Je kind alleen laten in een hotelkamer. Zou jij dat doen?

Je kind alleen laten in een hotelkamer. Zou jij dat doen?

Op 3 mei is het precies tien jaar geleden dat de Britse peuter Madeleine tijdens een vakantie met haar ouders uit haar appartement verdween. Omdat het zo lang geleden is en omdat het - helaas - nog steeds een onopgeloste zaak is, is ze de laatste tijd weer vaak in het nieuws. En daarmee laait ook weer de discussie op over of je wel of niet je kind alleen zou moeten laten in een hotelkamer of een appartement. 

Stel je voor: je bent met het hele gezin aan het genieten van een welverdiende vakantie naar een zonnig oord. Je kleintje ligt - net als altijd - rond 7 uur op bed en tot dan toe hebben jij en je partner de avonden steeds hetzelfde doorgebracht. Zo stil mogelijk (om de peuter niet wakker te maken) bewegen jullie door de hotelkamer. Jullie fluisteren en bewegen zo min mogelijk. Tot je opeens bedenkt dat er een fijn restaurant heel dichtbij de hotelkamer is. Hetzij in de hotellobby, hetzij een pand ernaast. De babyfoon redt de afstand net niet, dus continu zicht op je kind is geen optie. Gaan jullie wel, of absoluut niet uit eten terwijl de kleine ligt te tukken?

We gaan niet

Lezeres Sanne (24) is daar duidelijk over: "Wij gaan NIET. Niet alleen door het afschuwelijke verhaal van Madeleine, maar ook gewoon, doordat ik vind dat het gewoonweg niet oké is om je kind alleen te laten. We zijn samen op vakantie en als je kinderen hebt, weet je nu eenmaal dat je soms je eigen behoeftes opzij te zetten. Ik zou wel proberen een accommodatie te boeken met twee kamers, waardoor mijn man en ik nog wel samen een spelletje kunnen doen of een serie kunnen kijken, zonder dat we steeds onze baby wakker maken. Maar echt de deur uit gaan en dat kleintje daar alleen laten liggen? No way! Ook niet als de babyfoon wel verbinding zou hebben, trouwens! Je weet maar nooit wat er kan gebeuren en waarom je misschien niet op tijd terug kan zijn..."

We gaan wel

Veronica (30) heeft daar een andere mening over: "Ik heb het nieuws over Madeleine destijds op de voet gevolgd. Hartverscheurend vond ik het, als ik haar ouders zo lamgeslagen zag vertellen over hun dochter. Toch begrijp ik heel goed dat zij haar destijds alleen hebben gelaten. Mijn vriend en ik laten ons 3-jarige zoontje soms ook alleen in het appartement, als we op vakantie zijn. Thuis ook trouwens, als we een avondje naar bevriende buren gaan. De eerste keer vond ik het heel heftig om hem alleen achter te laten. Het voelde alsof we zo ver weg waren. Maar we nemen altijd de babyfoon mee, dus als er iets is, kunnen wij hem horen. Is er geen bereik met de babyfoon? Dan zorgen we dat we - net als de ouders van Madeleine - heel regelmatig even bij onze kleine boef gaan kijken.

We zorgen er bovendien altijd voor dat we echt in de buurt zijn. Ik kan me best voorstellen dat niet iedere ouder dit aandurft, al moet ik zeggen dat het ons heel goed bevalt. Wij hebben een leuke avond, tijd voor elkaar en om lekker te eten, en overdag hebben we alle tijd en energie voor onze kleine man. Of ik nooit bang ben dat het mis gaat? De kans is heel klein dat er een soortgelijk verhaal als met Madeleine gebeurt. Daar ben ik, misschien naïef, niet zo bang voor. Maar dat er een brand uit zou breken of iets anders griezeligs zou gebeuren... Het is gewoon niet heel realistisch om daar vanuit te gaan. We nemen alle voorzorgsmaatregelen die er zijn, maar op vakantie in een zonnig oord om zeven uur 's avonds al opgehokt zitten? Niks voor ons. Vakantie moet wel leuk zijn voor allemaal!"

We zijn erg benieuwd naar jullie mening over deze stelling. We willen alleen wel vragen de discussie respectvol te houden. Iedereen maakt een eigen, weloverwogen keuze. :-)

Reageer op dit artikel

reacties (14) Stuur een bedankje


 • bibi70

  never......

 • Mijnmeisje2016

  Nee absoluut niet!!!!

  Ik krijg het er al benauwd van als ik eraan denk

 • Merida

  Absoluut niet. Als je het zonde vind in een zonnig land vroeg binnen te zijn heb je daar van te voren maar rekening mee te houden, zoals gezegt in het stukje zou ik ook voor een 2 kamer appartement gaan of een huisje op een camping. Je hebt die verantwoordelijkheid te dragen en als dat te veel moeite voor je is ben je een hele grote egoïst die vraagt om problemen en heb je de plank als ouder echt volledig mis geslagen

 • Michelle8580

  No way.....zou mijn kind nooit alleen laten.

