Kinderen erven intelligentie van moeder

Kinderen erven intelligentie van moeder

Stel je bent op zoek naar een spermadonor, dan is het niet nodig om te kijken hoe het zit met zijn intelligentie. Onderzoek laat namelijk zien dat de moeder juist degene is die de intelligentie aan een kind doorgeeft.

Maar hoe zit dat nu precies? Vrouwen hebben twee X-chromosomen en mannen hebben een X- en een Y-chromosoom. Volgens wetenschappers dragen alleen de X-chromosomen het intelligentie-gen met zich mee, meldt Metronieuws.nl. Aangezien de meeste X-chromosomen bij de vrouw zitten, is de kans groot dat een kind de intelligentie van zijn moeder erft.

Lees ook:
Alles over erfelijke aandoeningen

Slimheid van moeder erven

Wetenschappers hebben ontdekt dat intelligentiegenen alleen maar X-chromosomen met zich meedragen. Dat betekent volgens volgens de onderzoekers dat de kans heel groot is dat je je slimheid van je moeder erft.

Wat zo vreemd is: mocht je het intelligentie-gen van je vader erven dan heb je er nog niets aan, want je hersenen deactiveren dat gen.

Sterker

Sinds 1984 worden er al verschillende onderzoeken op dit onderwerp verricht en steeds weer komen de wetenschappers tot dezelfde conclusie: het intelligentie-gen van de vrouwen is sterker dat dan van de mannen.

Van wie heeft jouw kind zijn intelligentie geërfd?

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • Mama van A-M-Z-R

  Wil niet opscheppen ofso :p maar mn hele familie heeft max mbo niveau gestudeerd... en hadden ook echt niet hoger gekunt.

  Maar ik heb daarintegen wel hoog gestudeerd. Dus hoe kan dat dan?

  Heb ook een ander soort denkwijze dan mn familie. Misschien lullig om te zeggen haha, maar hebben gewoon geen erg hoog iq.

  Mn man is overigens erg slim, mn zoontje ook. Die kan dingen op zn 5 jarige leeftijd waar je u tegen zegt ;) heeft hij duidelijk van zn vader.

  Ik was misschien dan wel slim, maar niet zo snel voor op mn leeftijd.

  Mn andere 2 kindjes zijn nog vrij klein dus durf ik niets over te zeggen. Maar kan het dus eigenlijk bijna niet geloven...

 • china-dad

  Ik ben natuurlijk maar een domme man, maar ik snap het niet helemaal. Als dit waar is, hoe kan het dan dat kinderen van dezelfde moeder toch (heel) verschillend van intelligentie kunnen zijn?

 • Mama van A-M-Z-R

  Zoals het hier beschreven staat klinkt het inderdaad alsof alle kinderen even slim zouden moeten zijn als hun moeder...

 • Nx4

  ik wil niet zeggen dat ik dom ben ,in tegendeel zelfs.. maar ik denk echt dat mijn kinderen de slimheid van papa zijn kant van de familie hebben geërfd..

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden