46. Vlierbessen/appel moes + recept hoe je er heerlijke cakjes van kunt bakken.

Iedereen weet wel een vlier te staan ergens. Zelf heb ik er 1 in mijn achtertuin. Buren roepen. Haal dat ding toch weg. Het is onkruid! Maar ik hou van mijn vlier. Ik heb hem als een mooie boom gesnoeid en krijg veel vruchten van hem. Of zou het een haar zijn. Ik vind deze boom best vrouwelijk.


Maar goed. Ik heb vandaag weer wat geplukt en gekokkereld en ik dacht, ik schrijf eens op wat ik precies gedaan heb. Meestal doe ik dit soort dingen op gevoel namelijk. En zijn mijn vlier recepten elk jaar weer anders. Hihi...


Ben benieuwd of ik jullie kan inspireren om de natuur in te trekken met de kinderen om vlierbessen te plukken. Ze zijn gezond en erg lekker. En volgens mij vinden kinderen het geweldig om hun eigen geplukte fruit in cake vorm op te eten!



Vlierbessen/appel moes (recept voor 1 pot)


-500 gram vlierbessen (10 forse schermen vlierbessen)


-2 kleine appeltjes


-5 forse eetlepels suiker


In een pannetje met aanhangend vocht aan de kook brengen met deksel op pan. Vervolgens op een warmhoudplaatje warm houden tot het fruit zacht word en uit elkaar valt. Staafmixer er op zetten (of een blender) en in een pot doen terwijl het nog heet is.


Bij het afkoelen trekt de pot vacuüm en is de pot nog jaren te bewaren in de kelderkast.


Deze moes is heerlijk voor op brood of op de pannenkoek. Offf.... Je verwerkt het weer in een kace beslag. Zie hieronder.



Vlierbessen/appel cakjes


-1 ei


-2 eetlepels olie


-200 gram vlierbessen/appelmoes (zie vorig recept)


-200 gram bloem


-2 theelepels bakpoeder


-1 theelepel kaneel


-100 gram rozijnen (ongeveer)


-2 eetlepels melk (kan ook wel wat meer zijn denk ik. Mijn cakjes waren vrij stevig)



Verwarm de oven voor op 180°C (ik gebruikte mijn cakemaker)


Rozijnen even in warm water laten wellen.


Meng in een kom de bloem, het bakpoeder en de kaneel.


Meng in een andere kom de appelmoes, het ei en de olie. Klop even kort met de garde.


Voeg de natte ingrediënten (het appelmoesmengsel) toe aan de kom met droge ingrediënten. Spatel door elkaar (maar stop meteen zodra het geheel gemengd is). Voeg de rozijnen toe. Spatel losjes door elkaar.


Vervolgens vul je vormpjes om te bakken.


(Zet de cakjes in de voorverwarmde oven voor 20 – 25 minuten.)



467 x gelezen, 0

reacties (0)