  Krijg nu al de koude rilling ... als ik eraan moet denken...dat ik weg ga en mijn zoontje alleen in de hotelkamer achterlaat.

  Wat zou er toch allemaal kunnen gebeuren?

  Geen denken aan. Zoiets zou ik mezelf nooit en te nimmer kunnen vergeven.

 • Lispeltuut

  Nee, daar voel ik mij niet prettig bij. Wij gaan vaak naar de camping dus dan kunnen we gewoon lekker buiten zitten. Andere keren boekten we een huisje zodat je ook buiten kunt zitten en/ of gewoon in de huiskamer vrij kunt bewegen. Daar maken we het dan gezellig.

  Wij gaan trouwens vaak met vrienden/ familie dus we kunnen vaak wel even samen weg, stukje lopen, drankje doen, uit eten oid, dan blijft er iemand anders in de buurt van de tent.

 • nurfke

  Ik vind het een naar idee dat mijn kind wakker zou worden en papa en mama niet kan vinden binnen 10 sec. In een vreemde omgeving.

  Dus nee zou nooit mijn kind alleen laten, ook thuis niet.

 • Garnaaltje25

  Meestal niet, maar op 1 vakantie tot nu toe wel gedaan. We hadden de mazzel dat ons appartement direct aan het strand, op de begane grond en ca 15 mtr bij het restaurant. In het zicht en binnen babyphone afstand lag. Als onze zoon dan in slaap viel tijdens het eten of echt aan bed toe was, bracht 1 van ons hem even snel naar bed om dan samen verder te eten. Was even wennen, maar toch gedaan gezien het zicht op het appartement en de babyphone gewoon aan. Na het eten verkasten we overigens wel direct naar ons eigen terrasje en gingen we gewoon om en om een drankje halen...

 • beamke

  Persoonlijk zou ik het alleen doen als ik een babyfoon met camerafunctie zou hebben die bereik heeft. Zelf nooit voor dit probleem gestaan, omdat we altijd kamperen. Maar vorig jaar was mijn man te fietsen 's middags en ik paste op de kleine die lag te slapen. Maar ik moest zooooo nodig plassen en er is geen wc in de tent. Toen heb ik hem toch even alleen gelaten terwijl ik naar het toiletgebouw ging.

 • mijn~meisje

  Op vakantie hadden we een familie kamer met me schoonouders. Dus er zat een deur tussen onze twee kamers. Toen hebben we onze dochter wel even alleen gelaten en lette me schoonouders op maar anders echt niet!

 • mamaDDD

  nee zou ik nooit doen op vakantie!

  Hier thuis laat ik ze wel alleen slapen als wij een buurtfeestje op het pleintje hier voor ons huis hebben en dan gebruik ik een app die je met het internet verbind waardoor ik met een andere gsm kan richte op onze camerababyfoon en ik ze kan zien ;-)

 • MamaVanNAOMI-RICO

  Nee echt niet boek wel een hotel met appartement kamers met extra slaapkamer . Wij gaan als de kleine sliep gewoon om en om een drankje of wat lekkers halen en ik ben op vakantie ook niet zo strikt kwa tijden om te slapen .

 • Soccer-Mom

  Waarom moet je kind om 19:00 uur in bed liggen op vakantie? We namen onze kleine - toen 1 jaar oud - in de avond gewoon mee. Soms viel hij in slaap in de buggy, soms niet. Alleen achterlaten deden we dus niet maar was ook niet nodig.

 • Shrimp

  Nee..niet op een plek waar zoveel mensen zijn. Medewerkers met sleutels brr nee hoor. Maar ik heb drie kleintjes met slaapjes van 11.0.-16.00 reken maar dat ik ze niet meesleur als ik een aantal keer heen en weer moet voor school. De buurvrouw is de hele dag thuis. Sociale controle heel hoog en school 5 min.

 • I-surrender

  Precies hier ook 3 kinderen en hopelijk in de toekomst een vierde erbij maar ik liet de jongste ook slapen als ik de oudste uit school ging halen...hier is de school in het zicht van huis (aan de zijkant dan.) Wij hebben wel eens dat we in een hotel overnachten en dan buiten de kamer buiten zitten of aan het eind van de gang in de kobby wat drinken maar altijd in het zicht van de gang of in ieder geval met zicht op wie er de gang in en uit komt...en dan een gang die je vanaf 1 zijde in kan zeg maar... maar goed dat komt nagenoeg niet voor...in een hotel liggen wij ook normale tijd op bed haha

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50