Twee verschillende werelden

Op het moment dat mijn man en ik besloten kinderen te willen, kon het twee kanten opgaan. Of wij hadden het geluk, of juist de pech. Beiden mogelijkheden zouden een ingrijpende verandering met zich mee brengen in ons leven. Sinds wij merken dat het veel langer duurt dan verwacht en de medische molen zijn ingestuurd, leven wij in een andere wereld. Tot dat moment leek vruchtbaar zijn zo natuurlijk en vanzelfsprekend, waarschijnlijk had ik er zelfs nooit bij stilgestaan dat het ook weleens niet zo makkelijk of zelf helemaal niet zou lukken.


In onze tijd en cultuur praten we over een kind nemen, of er een maken. We leven in een soort veronderstelling dat het leven maakbaar is naar onze wensen en dat we recht hebben op wat we willen. Vruchtbaarheidsproblemen zijn een enorme confrontatie met het feit dat het leven anders in elkaar zit.  Zij veranderen het leven ingrijpend. Je komt een nieuwe wereld in; de wereld van doctoren en het ziekenhuis, van onderzoeken, uitslagen, ingewikkelde keuzes, eicellen en ovulatie, terugplaatsing, wachtweken, hoop, teleurstelling, spanning, angst en verdriet…


Ik hoor op dit moment niet bij die categorie die gewoon vanzelf zwanger worden wanneer ze maar willen, gewoon thuis tussen de lakens. Door de zwangerschap en komst van een kleine veranderd hun leven ook ingrijpend. Ook zij komen in een andere wereld terecht; die van de eerste hoorbare hartslagen, de echo’s, zwangerschapsyoga, de bevalling, de ooievaar in de tuin, Prenatal, borstvoeding en bevalling. Hoewel het krijgen van een kindje natuurlijk niet alleen maar mooi en leuk is, en het ook allerlei zorgen en stress met zich mee neemt, beleven veel ouders intens geluk aan het ouderschap. Het geeft hun leven een nieuwe focus en vervulling.


De twee werelden die ik hier beschrijf vinden tegelijkertijd plaats. Naast elkaar, heel dichtbij elkaar, binnen families, binnen vriendschappen. En dit brengt een behoorlijk uitdaging met zich mee. Want hoe ga je samen om met de vele situaties in het leven die hiervoor nog leuk, vanzelfsprekend waren om samen te delen; sinterklaas, verjaardagsfeesten, kraambezoeken? Ik kan je eerlijk zeggen dat ze voor mij tegenwoordig zo ontzettend dubbel voelen. De ontmoetingen zijn soms zo confronterend!


De twee werelden gaan niet zo makkelijk samen door een deur. Precies waar de een het geluk ervaart van het nieuwe leven, ervaart de ander de pijn van het uitblijven daarvan. Het is precies dat moment, die opmerking of het zien van een baby die opeens zo dubbel worden. Het is precies daar waar geluk en pijn zo tegelijkertijd plaats vinden en het omgaan als moeilijk wordt ervaren.


Geluk en pijn.... Wat ingewikkeld soms!

177 x gelezen, 0

reacties (0)


  • Pluisje19

    Mooi geschreven zeg! En ook heel herkenbaar, vooral die vragen die voor de een heel normaal zijn en voor de ander ronduit lomp ('En wanneer jullie?'). En vooral de confronterende situaties vind ik erg moeilijk. Onlangs nog op kraamvisite geweest bij vrienden van ons die tegelijkertijd stopten met anti-conceptie.
    Maar, ook voor ons komt die tijd! Dat weet ik zeker!

  • keesjes76

    Prachtig blog! Heel waar, en oh zo herkenbaar.... Dan is het belangrijk dat je hele goede vrienden en een lieve familie hebt om je te steunen en begrijpen, ook al leef je misschien in andere werelden.... Dank je!

  • rossi86

    Wat omschrijf je dit mooi zeg! Het is inderdaad vaak lastig om een 'fatsoenlijk' antwoord te geven als mensen vragen 'wanneer jullie nou eens?', als je op een verjaardag zitten tussen de kleine kinderen. Blijven hopen dat het ondanks de moeilijke aanloop toch goed gaat komen!

  • shello

    Heel Mooi gezegd meis precies waar het op staat

  • Sweetdreams2004

    Je hebt je gevoelens heel mooi omschreven. En het is ook heel goed te begrijpen. Ook ik ben de weg gegaan van ziekenhuizen, alleen was ik de gelukkige waar het wel ineens spontaan gebeurde. En dan ga je voor een tweede en blijkt het ineens ook niet meer zo vanzelfsprekend te zijn.
    Ik hoop oprecht dat jij dat geluk ook mag hebben en je de hele medische kraam wordt bespaard. Sterkte meis!!! En een hele dikke .

  • danika

    1 op de 6 tot 7 stellen krijgt te maken met problemen met een kindje krijgen, eigenlijk wonderlijk dat dan in onze cultuur nog steeds gedaan wordt of je ze kan plannen en nemen.....ik ging op een gegeven moment echt niet meer op kraamvisite, alleen bij erg goede vrienden, vond het vreselijk..
    Maar hoe lang en moeilijk de weg ook is, veel mensen geraken uiteindelijk wel in die andere wereld en dan zul je je kleintje(s) nooit meer als vanzelfsprekend zien, het zijn dan echt wondertjes....

  • missa

    Ontzettend herkenbaar, en geschreven zoals t is, en zoals t ook echt voelt!!

    We kunnen alleen maar heel hard hopen dat ook wij met onze benen in die andere wereld mogen gaan staan ... en das ook raar, want dan zijn wij misschien ook wel de confrontatie in die andere wereld voor iemand die dichtbij ons staat.

    Wens je alle sterkte en succes ... met het zwanger raken, en met het staande houden ... tis ook moeilijk!!

  • chocolademonster

    Herkenbaar! Mooi en goed omschreven......Vanuit de andere wereld daar van waaruit jij schrijft. Bij twee bevriende stellen bij ons in de vriendengroep ging zwanger worden heel moeizaam. Allebei zijn ze nu papa en mama, de 1 na een lange medische molen en dan ander via adoptie (na de medische molen). Ik werd twee jet heel snel zwanger. Beiden stellen reageerde heel wisselend, de 1 ontweek de ander liet door de tranen de lach zien. Het was een lastige tijd maar ik zie dat we nu als vriendengroep langzaam in een wat rustiger vaarwater komen. Langzaam worden er wel weer meer feestjes samen gegeven etc. Ik vind dat je je verhaal en gevoel mooi omschreven hebt....... Heel dikke knuffel!!!