Acupuncturist Gilles Stoop over ​acupunctuur en een kinderwens

Acupuncturist Gilles Stoop over ​acupunctuur en een kinderwens

Acupuncturist Gilles Stoop wist al op jonge leeftijd dat hij later een gezin met kinderen wilde. Als acupuncturist ontdekte hij dat kinderen krijgen niet altijd ‘vanzelf gaat’. De Chinese kijk op vruchtbaarheid en vrouwenklachten fascineerde hem, en hij besloot zich door middel van diverse opleidingen en stages op dit gebied te specialiseren. Inmiddels begeleiden hij en zijn vrouw alweer bijna twintig jaar vrouwen en mannen met een kinderwens in hun acupunctuurpraktijk. In deze gastblog legt hij uit wat acupunctuur kan doen bij een kinderwens.

Mensen helpen

Op de middelbare school was me al duidelijk dat ik later iets in de hulpverlening wilde gaan doen. Eerst wilde ik psycholoog worden, maar na een ontmoeting met iemand die de opleiding Natuurgeneeskunde en acupunctuur deed, wist ik het: dat wil ik ook! Ruim 30 jaar later ben ik nog iedere dag blij met deze keuze. Mijn droom van een eigen acupunctuurpraktijk is uitgekomen, en ik vind het nog altijd fijn dat ik een vak heb waarbij ik mensen kan helpen en met mijn handen kan werken. Een vak dat trouwens al meer dan 2.500 jaar beoefend wordt! Zover gaat de Traditionele Chinese Geneeskunde namelijk terug. Die enorme schat aan kennis en ervaring blijft boeien.

Mijn vrouw

Dat ik nu mensen help met een kinderwens, is te danken aan Yuhsin Chung, inmiddels alweer twintig jaar mijn vrouw. We ontmoetten elkaar in een ziekenhuis in Chengdu. Ik liep daar twee keer stage als acupuncturist, zij voor haar studie Chinese geneeskunde met als specialisatie vruchtbaarheid en vrouwenklachten. In 2002 kwam ze naar Nederland. Sindsdien werken we samen in de praktijk. Ook ik specialiseerde me door middel van opleidingen en stages op vruchtbaarheid en vrouwenklachten. In 2004 en 2009 werd overigens onze eigen kinderwens vervuld met de geboorte van onze zoons. Omdat we in onze praktijk dagelijks zien welke impact vruchtbaarheidsproblemen hebben op het leven van onze patiënten, zijn we ons extra bewust van ons geluk.

Acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen

Vrouwelijke aandoeningen en vruchtbaarheidsproblemen zijn een belangrijk aandachtsgebied van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Acupunctuur is, ook wel in combinatie met Chinese kruiden, de bekendste behandelmethode die al heel lang met succes wordt toegepast. Vroeger was dit vooral het geval in China en andere Aziatische landen. Tegenwoordig wordt acupunctuur ook in het westen een steeds ‘normalere’ behandelmethode voor vrouwenklachten en onvruchtbaarheid. De reguliere geneeskunde maakt steeds vaker gebruik van acupunctuur als aanvullende behandeling. Een goed voorbeeld daarvan is acupunctuur ter ondersteuning van vruchtbaarheidsbehandeling zoals IUI, IVF of ICSI, waar wij veel ervaring mee hebben. In de beginjaren van onze praktijk waren we nog een van de weinige acupuncturisten met dit specialisme, maar met name de laatste tien, vijftien jaar hebben we er veel vakgenoten bijgekregen.

De benadering is heel anders dan die van de westerse geneeskunde. Ziektebeelden met westerse diagnoses als endometriose, PCOS, PMS, anovulatie en POF (prematuur ovarieel falen/vervroegde overgang), problemen met de eierstokken of eileiders en herhaalde miskramen ziet de Traditionele Chinese Geneeskunde in veel gevallen als het gevolg van een energie-disbalans. Die disbalans is vaak ook de onderliggende oorzaak van de zogenoemde ‘onbegrepen onvruchtbaarheid’. Met acupunctuur kunnen we werken aan het herstellen van de balans.

Meer dan een medisch dossier

In onze praktijk komen veel patiënten die al jarenlang vergeefs voor hun kinderwens in behandeling zijn bij een gynaecoloog. De benadering in de reguliere geneeskunde is helaas nogal medisch met weinig aandacht voor de emotionele kant van een onvervulde kinderwens. In de Chinese geneeskunde spelen emoties juist een centrale rol. Ze beïnvloeden namelijk je levensenergie (Chi of Qi) en organen. Daarom kijken wij in onze praktijk altijd verder dan je medische dossier. Wij willen weten hoe het met je gaat. Hoe ervaar je jouw vruchtbaarheidsproblemen en hoe ga je om met je kinderwens? Dat zijn belangrijke vragen om bij stil te staan. Misschien ben je verdrietig en boos als anderen in je omgeving wel moeiteloos zwanger worden, of voel je onbegrip voor je kinderwens bij familie en vrienden: dit alles kan zulke sterke emoties opwekken dat er blokkades in je lichaam ontstaan. Met behulp van gesprekken en acupunctuurbehandelingen werken we eraan om de energie weer beter te laten stromen.

