10 redenen om als moeder te gaan of te blijven werken

10 redenen om als moeder te gaan of te blijven werken

Als moeder heb je een druk leven, maar is het niet heerlijk om naast de luiers, het huishouden, spelen met en zorgen voor je kindje, nog te werken? Lees hieronder waarom de combinatie tussen moeder zijn en werken zo leuk is!

(Disclaimer: met dit artikel wordt niet bedoeld dat werkende moeders ‘beter’ zijn. Iedereen zijn eigen keuze! Het is dan ook niet de bedoeling om een discussie uit te lokken. Het is puur ter info voor degenen die bijvoorbeeld erover nadenken om weer te gaan werken.)

1.    Je voelt je op een andere manier ‘nuttig’
Natuurlijk ben je als moeder al een drukbezette vrouw door de zorg die je voor je kind(jes) hebt en het huishouden. Dus nuttig ben je zeker. Maar hoe leuk is het om je niet alleen als moeder en (huis)vrouw nuttig te maken, maar ook nog in je werkzame leven? Want ook op je werk kun jij een zinvolle bijdrage leveren en dit kan je nog meer voldoening geven.

2.    Papadag
Tijden veranderen! Zoals vroeger de vrouw vrijwel standaard thuis bleef om voor de kinderen te zorgen is dit nu niet altijd meer aan de orde. Want papa kan hier ook een rol in spelen. Veelal vinden de papa’s en de kids het superleuk om een ‘papadag’ te hebben. Doordat jij werkt kan papa deze rol invullen.

3.    Je wereldje wordt wat groter, je contacten verbreden
Sommige van ons zullen al vele contacten hebben, voor anderen is dit wat minder. Doordat je werkt kun je je contacten verbreden. Je ontmoet klanten en collega’s, waardoor je wereldje wat ‘groter’ wordt. 

4.    Een ander praatje
Wanneer jij en je partner thuiskomen van het werk, heb je een ander praatje dan wanneer je niet werkzaam bent. Je kunt je ervaringen over het werk delen. Daarnaast hoeft je partner er niet automatisch vanuit te gaan dat jij het huishouden hebt gedaan en gekookt. Want als je beiden werkt, kun je ook de taken in huis verdelen.

5.    Contact met andere kinderen
Wanneer je werkt, zul je waarschijnlijk oppas nodig hebben voor je kindje. Je partner kan hierin iets betekenen, alleen is dit meestal niet alle dagen. Het kan daardoor ook zo zijn dat je jullie baby naar een kinderdagverblijf, gastouder of familielid brengt. Hierdoor komt jullie baby automatisch in contact met anderen. Voor sommige kinderen kan het goed zijn om in contact te komen met andere volwassenen en kinderen. En vaak vinden ze dit ook heel leuk. 

6.    Inkomsten
Wanneer je werkt, heb je ook extra inkomsten. En deze kun je uitstekend gebruiken met zo’n kleintje! Want de baby kost al aardig wat en hoe leuk is het om lekker te shoppen en leuke spulletjes te kopen? Dit hoeft natuurlijk niet alleen voor je baby, je mag ook best wel eens jezelf lekker verwennen. Tevens ben je doordat je zelf inkomsten hebt niet (helemaal) financieel afhankelijk van je partner. 

7.    Je blijft in het werkveld
Soms kan het prettiger en makkelijker zijn om in het werkveld te blijven. Tegenwoordig liggen de banen niet voor het oprapen en daarbij is een werkende moeder vaak niet zo flexibel als voorheen. Hierdoor kan het soms lastig zijn, wanneer je een langere periode niet werkzaam bent geweest, weer aan het werk te komen. Daarbij kun je door werkzaam te blijven je ervaringen ontwikkelen en wellicht doorgroeien in je werkzaamheden.

8.    Waarde contact
Wanneer ik een dag van huis ben geweest heb ik nog meer zin om naar huis te gaan en mijn kindje lekker te knuffelen. Doordat je niet de hele tijd met je kindje bent waardeer je het contact nog meer dan voorheen en weet je niet hoe snel je weer thuis moet zijn!

9.    Verschillende mogelijkheden
Als werkzame moeder zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden. Je hoeft niet meteen fulltime te werken. Een parttime baan is ook prima, of zelfs maar een paar uurtjes. Je werkgever kan ook flexibel zijn en met je meedenken, je kunt als zelfstandige ondernemer gaan werken of je eigen werktijden bepalen. Je kunt ook werken onder schooltijd en je kids bijvoorbeeld zelf brengen en halen. Er zal tal van mogelijkheden. Bekijk eens wat je opties zijn. Thuiswerken kan misschien ook.

10.    Eigen keuze
Mocht je een keuze kunnen maken (want niet iedereen van ons heeft deze mogelijkheid) doe dan hetgeen wat het beste bij jou en je gezin past. Als jij het als moeder prettig vindt om te gaan werken en je hierdoor beter in je vel zit, komt dit ook ten goede aan je gezin. Het is belangrijk om tussen werk en gezin een goede balans te vinden. Dan kan werken je juist energie geven. Er zullen van buitenaf verschillende meningen zijn, maar trek je hier niets van aan en doe waar jij je goed bij voelt.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50