Fruithapjes voor 5-6 maanden

Perzikpuree(voor 4 porties):

  • Breng een kleine steelpan met water aan de kook.

  • Snijd een kruis in de schil van 2 perziken, leg ze 1 min. in het water en laat ze dan schrikken in koud water.

  • Schil de perziken, snijd ze in stukjes, verwijder de pitten.

  • Pureer de perziken ongekookt of stoom ze een paar minuten tot ze zacht zijn.



Pruimenpuree(voor 4 porties):

  • Breng een kleine steelpan met water aan de kook.

  • Snijd een kruis in de schil van 2 pruimen, leg ze 1 min. in het water en laat ze dan schrikken in koud water.

  • Schil de pruimen, snijd ze in stukjes, verwijder de pitten.

  • Snijd ze doormidden en breng ze aan de kook in zoveel water dat ze net onderstaan.

  • Laat ze ongeveer 5 min. zachtjes doorkoken of tot ze gaar zijn.

  • Voeg naar smaak suiker toe als ze een beetje zuur zijn.

  • Pureren en net zoveel kookvocht toevoegen als nodig is om de puree de gewenste dikte te geven.

  • Geef je baby pas rauwe pruimen als hij 6 maanden oud is.



Kanteloep (voor 12 tot 16 porties):

  • De kanteloep is een kleine, heel lichtgroene meloen met oranje vruchtvlees. Bevat veel vitamine A en C.

  • Snijd hem doormidden, verwijder de zaadjes en lepel het vruchtvlees eruit.

  • Stoom dit 3 a 5 min., pureer het dan.

  • Ook andere soorten zoete meloenen, mits rijp, kunnen worden gebruikt.

  • Als je baby een half jaar is, kan zij een goed rijpe meloen rauw eten.



Abrikozen en peren (voor 12 porties):

  • 5 verse rijpe abrikozen en 2 rijpe handperen.

  • Verse abrikozen zijn slechts een zeer korte periode verkrijgbaar, ze zijn rijk aan vitamine A en C.

  • Snijd de abrikozen doormidden en verwijder de pitten.

  • Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes.

  • Stoom het fruit tot het gaar is (ca. 6 a 8 min.).

  • Laten afkoelen. Abrikozen ontvellen.

  • Pureer het fruit samen in een draaizeef of een blender.



Gedroogde abrikozen, perzik of pruim (voor 4 porties):

  • Vooral de gedroogde abrikozen zijn bijzonder rijk aan bètacaroteen en ijzer.

  • Zet 100 gram fruit in koud water tot het onder staat, breng het aan de kook en laat het zachtjes doorkoken tot het gaar is (ca. 10 min.).

  • Giet het af, verwijder de pitten, en de ruwe schil door het door de draaizeef te duwen.

  • Voeg een beetje van het kookvocht toe voor een zachte puree.

  • Heerlijk met rijstebloem en melk.



Compote van appel en rozijnen (voor 8 porties):

  • Verhit in een steelpan 3 eetlepels vers sinaasappelsap.

  • Schil 2 handappels (klokhuis verwijderen), snijd ze in stukjes en doe ze in de pan, alsmede 15 gram gewassen rozijnen.

  • Kook dit zo’n 10 min. zachtjes door tot alles gaar is, voeg zonodig water toe.

  • Pureer alles in een draaizeef om pitjes en velletjes te verwijderen.

  • Gedroogd fruit, zelfs rozijnen, moet voor een baby altijd door middel van een draaizeef worden fijngemaakt.



Avocado (voor 1 portie):

  • Kies een goed gerijpte avocado.

  • Snijd hem doormidden en schep de pit eruit.

  • Gebruik ⅓ à ½ , en prak het vruchtvlees fijn met een vork, eventueel onder toevoeging van een beetje melk.

  • Vlug opdienen anders wordt hij bruin.

  • Avocado’s niet invriezen.



Pompoen en peer (voor 4 porties):

  • 1 middelgrote pompoen (ca. 450 gr.) en 1 rijpe sappige peer.

  • Pompoen schillen en doormidden snijden, verwijder de zaadjes en hak hem in stukjes.

  • Stoom hem zo’n 12 min.

  • Schil, ontpit en hak de peer in stukjes en laat deze mee stomen, nog zo’n 5 min.

  • Pureer in de blender.


Eet smakelijk!

2823 x gelezen, 0

reacties (0)