Opvang voor je kindje: gastouder of kinderdagverblijf?

Opvang voor je kindje: gastouder of kinderdagverblijf?

Als zwangere moet je een hoop keuzes maken voor je ongeboren kindje. Eén van die keuzes heeft te maken met de opvang die je regelt, voor als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk moet. Terwijl je over je bolle buikje aan het aaien bent, wil je er liever nog niet aan denken, maar je kunt het maar beter toch geregeld hebben. 

Er zijn verschillende opvang-keuzes te maken. Sommige gezinnen redden het als papa en/of mama wat minder gaan werken. Anderen hebben hulp van een enthousiaste opa of oma nodig. Toch maken de meeste werkende ouders gebruik van professionele kinderopvang. Dat kan in Nederland in twee vormen: bij een gastouder of een kinderdagverblijf. We vertellen je vandaag over de verschillen tussen deze twee opties. 

Lees ook: 
Tien redenen om als moeder te gaan (of te blijven!) werken

Gastouder

Een gastouder vangt kinderen op in een eigen huis. Hij of zij heeft een pedagogisch diploma en is dus bevoegd om de zorg voor maximaal zes kinderen te dragen. Dit maakt het vrij kleinschalig. De opvang bij een gastouder is vaak flexibeler dan die op een kinderdagverblijf. Als je een keer moet overwerken, kan dat in overleg met de gastouder vast. Bovendien is een gastouder per uur vaak ook wat goedkoper. Je kunt dus wel stellen dat de opvang bij een gastouder wat meer lijkt op een 'gewone' oppas, maar dan dus met iets meer kinderen bij elkaar. 

Ideaal, toch? Toch zitten er ook wat nadelen aan. De gastouder kan bijvoorbeeld ziek worden, waardoor je geen oppas voor je kindje hebt. Ook gaan gastouders - uiteraard - wel eens op vakantie, met hetzelfde probleem tot gevolg. Daarnaast is het zo dat er bij een gastouder geen sprake is van sociale controle. Nu zullen de meeste gastouders enorm gemotiveerd zijn en een hart van goud hebben, maar je hebt hier geen controle op. For all you know zit de gastouder de hele dag te Facebooken met haar vriendinnen...

Kinderdagverblijf

Dat is bij een kinderdagverblijf (ook wel crèche) dus wel anders. Hier geldt namelijk een vier-ogenbeleid. Dit houdt in dat ten alle tijden twee leidsters bij de kinderen aanwezig moeten zijn, om op die manier een vorm van controle op elkaar te houden. De kans dat een leidster tegen de kinderen snauwt, met haar telefoon speelt of iets anders onpedagogisch uithaalt, is dus enorm klein. Bovendien is een kinderdagverblijf - meestal - altijd open. In de vakantieperiode wisselen collega's elkaar af en in geval van ziekte wordt er samen naar vervangende opvang gezocht. Je kunt je kindje dan ook altijd - of het moet wel héél raar lopen! - komen brengen. 

Hier tegenover staat dat er een hoger prijskaartje aan hangt. Per uur is de opvang op een kinderdagverblijf duurder. Bovendien is het iets minder kleinschalig. Er zitten soms wel 16 kinderen op een groep, wat natuurlijk een stuk drukker is dan bij een gastouder. Ook is het zo dat de kinderopvang minder flexibel is. Is je kleintje wat koortsig? Dan kun je hem of haar niet brengen. Logisch wel, maar als je je voor de derde keer in een maand af moet melden op je werk, omdat je uk ziek is, wordt je baas en je collega's ook niet gelukkig. Veel gastouders vangen je zieke kleintje met liefde op. 

Duidelijke keuze

Kies je dus voor het iets officiëlere, of de wat meer laagdrempelige optie? De keuze is aan jou! En mocht je het - op basis van bovenstaande, globale, informatie nog niet weten, kijk dan even of je een rondleiding of kennismaking kunt vragen. 

Het is namelijk altijd aan te raden om eerst op een kinderdagverblijf in de buurt rond te kijken en te vragen naar de mogelijkheden. En/of je kunt middels een gastouderbemiddelingsbureau kennismaken met gastouders in de buurt. Op die manier vind je vast wel een optie waar je jouw kleintje met een gerust hart achterlaat. 

Welke keuze hebben jullie gemaakt?

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • 4e_keer

  Erg tevreden over ons kdv, wat ook maar uit 2-3 groepen bestaat met 6 vaste medewerkers. Ze vinden het leuk en leren er veel. Zo houden we opa en oma over voor nood en voor de leuke dingen :-)

 • salamandertje

  Mijn oudste is 4 maanden naar het kdv geweest, toen de gastouder met verlof was. Bij sommige leidsters had ze het erg naar haar zin, maar bij anderen moest ik haar huilend achter laten en haalde ik ook een treurig meisje weer op. Wij hebben geen luxe dat familie opvang verleend, al denk ik ook niet dat ik dat had gewild. Wij hebben een flexibele gastouder waar de kinderen veel naar buiten gaan. Financieel is het ook zeker een stuk goedkoper...

 • Lan1405

  Gewoon beide niet. Hier 1 dag een opa en oma (om en om op maandag) verder gewoon lekker thuis bij papa of mama.

 • Strelitzia

  Zonder twijfel het kinderdagverblijf. Ik vind de controle en transparantie erg belangrijk en dat is wat een gastouder echt niet kan bieden. Andere ouders vinden het huiselijk opvangen belangrijk. Ik wilde juist geen tweede thuis creëren voor mijn kinderen. Thuis is thuis, wij aan het werk, dan klassikale opvang. Mijn kinderen hebben het er prima naar hun zin gehad. Ze kregen ook een gedegen voorbereiding op de basisschool op het KDV dus ook nog naar de peuterspeelzaal gaan, was voor mijn kinderen niet nodig. Ook dit kan de gastouder niet bieden.

  Op het KDV waren op de groep nooit 16 kindjes tegelijkertijd aanwezig dus waar dit getal uit het artikel vandaan komt, is mij niet duidelijk. Op de babygroep waren het 8 of 9 met twee leidsters. Op de peutergroep (2-4 jaar) 12 wellicht maar nooit 16. Met 12 kindjes en twee leidsters zit je ook op zes kinderen per leidster.

  Ook met mijn werk geen problemen gehad. Nu kan ik zelfs thuiswerken dus mocht een van mijn kinderen ziek zijn op mijn werkdag, dan werk ik thuis.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50