Menstruatiecyclus

Als het gaat om de vruchtbaarheid van de vrouw kijken we meestal eerst naar de cyclus. In onze praktijk zien we veel vrouwen met een onregelmatige en/of pijnlijke menstruatie, vaak ook met veel bloedverlies. Het menstruatiepatroon geeft ons inzicht in de vruchtbare conditie, eventuele stagnaties en wat er nodig is om de juiste balans terug te krijgen. Onze ervaring is dat de menstruatiecyclus door de acupunctuurbehandelingen vaak geleidelijk aan verbetert. Dan gaan we de goede kant op, want een gezonde menstruatiecyclus is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde een belangrijk voor de vruchtbaarheid en een succesvolle zwangerschap.

Acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI

vruchtbaarheidsbehandeling

Zoals ik al zei, wordt acupunctuur ook ingezet bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Het ondersteunt de behandeling en helpt ook om de bijwerkingen van medicatie te verminderen. We stemmen de acupunctuur iedere keer precies af op de fase van de vruchtbaarheidsbehandeling en op de conditie van de patiënt op dat moment. Voorafgaand aan een punctie richten we de acupunctuurbehandeling bijvoorbeeld vooral op het verminderen van pijn en stress. En bij een terugplaatsing staan rust en het verminderen van baarmoedercontracties centraal. Ook behandelen we elke week veel vrouwen in hun wachtweken. Zo helpen we hen om deze periode na de vruchtbaarheidsbehandeling zo rustig mogelijk door te komen. Op fora zie je vaak de vraag of dat wel mag, acupunctuur tijdens je mogelijke zwangerschap. Je hoeft niet bang te zijn dat het de zwangerschap verstoort. Integendeel: acupunctuur kan juist helpen om de zwangerschap te ondersteunen en in stand te houden. Dit is door verschillende onderzoeken aangetoond.

Mannelijke (on)vruchtbaarheid

Ook bij mannelijke onvruchtbaarheid kan acupunctuur uitkomst bieden. Veel onderzoeken tonen aan dat acupunctuur, en ook Chinese kruiden, een positief effect kunnen hebben op de spermakwaliteit. Dat is goed nieuws, want de reguliere geneeskunde heeft daar meestal geen oplossing voor. Dan wordt vaak al snel gekozen voor IVF of ICSI, behandelingen die heel belastend zijn voor de vrouw. We hebben in onze praktijk al veel mannen met resultaat kunnen behandelen. Het is heel fijn als door de verbeterde spermakwaliteit in plaats van een IVF- of ICSI-behandeling een IUI-behandeling mogelijk is. Ook zien we soms dat zwanger worden op de natuurlijke manier dan ineens wel lukt.

Wanneer starten met acupunctuur?

Het beste is om minimaal zes tot acht weken voor een vruchtbaarheidsbehandeling te starten met acupunctuur. Deze tijd is nodig om te zorgen voor een goede basisconditie. Voor mannen met verminderde vruchtbaarheid adviseren wij een behandelperiode van minimaal drie maanden. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak, namelijk zeventig tot negentig dagen. We zien echter dat de meeste mensen pas veel later een afspraak maken. Maar ook een paar weken voorafgaand aan een poging zijn acupunctuurbehandelingen zeker nog zinvol.

Geboortekaartjes

Zowel bij onbegrepen onvruchtbaarheid als bij heel ingewikkelde vruchtbaarheidsproblemen bereiken wij vaak goede resultaten in onze praktijk. Veel patiënten sturen ons een geboortekaartje. Daar worden we iedere keer weer heel erg blij van. Uiteindelijk hopen we op een vervulde kinderwens voor iedereen, maar garanderen kunnen we dit vanzelfsprekend niet. Ook zullen we nooit weten wat de exacte rol van onze acupunctuurbehandelingen in een succesvolle zwangerschap geweest is. Samen met ons ervaren team blijven we onze uiterste best doen om vrouwen en mannen, single of samen, in welke samenlevingsvorm dan ook, te begeleiden bij hun kinderwens.

Wil je meer informatie neem dan een kijkje op ​Acupuncturist.nl.

Lees ook:

Melissa (27) zit in het ICSI-traject: 'We proberen al vijf jaar een kindje te krijgen'
Nikki: 'Ik heb een kinderwens maar ben aseksueel

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50