Omgaan met de pijn tijdens de bevalling: tips!

Omgaan met de pijn tijdens de bevalling: tips!

Dat je gruwelijke pijn gaat krijgen tijdens de bevalling staat vast; daar verander je niks aan. Maar hoe je met die pijn omgaat wel. Wij geven je wat tips & tricks om de bevalling zo dragelijk mogelijk te maken. (Voor zover dat kan inderdaad.)

Probeer verschillende houdingen uit

Ga op zoek voor jezelf wat de fijnste houding is om de weeën in op te vangen. Zoek een houding waarin je je het beste kunt ontspannen en waar je je het fijnst bij voelt. Dit kan liggend zijn, maar ook staand, lopend, terwijl je op een tafel of stoel leunt, zittend: noem maar op. Belangrijk is in ieder geval dat je goed door blijft ademen.

Afleiding

Als je eigenlijk alleen maar een beetje in bed ligt te wachten op de weeën (aka de pijn), leg je de focus heel erg op de pijn die komen gaat. Probeer dus afleiding te zoeken. Zoals deze beautyblogger, die ging make-uppen tijdens haar bevalling. Of deze vrouw, die ging masturberen (!) tijdens de geboorte van haar kind. Euh... ja, dat zijn inderdaad nogal extreme gevallen. Maar ook dingen als een potje zingen, een spannende film kijken op de tablet kijken en een gek dansje doen lijkt misschien raar, maar zorgt wel voor afleiding.

Warmte

Zorg dat de temperatuur van de ruimte waarin je bent aangenaam is. Ook een douche of warm bad is erg fijn tijdens de weeën. Of wat dacht je van een lekkere warme kruik?

Massage

Sommige vrouwen willen niet dat er aan ze gezeten wordt tijdens de weeën, zeg dit dan gewoon. Maar voor sommige dames is het juist prettig om een massage te krijgen bij de onderrug, benen of heupen. En voor je man is het misschien ook fijn om iets voor je te kunnen betekenen. 

Focus op je ademhaling

Als je je focust op het ritme van je ademhaling, focus je je dus automatisch minder op de pijn. Adem rustig in en uit. Adem in en adem langzaam in vier tellen weer uit. *Zenmodus aan*

Hoe heftiger de wee, hoe dichterbij de geboorte van je kind

Besef bij elke wee die je krijgt dat je dichter bij het einde bent. Hoe pijnlijker de wee, hoe verder je in het proces dus al bent en hoe minder weeën je nog te gaan hebt. Houd die gedachte vast; positief denken is heel belangrijk!

Sluit je af voor horrorverhalen

Zodra je zwanger bent komen andere vrouwen als bijen op honing op je af om jou hun ervaringen te vertellen. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Sluit je af voor horrorbevallingsverhalen. Je hebt hier niks aan en dit maakt je alleen maar angstig. Zeg gewoon dat je het niet wilt horen. Ga juist op zoek naar mooie en fijne bevallingsverhalen want die zijn er ook genoeg!

Verzet je niet tegen de pijn

Probeer de pijn tijdens je bevalling te ‘omarmen’ in plaats van je ertegen te verzetten. Gevolg van het verzetten tegen de pijn is namelijk dat je geen of minder endorfine aanmaakt, een soort natuurlijke morfine. En die wil je juist wél aanmaken want dit verlicht de pijn weer een beetje. Probeer geen controle over je lichaam te hebben, maar laat het los.

Steun

Zorg dat je de juiste mensen om je heen hebt die je kunnen steunen. Bedenk dus van tevoren wie je bij je bevalling wilt hebben en schrijf dit in je bevallingsplan. Geef tijdens de weeën ook aan hoe ze jou kunnen steunen. Dit kan zijn door met je mee te puffen, je te masseren of juist jou met rust te laten maar er wel te zijn.

Trek je het echt niet? Dan kun je om pijnbestrijding vragen.

Wat deed jij om de pijn enigszins de baas te zijn tijdens de bevalling?

Reageer op dit artikel

reacties (17) Stuur een bedankje


 • GaRnaaltje25

  Voor mn tweede een geweldige tip gekregen van een doula via wie we een soort korte refresb bevallingscureus deden: wanneer je aan je handen/armen hangt/spanning zet, is je onderkant automatisch ontspannen wat de onstluiting bevorderd. Werkte enorm goed! Rand van t bed ‘vastgehouden’ in het zkh onderkant idd onbewust volledig ontspannen. In de pozes dat ik niet vast kon houden verkrampte ik direct (buik, rug, been en bil weeen)

 • Zoon2014baby2016

  Het klinkt neer alsof de bevalling een zware marteling is ofzo😂 gewoon blijven ademen dan komt die baby eruit. Ik vond het niet erg pijnlijk eigenlijk 😯

 • Liefdeslied

  Ondanks de vreselijke pijn geprobeerd positief te blijven. Ik had mezelf ook voorgenomen om gewoon vriendelijk te blijven tegen iedereen ondanks de pijn omdat je zovaak van die rare verhalen hoort over gemene vrouwen tijdens de bevalling 😂 door positief te blijven en daarop te focussen en door veel te praten met mijn vriend ben ik er redelijk goed vanaf gekomen. Maar die weeën! Het was net een nachtmerrie!

