Is er een verband tussen niet-kruipen en dyslexie?

Is er een verband tussen niet-kruipen en dyslexie?
  • in Kinderen
  • 3
  • 26393
  • 24/09/2021

Het eerste jaar van je kindje is misschien wel het meest bijzondere. Dit is het jaar van het eerste lachje, de eerste keer omrollen, de eerste hapjes en de eerste stapjes. Ook het leren kruipen zien veel ouders als een erg bijzondere mijlpaal. Je kleintje kan zichzelf - op z'n eigen manier - helemaal zelf voortbewegen. Hóe bijzonder!

Sommige kindjes slaan het kruipen in z'n geheel echter over en er wordt veel gediscussieerd over de mogelijke gevolgen die dat zou kunnen hebben. Het overslaan van kruipen zou zelfs voor dyslexie kunnen zorgen.

Lees ook:
Mijlpalen tijdens het eerste jaar met je kind

Leren kruipen

Volgens het boekje beginnen baby’s in de tweede helft van hun eerste levensjaar met ‘tijgeren’. Hierbij liggen ze op hun buik en verplaatsen ze zich door zich met hun armpjes naar voren te trekken. Op een gegeven moment gaat dit bij de meeste baby’s over in kruipen, waarbij ze zich op hun handen en knieën voortbewegen. In het begin gaat dit nog wat onhandig, maar op een gegeven moment kruipt je baby sneller dan het licht.

Kruipen overslaan

Maar wat nou als je baby dit kruipen overslaat? En zijn namelijk ook genoeg baby’s die na het tijgeren meteen gaan lopen of zelfs na het kunnen zitten meteen gaan lopen! Zorgt dit dan voor een grotere kans op dyslexie? Het antwoord is: NEE. 


Veel kinderen met dyslexie hebben het kruipen als baby overgeslagen. Maar we kunnen absoluut niet zeggen dat het overslaan van kruipen, zorgt voor dyslexie!

Het verband tussen kruipen en dyslexie

Dyslexie is een ruim begrip met veel verschillende oorzaken. Bij kinderen met dyslexie wordt vaak een lichte storing in de hersenen gevonden. Niet kruipen zou kunnen komen door een verlaagde spierspanning wat ook weer kan komen door een lichte storing in de hersenen. Dat verklaart waarom veel kinderen met dyslexie, kruipen hebben overgeslagen. Dit betekent alleen niet dat we dit verband kunnen omdraaien en kunnen zeggen dat het overslaan van kruipen de kans op dyslexie vergroot! Dat is veel te kort door de bocht.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als jouw kindje niet kruipt, maar zich wel ontwikkelt op andere gebieden zoals grijpen, spelen, zitten, praten en op een gegeven moment ook staan, hoef je je geen zorgen te maken. Houdt je kindje zich helemaal stijf? Dan is het goed om een deskundige op te zoeken en fysiotherapie te overwegen. 


Maar meestal is het overslaan van kruipen dus gewoon onschuldig. Sterker nog, kruipen is een Westers verschijnsel!

Papoea Nieuw-Guinea

Onderzoeker David Tracer ontdekte in 2004 in Papoea Nieuw-Guinea nadat hij deze mensen al 20 jaar volgde dat hij nog nooit een baby had zien kruipen! Toen hij dit verder onderzocht, ontdekte hij dat de baby’s in Papoea Nieuw-Guinea ongeveer 75% van de tijd rechtop in een draagdoek werden gedragen. De ouders wilden namelijk niet dat de kinderen contact hadden met de vloer, omdat de kinderen hierdoor een grotere kans zouden hebben om besmet te raken met parasieten of ziektes. En je raadt het vast al: die kinderen leerden allemaal gewoon lopen en hadden echt niet allemaal dyslexie!


Kortom, maak je niet teveel zorgen als je baby kruipen overslaat. Alleen als je baby zich ook op andere vlakken niet goed lijkt te ontwikkelen, is het verstandig om een deskundige te raadplegen.

Heeft jouw kleintje gekropen?

Meer lezen over opvoeden? Femke schrijft dagelijks op haar site Online Opvoeden. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Femke, 22 en pedagoog.

Op mijn eigen site, Online opvoeden, schrijf ik interessante blogs over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen. Daarnaast kunnen ouders bij Online opvoeden terecht voor antwoord op individuele opvoedvragen. Eens in de zoveel tijd zal ik op BabyBytes artikelen schrijven over opvoedingsgerelateerde zaken. 

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Sharon

  • Nog-even!

    Misschien goed om aan te vullen dat het gemiddelde IQ op Papua Nieuw Guinea behoorlijk lager ligt dan in Nederland? Het gemiddelde daar is 83, terwijl in Nederland het gemiddelde IQ 100 is. Daarnaast was in 1990 nog een derde van de mannen er analfabeet en zelfs tweederde van de vrouwen... Je kunt dus niet met zekerheid zeggen dat kinderen er niks aan overhouden. Ja, ze leren lopen. Dat wel.

    Andersom is het idee dat kinderen met aanleg voor dyslexie vaker moeite hebben met kruipen, niet gek natuurlijk...

  • Lady-Whistledown

    Mijn jongste heeft gewoon gekropen, vrij.vlot ook, sneller dan zijn grote broer. Toch bleek hij dyslexie te hebben. Ik geloof niet dat je dyslexie ontwikkelt. Je wordt hiermee geboren.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50