Advies Gezondheidsraad: gratis screening voor iedereen met kinderwens

Advies Gezondheidsraad: gratis screening voor iedereen met kinderwens

Heb je een kinderwens? Hoe handig is het om van tevoren te weten of jullie drager zijn van een ernstige erfelijke ziekte zonder dat je er zelf ziek van bent? Zo'n test kost normaal gesproken vele honderden euro's, maar als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt daar verandering in.

Een dragerschapscreening wordt nu alleen vergoed als je als wensouders een verhoogde kans hebt om drager te zijn van ernstige erfelijke ziektes, zoals bijvoorbeeld taaislijmziekte, het Meckelsyndroom, de ziekte van Tay-Sachs en taaislijmziekte. Is zowel de vader als de moeder drager dan kan een kind met die aandoening worden geboren. De kans daarop is 25 procent. De kans dat beide ouders drager zijn van dezelfde aandoening is ongeveer 1 procent.

Informatie ernstige erfelijke ziekte

Soms weet je niet of je drager bent van een ernstige erfelijke aandoening, omdat je zelf nog geen klachten hebt. Door een genetisch onderzoek kan dit aan het licht komen en ben je beter geïnformeerd voordat je aan een zwangerschap begint.

Het informeren is ook het belangrijkste doel van het advies van de Gezondheidsraad. Het is niet de bedoeling om geboortes van kinderen met een ernstige ziekte te voorkomen. Wensouders krijgen met een gratis screening de mogelijkheid om een eventueel risico aan te gaan of als er sprake is van een erfelijke ziekte, gebruik te maken van een donor.

Proef

De Gezondheidsraad adviseert om een proef te doen waarbij wordt gekeken wat de beste manier is om deze screening aan te bieden en iedereen met een kinderwens te bereiken.

Zou jij gebruik maken van deze screening als deze gratis wordt aangeboden?

Lees ook:

België populair voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen
Alles over erfelijke aandoeningen

Bron: NOS.nl en Parool.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


  • Nog-even!

    Hmm, en een screening of de wensouders wel geschikt zijn om vader of moeder te worden? Dat zou misschien ook wel nuttig zijn. En daarbij dan ook een financiële test. Want we moeten wel uitsluiten dat er iets "mis" kan gaan natuurlijk...

  • Chudo

    Dit staat mij zó tegen.. Mensen willen steeds meer dingen naar eigen hand zetten.

  • Sharon

    Ik denk nou juist dat hier een voordeel in te behalen valt, iemand die niet weet van een erfelijke ziekte weet dit ook direct en kan voor zichzelf bedenken of je de volgeling hierin wil belasten. Voorkomen is al goedkoper dan genezen.

  • Chudo

    Ja daar zeg je wat. Goedkoper.. Dus het draait uiteindelijk allemaal om geld ☺

    Het leven is niet maakbaar al zijn ze daar heel hard op weg naar. Laten we alle minkukelt op de wereld maar uitbannen en zorgen dat ze nooit het levenslicht zien, dat scheelt een hoop geld ja

    Ik ben blij dar het er is hoor.. Mijn collega is bezig met embryoselectie omdat haar 1e kind een ernstige stofwisselingsziekte heeft en nooit geen tiener zou worden.

    Maar om iedereen op voorhand al te testen om ziektes uit te bannen..

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50