 • Moeder_van_vier_schatjes

  Bij mijn vierde bevalling heb ik heel bewust de pijn over me heen laten komen en mijn lichaam zo ontspannen mogelijk gehouden, dus niet aanspannen bij een wee. Het resultaat was dat hij er met 1 uur en 3 kwartier was. Oké, of dat helemaal daar aan te wijten was weet ik natuurlijk niet, maar dit was wel mijn makkelijkste bevalling.

 • mamaatjexx

  De beste tip ik denk ik toch ONTSPANNEN! Daardoor komen er endorfines vrij en dat maakt het veel dragelijker.

 • nog-even!

  Gruwelijk is wel wat overdreven hoor. Dat zal een aantal vrouwen heus zo ervaren, maar echt niet iedereen....

 • Bessy

  Ik zou een ruggen prik krijgen na 4 uur met weeën te hebben gelegen maar op het moment dat ze hem wilden zetten mocht ik gaan persen dus geen pijn bestrijding voor mij na 3 minuten had ik me kleine meisje op me borst

 • Bees83

  mijn~meisje, blij te horen dat nog iemand dit meegemaakt heeft! de verloskundigen en mensen van de cursus hadden het zelfs nog nooit eerder meegemaakt. Ik heb uiteindelijk 2 dagen in de bevalling gelegen en kreeg bij 5cm persweeën, toen heeft men voor mij en met mijn tegen zin (angst voor de ruggenprik) besloten dat ik toen al ruggenprik kreeg. Deze werkte slechts 2 uur en dus nog uren lang ellende erna meegemaakt. Met de cursus had ik mij wel heel bewust voorbereid op het opvangen en omhelzen van de weeën, maar dit is niet te doen. Mijn kleine meid wilde en kon later niet meer uit ook niet met behulp van de vacuum pomp aangezien haar hakje vast lag onder mijn rib. Geheel plat liggen kon dus ook niet op de ok! Wel dolblij dat ze links vast zat, aangezien madam mijn rechterribben zwaar gekneusd had in de maanden ervoor. (zeer actief kindje in de buik) Maar als het mocht dan zou ik het voor de 3de zo wel weer willen proberen hoor. Keizersnede is toch een domper! Niet ideaal voor hechtingsproces en bij ons doen ze nog geen natuurlijke keizersnede.

 • Tiens

  Ik vond mn eerste echt een poep en een scheet. Mn tweede... Ander verhaal. Ik vermoed wel dat ik het bij mn eerste makkelijker over me heen liet komen. Ik wist toch niet zo wat ging komen en mn lichaam deed gewoon wat het moest doen zonder al te veel nadenken. En de weeen waren voor mij pas aanwezig toen ik persweeen had... Mijn tweede was ik veel meer bewust van alle stappen tijdens de bevalling. En ook de weeen heb ik nu eens ECHT mee gemaakt... En toen de persweeen kwamen wist ik precies wat komen ging. Ik was geestelijk veel meer aanwezig. Toen er een beetje onzeker werdt genoemd dat er misschien een knip moest komen kon ik haar heel nuchter vertellen dat ik daar geen moeite mee had. Ze heeft me maar wel even een plaatselijke verdoving gegeven, ze vond me iets te kalm over komen tussen de weeen door. En inderdaad, het voelt soms wel even fijn om te schreeuwen tijdens het persen, maar je kan je echt niet consentreren dan. Focus je op de mensen die tegen je praten en je helpen met de bevalling... Dan weet je ook veel beter wat je moet doen.

 • mavan2

  1e en 2e bevalling een wereld van verschil. 1e was theoretisch gezien een stuk zwaarder dan de 2e. Veel bloed verloren maar mijn reactie was "dat viel me 100% mee". De gynaecoloog, verloskundigen en verpleegsters reageerden toen behoorlijk verbaasd wat ik niet echt begreep. Ik had een heel deel niet echt mee gekregen. Ik heb me toen goed kunnen afsluiten doordat er tijdens de weeën volkomen rust was, ik me daardoor goed kon concentreren op mijn ademhaling en ik me niet ging verzetten tegen de pijn. Perfect! De 2e... verschrikkelijk! Niet qua duur of weeën (helft korter dan 1e) maar de verpleegkundige! Ze bleef maar praten en commentaar geven. Ik ging niet snel genoeg van het ene bed naar het andere, ik deed mijn benen niet wijd genoeg open (kon niet verder) en allemaal van dat soort dingen. Verschrikkelijk!! Ik kon haar wel ik weet niet wat aandoen! Hierdoor kon ik dus niet in mijn eigen wereldje kruipen en ging ik me verzetten tegen de pijn. Niet doen! Echt geen aanrader!

