen als de baby huilde of riep. En na zo'n 3 maanden ging ie de kast in en niet meer gebruikt. De geluiden van je kind herkennen en daaraan weten of je er heen moet of niet, geeft mij veel meer rust dan dat getuur naar een schermpje. Ik ben nooit eindeloos heen en weer gelopen ofzo. En de hele tijd je kind zo in de gaten houden, ik vind 't maar niks. Voelt zo gefocust ofzo, ik vond het heerlijk dat ik gewoon op de bank plofte en het even niet in de gaten hoefde te houden 😅 Als je je kind niet kunt horen, dan snap ik een babyfoon wel, maar in al onze huizen kon je de babies prima horen als ze huilden.

  • JoleinA

    Wij gebruiken de ‘baby monitor app’. Die app kost 1,50 (dacht ik, mss was t 2,50 maar iig heel weinig) op de babykamer staat een oude telefoon, wij gebruiken onze eigen telefoons. De babytelefoon stel je in als babystation en je eigen telefoon als parentstation. Scheelt een boel geld, we hebben beeld en geluid, terugpraatfunctie etc, tis goed beveiligd, helemaal top 👍🏼. (Niet mn intentie om reclame te maken ofzo hoor, maar als iemand niet veel geld uit wil of kan geven is t mss goed om te weten dat dit ook kan 🙈)

  • JoleinA

    Wij gebruiken de ‘baby monitor app’. Die app kost 1,50 (dacht ik, mss was t 2,50 maar iig heel weinig) op de babykamer staat een oude telefoon, wij gebruiken onze eigen telefoons. De babytelefoon stel je in als babystation en je eigen telefoon als parentstation. Scheelt een boel geld, we hebben beeld en geluid, terugpraatfunctie etc, tis goed beveiligd, helemaal top 👍🏼. (Niet mn intentie om reclame te maken ofzo hoor, maar als iemand niet veel geld uit wil of kan geven is t mss goed om te weten dat dit ook kan 🙈)

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50