Verse erwten (voor 4 porties):
Zet 100 gr gedopte erwten onder water, breng ze aan de kook.
Zachtjes laten doorkoken (deksel op de pan) tot ze gaar zijn (ca. 10 min).
Afgieten, wat kookvocht bewaren.
Duw de erwten door de draaizeef, en voeg een beetje kookvocht toe om de puree de gewenste dikte te geven.
Het best te combineren met aardappelpuree en babymelk.
Tomaten ( voor 4 porties):
Leg 2 middelgrote tomaten 30 sec. in kokend water.
Laat ze schrikken in koud water, verwijder vel en pitjes.
Kook het vruchtvlees al roerend 2 min. in een steelpan met dikke bodem op een laag vuurtje.
Druk het door een zeef of groentemolen om te pureren.
Combineer dit met rijstebloem of aardappel.
Spinazie (voor 2 porties):
Was 100 gr spinazie voorzichtig, verwijder de grove stengels.
Zachtjes gaarkoken (ca. 10 min.) in zoveel water dar het net onder staat (deksel op de pan houden).
Giet overtollig kookvocht goed af.
Druk de spinazie door een draaizeef.
Puree combineren met aardappel.
Selderij (voor 4 porties):
Was 100 gr selderij, verwijder de uiteinden en zoveel mogelijk draden.
Snijd hem in kleine stukjes, zet hem onder water en kook hem zachtjes door tot hij gaar is (ca. 15 min.).
Giet hem af en druk de selderij door een draaizeef.
Combineer dit met aardappel en wortel.
Gesneden kool kan op dezelfde manier worden klaargemaakt, maar kook deze niet langer dan 10 min.
Rode paprika (voor 2 a 3 porties):
Was een middelgrote paprika.
Rooster hem, in vier stukken gesneden, onder een grill of en zijn geheel boven een open vuur (gaspit) totdat de schil helemaal bruin is.
Doe hem in een plastic zak en laat hem afkoelen.
Verwijder de zaadjes, pel de verkoolde schil af en vermaal hem.
Lekker met bloemkool of aardappel.
Broccoli-variatie (voor 14 porties):
1 middelgrote aardappel, 50 gr. broccoli, 1 grote tomaat.
Schil de aardappel en snijd deze in plakken.
Kook de plakken aardappel in een bodempje water gaar of leg ze onderin de stoompan.
Maak intussen de broccoli schoon en verdeel deze in roosjes.
Ontvel de tomaat en snijd deze in stukken.
Voeg de broccoliroosjes en de stukken tomaat na 5 min. toe aan de aardappel en kook de massa tot deze zacht is (totaal 10-15 min.).
Pureer de massa.
Bloemkoolwortelpuree (voor 8 porties):
50 gr. worteltjes, 200 gr. bloemkoolroosjes, 2 el. Melk
Worteltjes schoonmaken en koken in bodempje water in ca. 20 min.
Na 10 min. de schoongemaakte bloemkoolroosjes toevoegen.
Uit laten lekken en pureren met de melk.
Courgette-banaanpuree (voor 4 porties):
1 kleine courgette en ½ kleine banaan.
Courgette schoonmaken en in plakken snijden.
In ca. 8 min. zacht koken in een bodempje water.
Uitgelekte courgette pureren met de gepelde banaan.
Geef een portie aan je baby en vries de overige porties in.
Bieten-appelpuree (voor 4 porties):
2 gekookte bietjes, 1 appel
Rasp de gekookte bietjes fijn en doe hetzelfde met de geschilde, van klokhuis ontdane appel.
Kook de bietjes met de appel zacht in 6 min.
Pureer de massa.
Witlof met rozijnen en peer (voor 4 porties):
1-2 struikjes witlof (ca. 200gr.), 1 el. gewelde rozijnen en 1 rijpe handpeer
Witlof schoonmaken, wassen en snijden.
Samen met de rozijnen in 5-7 min. gaarkoken.
Peer schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden.
Dit nog 1-2 min. meekoken met de witlof.
Afgieten en pureren, evt. kookvocht gebruiken voor juiste dikte.
Variatietip: neem 200 gr. sperziebonen in plaats van witlof, de kooktijd is hetzelfde.
Groentebouillon (voor 900 ml):
1 ui geschild, 1 wortel geschrapt, 1 stengel bleekselderij, 175 gr. gemengde wortelgroenten (koolrabi, koolraap, pastinaak etc.) geschild, 25 gr. boter, 1 bouquet garni, 1 takje verse peterselie, 1 laurierblad en 6 zwarte peperkorrels.
Hak alle groenten.
Boter smelten en de ui 5 min. bakken.
Andere ingrediënten en 900 ml. water toevoegen.
Aan de kook brengen en 1 uur laten pruttelen.
Afgieten dan heb je meteen bouillon.
Babypap met groenten (voor 15 porties):
25 gr. ui gesnipperd, 225 gr. courgette geschild en in plakjes, 50 gr. broccoliroosjes, 2 middelgrote wortels in plakjes, 25 gr. kool, 25 gr. bevroren erwten, groentebouillon en 3 el. Rijstebloem.
Alle groenten, behalve de erwten, in een steelpan doen.
Aan de kook brengen met net zoveel bouillon dat ze net onder staan.
Laat 25 a 30 min. pruttelen (of tot de groenten gaar zijn).
Laat de erwten zo’n 5 min. meekoken.
Roer de rijstebloem erdoor en laat alles op een zacht vuur 2 min. doorkoken.
Pureer de groenten in een blender tot de gewenste dikte.
Puree van waterkers, aardappel en courgette (voor 12 porties):
Een bosje waterkers, 1 grote aardappel geschild en in blokjes, 350 ml. groentebouillon, 1 dessertlepel fijngehakte peterselie en 75 gr. Courgette.
Haal de blaadjes van de waterkers en hak ze in stukjes.
Doe de blaadjes en de aardappel in de bouillon, breng het geheel aan de kook en laat zo’n 10 min. pruttelen.
Voeg de peterselie en de courgette toe en kook het nog zo’n 10 min. zachtjes door.
Pureer het mengsel met een draaizeef en voeg evt. wat babymelk toe voor de gewenste dikte.
Preikwartet (voor 12 porties):
1 middelgrote aardappel geschild en in stukjes, 50 gr wit van de prei gewassen en gesnipperd, 1 middelgrote wortel geschild en in plakjes, 1 tomaat ontveld, van zaadjes ontdaan en fijngehakt, 1 grote lepel fijngehakte peterselie en 250 ml groentebouillon.
Doe alles in een steelpan, breng het aan de kook en laat zo’n 20 min. pruttelen.
Pureren en opdienen.
Bon appetit!
reacties (0)