 • Shrimp

  Laatste bevalling duurde 40u...uitputtingsslag maar kan best goed omgaan met de pijn. Ik heb alleen rugweeën. Douchen hielp deze keer wel, eerste en tweede niet. Tussen de weeën door zijn mijn bevallingen best gezellig ....deze keer kon ik zelfs tijdens de weeën vd laatste cms nog zinnig reageren op gesprekken die we voerden over vakanties . Tijdens het persen ben ik iets minder reactief, pure focus op de uitdrijving

 • mijn~meisje

  Bees83 hier ook buik, rug en been weeën tegelijkertijd gehad..... Bij zwangerschapsgym hadden ze verteld over de 3 soorten weeën en toen wist ik gelijk al die ga ik alle 3 krijgen. Met een menstruatie heb ik dat ook altijd.. Helaas was het met de bevalling ook nog zo... Ik had wel enorm gevochten tegen de weeën omdat ik een keer had gelezen dat de weeën dan konden stoppen en ik wilde niets liever.... Als ik er nu op terug kijk dom want zo kan een bevalling rustig 2 uur langer duren.... Nu denk ik was gewoon 2 uur langer pijn....

 • Me-joyce

  Vecht inderdaad niet tegen de pijn, maar onderga het.. Niet schreeuwen en gillen maar rustig adem.blijven halen.. Heb dit vanaf het begin gedaan, totaal 5.5 uur waarvan 3 kwartier geperst. En het is me allemaal meegevallen.. Heb ook een half uur op de baarkruk gezeten, dat kan ik iedereen aanraden, persen met de richting mee ipv 'heuveltje op' liggend op bed.. Het zal en moet toch gebeuren dus je kunt ertegen vechten maar dat werkt alleen averechts

 • Bees83

  Nou bij de buikween kon ik heerlijk onde een douche en later in een warm bad. Maar bij de rugween die er even bij kwamen was het hopeloos en kort erna kreeg ik ook nog. Alsof het niet genoeg was beenweeen erbij. Nooit gehoord of gelezen dat je ze op alle 3 de plekken tegelijkertijd kon krijgen! Helaas na uren en uren weeën opvangen en poging om te bevallen met behulp van een vacuüm, werd het alsnog een keizersnede. Nooit geluisterd naar horror verhalen, maar mijn bevalling was een dikke horror! Weeën waren er al vanaf woensdag en zondag kwam onze meid pas. Compleet uitgeput en Na een hele boel ellende, kwam dan eindelijk onze lieve meid! Bevalling vergeten, tot ik zwanger werd van onze 2de. Pas toen ontstond er een paniek tav bevalling! Een volledige narcose keizersnede werd zelfs aangeboden, maar dat wilde ik ook niet. Helaas bleek de kleine 2de meid dwars te liggen en wilde er met 35 week wel echt uit. Gezien de problemen bij de ontsluiting van de vorige, hebben ze direct besloten om over te gaan tot keizersnede. Daar heb ik met alle geduld even voor gewacht en enkel wat weeën in de buik en beetje rug op voor hoeven vangen. Wel jammer dat ik nu niet meer mag proberen om gewoon te bevallen, maar keizersnede krijg. Dus horror verhalen of niet, nuchter of niet. Je weet niet wat je voor je kiezen krijgt, maar hopelijk wel een lief, vrolijk en gezond kind! Dat is het belangrijkste. Verpleging zei bij de eerste, jij wilt vast geen volgende? Jawel, maar niet op deze manier

 • serinakiani

  ik luisterde nooit naar die horror verhalen je moet het zelf ervaren dat kan een ander niet voor je doen bij elke wee wat ik kreeg bewoog ik men benen heen weer zo kon ik het makkelijk opvangen en ging het ook sneller met de ontsluiting

 • xxxnatasxxx

  Ik zou een bad bevalling aanraden.. Wil je geen bad bevalling dan zou ik in ieder geval vanaf 4cm in een warm bad gaan liggen! Heerlijk gewichtloos, totaal ontspannend en je ontsluiting gaat als een tierelier!

 • serinakiani

  ik luisterde nooit naar die horror verhalen je moet het zelf ervaren dat kan een ander niet voor je doen bij elke wee wat ik kreeg bewoog ik men benen heen weer zo kon ik het makkelijk opvangen en ging het ook sneller met de ontsluiting

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50