Eerste groentehapjes voor 4 tot 5 maanden

Wortel (voor 4 porties):

  • Kleine dunne worteltjes zijn het zoetst, dus neem die als het kan.
  • Twee middelgrote wortels schillen, eindjes eraf snijden en in plakjes snijden.
  • Doe ze in een pan met zacht kokend water, deksel op de pan en stook ze 25 min. Tot ze heel zacht zijn.
  • Afgieten (vocht bewaren) en pureren tot een zachte massa.
  • Voeg zoveel kookvocht toe als nodig.
  • Voor kleine baby’s langer koken.
  • Zodra je baby kan kauwen: korter koken om de vitamine C te bewaren en de groenten steviger te houden.

Koolrabi, pastinaak of raap (voor 4 porties):

  • Gebruik een halve koolrabi of 100 gr. Pastinaak of raap.
  • Afboenen, schillen en in kleine blokjes snijden.
  • Opzetten met 175 ml kokend water en zachtjes koken, met de deksel op de pan, tot het gaar is (ca. 20 min.).
  • Afgieten, kookvocht apart houden.
  • Goed prakken met een vork, indien nodig wat kookvocht toevoegen.

Pompoen (voor 6 porties):

  • Kleine pompoenen hebben van nature een zoete smaak die populair is bij baby’s.
  • Schil een pompoen van ongeveer 350 gr.
  • Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2,5 cm.
  • Stomen of opzetten met kokend water, zachtjes laten koken gedurende 15 min. Of tot het zacht is.
  • Pureren en evt. kookvocht toevoegen.

Sperziebonen:

  • Franse sperziebonen zijn het best, omdat ze meestal minder draderig zijn dan de andere soorten.
  • Pronkbonen moeten eigenlijk door de draaizeef geduwd worden.
  • Was de boontjes, topjes eraf, verwijder de draden.
  • Stoom ze tot ze gaar zijn (ca. 12 min.).
  • Doe ze dan in de blender en maak ze fijn.
  • Voeg een beetje gekookt water of babymelk toe voor een gladde puree.
  • Later zijn hele sperziebonen heerlijk om mee te dippen.

Broccoli of bloemkool (voor 4 porties):

  • Neem van een van beide 100 gr.
  • Goed wassen en in kleine roosjes snijden en 150 ml kokend water toevoegen.
  • Zachtjes koken tot ze zacht zijn (10 tot 15 min.).
  • Afgieten en pureren, evt. met kookvocht verdunnen tot gewenste dikte.
  • Zodra de baby tandjes heeft en kan kauwen, de kooktijd terugbrengen tot 8 a 10 min. Om de groenten stevig te houden.

Courgette (voor 8 porties):

  • Was 2 middelgrote courgettes zorgvuldig.
  • Verwijder de uiteinden en snijd ze in plakjes (de is zacht en hoeft niet verwijderd te worden).
  • Stoom de groenten gaar in ongeveer 10 tot 15 min.
  • Pureren.

Aardappel (voor 5 porties):

  • Was 100 gr. Aardappelen zorgvuldig en verwijder lelijke plekjes van de schil.
  • Zet ze op met 120 ml. Kokend water en kook ze zachtjes gaar (20 tot 30 min.)
  • Haal dan de schil eraf en prak ze fijn.
  • Voeg genoeg babymelk toe om de gewenste dikte te krijgen.

Aardappel, courgette en broccoli (voor 7 porties):

  • Aardappel gecombineerd met groene groente is smakelijker voor je baby.
  • Een middelgrote aardappel schillen en doorsnijden.
  • In water koken gedurende 15 min.
  • Zet het vuur lager en laat de laatste 10 van de 15 min. 1 geschilde en in plakjes gesneden courgette en 25 gr. Broccoliroosjes mee stomen.
  • Giet de handel af en pureer dit.
  • Voeg genoeg babymelk toe voor een gladde massa.

Broccolitrio (voor 14 porties):

  • 1 middelgrote aardappel, 50 gr. Broccoli en 50 gr. Bloemkoolroosjes.
  • Schil en snijd een middelgrote aardappel in stukjes en kook die gedurende 15 min.
  • Stoom de laatste 10 min. De broccoli en bloemkoolroosjes boven de aardappel mee.
  • Wanneer de groente gaar zijn, pureer je ze met een dessertlepel babymelk in een blender.

Broccolivariatie (voor 14 porties):

  • 1 middelgrote aardappel, 50 gr. Broccoli en 1 grote tomaat.
  • Schil de aardappel en snijd deze in plakken.
  • Kook de plakken aardappel in een bodempje water.
  • Maak intussen de broccoli schoon en verdeel deze in roosjes.
  • Ontvel de tomaat en snijd deze in stukken.
  • Voeg de broccoliroosjes en de stukken tomaat na 5 minuten toe aan de aardappel en kook de massa tot deze zacht is (totaal 10-15 min.).
  • Pureer de massa, geef 1 portie aan de baby en vries de rest in.

Bloemkool-wortelpuree (voor 8 porties):

  • 50 gr. Worteltjes, 200 gr. Bloemkoolroosjes en 2 el. Babymelk.
  • Maak de worteltjes schoon, snijd ze in plakken en kook of stoom ze in een bodempje water in ca. 20 min. Zacht.
  • Voeg na 10 min. De schoongemaakte bloemkoolroosjes toe.
  • Laat de groente uitlekken en pureer ze met 2 el. Melk.
  • Geef een portie aan de baby en vries de overige porties in.

Veel kookplezier toegewenst en eet smakelijk!

Grtz Maartje

501 x gelezen, 1

reacties (0)



  • mama030608

    ik heb je vorige blog ook al overgenomen in een kladblok, ook deze vind ik zeer handig voor later! Super bedankt!
    Liefs Rosa