Breng een kleine steelpan met water aan de kook.
Snijd een kruis in de schil van 2 perziken, leg ze 1 min. in het water en laat ze dan schrikken in koud water.
Schil de perziken, snijd ze in stukjes, verwijder de pitten.
Pureer de perziken ongekookt of stoom ze een paar minuten tot ze zacht zijn.
Pruimenpuree(voor 4 porties):
Breng een kleine steelpan met water aan de kook.
Snijd een kruis in de schil van 2 pruimen, leg ze 1 min. in het water en laat ze dan schrikken in koud water.
Schil de pruimen, snijd ze in stukjes, verwijder de pitten.
Snijd ze doormidden en breng ze aan de kook in zoveel water dat ze net onderstaan.
Laat ze ongeveer 5 min. zachtjes doorkoken of tot ze gaar zijn.
Voeg naar smaak suiker toe als ze een beetje zuur zijn.
Pureren en net zoveel kookvocht toevoegen als nodig is om de puree de gewenste dikte te geven.
Geef je baby pas rauwe pruimen als hij 6 maanden oud is.
Kanteloep (voor 12 tot 16 porties):
De kanteloep is een kleine, heel lichtgroene meloen met oranje vruchtvlees. Bevat veel vitamine A en C.
Snijd hem doormidden, verwijder de zaadjes en lepel het vruchtvlees eruit.
Stoom dit 3 a 5 min., pureer het dan.
Ook andere soorten zoete meloenen, mits rijp, kunnen worden gebruikt.
Als je baby een half jaar is, kan zij een goed rijpe meloen rauw eten.
Abrikozen en peren (voor 12 porties):
5 verse rijpe abrikozen en 2 rijpe handperen.
Verse abrikozen zijn slechts een zeer korte periode verkrijgbaar, ze zijn rijk aan vitamine A en C.
Snijd de abrikozen doormidden en verwijder de pitten.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes.
Stoom het fruit tot het gaar is (ca. 6 a 8 min.).
Laten afkoelen. Abrikozen ontvellen.
Pureer het fruit samen in een draaizeef of een blender.
Gedroogde abrikozen, perzik of pruim (voor 4 porties):
Vooral de gedroogde abrikozen zijn bijzonder rijk aan bètacaroteen en ijzer.
Zet 100 gram fruit in koud water tot het onder staat, breng het aan de kook en laat het zachtjes doorkoken tot het gaar is (ca. 10 min.).
Giet het af, verwijder de pitten, en de ruwe schil door het door de draaizeef te duwen.
Voeg een beetje van het kookvocht toe voor een zachte puree.
Heerlijk met rijstebloem en melk.
Compote van appel en rozijnen (voor 8 porties):
Verhit in een steelpan 3 eetlepels vers sinaasappelsap.
Schil 2 handappels (klokhuis verwijderen), snijd ze in stukjes en doe ze in de pan, alsmede 15 gram gewassen rozijnen.
Kook dit zo’n 10 min. zachtjes door tot alles gaar is, voeg zonodig water toe.
Pureer alles in een draaizeef om pitjes en velletjes te verwijderen.
Gedroogd fruit, zelfs rozijnen, moet voor een baby altijd door middel van een draaizeef worden fijngemaakt.
Avocado (voor 1 portie):
Kies een goed gerijpte avocado.
Snijd hem doormidden en schep de pit eruit.
Gebruik ⅓ à ½ , en prak het vruchtvlees fijn met een vork, eventueel onder toevoeging van een beetje melk.
Vlug opdienen anders wordt hij bruin.
Avocado’s niet invriezen.
Pompoen en peer (voor 4 porties):
1 middelgrote pompoen (ca. 450 gr.) en 1 rijpe sappige peer.
Pompoen schillen en doormidden snijden, verwijder de zaadjes en hak hem in stukjes.
Stoom hem zo’n 12 min.
Schil, ontpit en hak de peer in stukjes en laat deze mee stomen, nog zo’n 5 min.
Pureer in de blender.
Eet smakelijk!
reacties (0)