Groentehapjes voor 5-6 maanden

Verse erwten (voor 4 porties):

  • Zet 100 gr gedopte erwten onder water, breng ze aan de kook.

  • Zachtjes laten doorkoken (deksel op de pan) tot ze gaar zijn (ca. 10 min).

  • Afgieten, wat kookvocht bewaren.

  • Duw de erwten door de draaizeef, en voeg een beetje kookvocht toe om de puree de gewenste dikte te geven.

  • Het best te combineren met aardappelpuree en babymelk.

Tomaten ( voor 4 porties):

  • Leg 2 middelgrote tomaten 30 sec. in kokend water.

  • Laat ze schrikken in koud water, verwijder vel en pitjes.

  • Kook het vruchtvlees al roerend 2 min. in een steelpan met dikke bodem op een laag vuurtje.

  • Druk het door een zeef of groentemolen om te pureren.

  • Combineer dit met rijstebloem of aardappel.

Spinazie (voor 2 porties):

  • Was 100 gr spinazie voorzichtig, verwijder de grove stengels.

  • Zachtjes gaarkoken (ca. 10 min.) in zoveel water dar het net onder staat (deksel op de pan houden).

  • Giet overtollig kookvocht goed af.

  • Druk de spinazie door een draaizeef.

  • Puree combineren met aardappel.

Selderij (voor 4 porties):

  • Was 100 gr selderij, verwijder de uiteinden en zoveel mogelijk draden.

  • Snijd hem in kleine stukjes, zet hem onder water en kook hem zachtjes door tot hij gaar is (ca. 15 min.).

  • Giet hem af en druk de selderij door een draaizeef.

  • Combineer dit met aardappel en wortel.

  • Gesneden kool kan op dezelfde manier worden klaargemaakt, maar kook deze niet langer dan 10 min.

Rode paprika (voor 2 a 3 porties):

  • Was een middelgrote paprika.

  • Rooster hem, in vier stukken gesneden, onder een grill of en zijn geheel boven een open vuur (gaspit) totdat de schil helemaal bruin is.

  • Doe hem in een plastic zak en laat hem afkoelen.

  • Verwijder de zaadjes, pel de verkoolde schil af en vermaal hem.

  • Lekker met bloemkool of aardappel.

Broccoli-variatie (voor 14 porties):

  • 1 middelgrote aardappel, 50 gr. broccoli, 1 grote tomaat.

  • Schil de aardappel en snijd deze in plakken.

  • Kook de plakken aardappel in een bodempje water gaar of leg ze onderin de stoompan.

  • Maak intussen de broccoli schoon en verdeel deze in roosjes.

  • Ontvel de tomaat en snijd deze in stukken.

  • Voeg de broccoliroosjes en de stukken tomaat na 5 min. toe aan de aardappel en kook de massa tot deze zacht is (totaal 10-15 min.).

  • Pureer de massa.

Bloemkoolwortelpuree (voor 8 porties):

  • 50 gr. worteltjes, 200 gr. bloemkoolroosjes, 2 el. Melk

  • Worteltjes schoonmaken en koken in bodempje water in ca. 20 min.

  • Na 10 min. de schoongemaakte bloemkoolroosjes toevoegen.

  • Uit laten lekken en pureren met de melk.

Courgette-banaanpuree (voor 4 porties):

  • 1 kleine courgette en ½ kleine banaan.

  • Courgette schoonmaken en in plakken snijden.

  • In ca. 8 min. zacht koken in een bodempje water.

  • Uitgelekte courgette pureren met de gepelde banaan.

  • Geef een portie aan je baby en vries de overige porties in.

Bieten-appelpuree (voor 4 porties):

  • 2 gekookte bietjes, 1 appel

  • Rasp de gekookte bietjes fijn en doe hetzelfde met de geschilde, van klokhuis ontdane appel.

  • Kook de bietjes met de appel zacht in 6 min.

  • Pureer de massa.

Witlof met rozijnen en peer (voor 4 porties):

  • 1-2 struikjes witlof (ca. 200gr.), 1 el. gewelde rozijnen en 1 rijpe handpeer

  • Witlof schoonmaken, wassen en snijden.

  • Samen met de rozijnen in 5-7 min. gaarkoken.

  • Peer schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden.

  • Dit nog 1-2 min. meekoken met de witlof.

  • Afgieten en pureren, evt. kookvocht gebruiken voor juiste dikte.

Variatietip: neem 200 gr. sperziebonen in plaats van witlof, de kooktijd is hetzelfde.

Groentebouillon (voor 900 ml):

  • 1 ui geschild, 1 wortel geschrapt, 1 stengel bleekselderij, 175 gr. gemengde wortelgroenten (koolrabi, koolraap, pastinaak etc.) geschild, 25 gr. boter, 1 bouquet garni, 1 takje verse peterselie, 1 laurierblad en 6 zwarte peperkorrels.

  • Hak alle groenten.

  • Boter smelten en de ui 5 min. bakken.

  • Andere ingrediënten en 900 ml. water toevoegen.

  • Aan de kook brengen en 1 uur laten pruttelen.

  • Afgieten dan heb je meteen bouillon.

Babypap met groenten (voor 15 porties):

  • 25 gr. ui gesnipperd, 225 gr. courgette geschild en in plakjes, 50 gr. broccoliroosjes, 2 middelgrote wortels in plakjes, 25 gr. kool, 25 gr. bevroren erwten, groentebouillon en 3 el. Rijstebloem.

  • Alle groenten, behalve de erwten, in een steelpan doen.

  • Aan de kook brengen met net zoveel bouillon dat ze net onder staan.

  • Laat 25 a 30 min. pruttelen (of tot de groenten gaar zijn).

  • Laat de erwten zo’n 5 min. meekoken.

  • Roer de rijstebloem erdoor en laat alles op een zacht vuur 2 min. doorkoken.

  • Pureer de groenten in een blender tot de gewenste dikte.

Puree van waterkers, aardappel en courgette (voor 12 porties):

  • Een bosje waterkers, 1 grote aardappel geschild en in blokjes, 350 ml. groentebouillon, 1 dessertlepel fijngehakte peterselie en 75 gr. Courgette.

  • Haal de blaadjes van de waterkers en hak ze in stukjes.

  • Doe de blaadjes en de aardappel in de bouillon, breng het geheel aan de kook en laat zo’n 10 min. pruttelen.

  • Voeg de peterselie en de courgette toe en kook het nog zo’n 10 min. zachtjes door.

  • Pureer het mengsel met een draaizeef en voeg evt. wat babymelk toe voor de gewenste dikte.

Preikwartet (voor 12 porties):

  • 1 middelgrote aardappel geschild en in stukjes, 50 gr wit van de prei gewassen en gesnipperd, 1 middelgrote wortel geschild en in plakjes, 1 tomaat ontveld, van zaadjes ontdaan en fijngehakt, 1 grote lepel fijngehakte peterselie en 250 ml groentebouillon.

  • Doe alles in een steelpan, breng het aan de kook en laat zo’n 20 min. pruttelen.

  • Pureren en opdienen.


Bon appetit!

471 x gelezen, 0

reacties (0)