Ik ben het even zat

Ik ben het allemaal even zat.. Mijn zoontje vind ik op het moment echt niet gezellig.
Niks werkelijk niks is goed!

Mama ik wil geen appel. Mama ik wil geen aardbeien. Mama ik wil geen mandarijn.
Mama ik wil geen normaal brood, mama ik wil geen groente, mama ik wil het niet eten.
Want meneer lust het niet, wilt het niet, noem het maar op!
Kom we gaan naar de speeltuin! Nee wil ik niet. Kom gaan we naar het strand! Nee wil ik niet. Wil je dit of dat doen? Nee wil ik niet.

Mama ik wil pokémon spelen, mama ik wil op je telefoon, mama ik wil met de pokémon kaarten een gevecht doen, mama ik wil dit/ dat.

Ik ben er klaar mee.. Hij heeft regels met de telefoon per dag. Ik probeer hem zoveel mogelijk te stimuleren tot dingen. Maar niets werkelijk niets is goed.
Eet hij niet zijn fruit/eten etc, geen telefoon&snoep/chips etc. Wil ik juist leuke dingen doen, wilt meneer het niet.

Hij vraagt de gehele dag aandacht, ben ik even met zijn zusje aan het spelen moet hij koste wat het kost de aandacht op hem gevestigd hebben. Terwijl ik daarvoor de hele tijd met hem gespeeld heb.
En ik begrijp hem ook hoor, hij is een kind. Hij moet een boel leren, wilt graag van alles laten zien etc.

Maar ik vind hem op het moment, heel eerlijk gezegd echt niet gezellig. In de middag kijk ik al tegen het eten op. Na het eten kijk ik er tegen op om hem naar bed te brengen want de laatste tijd is dat weer een drama met schoppen, schreeuwen, huilen.
Als hij thuis komt van school, vraag ik me van te voren al af hoe het dan gaat.
Het breekt me op, ik doe echt me best voor hem. Maar soms ben ik gewoon blij, dat ik hem even niet heb zodat ik zelf weer even tot rust kom en het weer aan kan.

Het gaat in zijn hoofd alleen maar om hem, niet om anderen. Zijn wil is wet denkt hij en heeft hij net de pech dat wij daar niet zo over denken.

1655 x gelezen, 8

reacties (23)


 • Forevermom

  Wat ik heb geleerd met mijn dochter die echt een zeer slechte eter is vanaf haar geboorte al: niet forceren om te eten. Want werkelijk, dat werkt averechts. Biedt gewoon elke keer iets aan, maar niet dwingend. Wilt ie niet, dan prima. Wilt ie wel dan is het mooi meegenomen. Zet een bakje fruit neer op tafel, als ie wilt kan ie pakken, wilt ie niet, dan pakt ie niks. Wilt ie geen avondeten? Of eet ie maar weinig. Dan laat je het voor wat het is. Ga geen strijd aan. Geef hem erna ook geen lekkers/toetje of wat dan ook. Mijn dochter is nu 5 en komt nu voortaan uit zichzelf om een boterham overdags, en savonds eet ze steeds beter. Niet omdat ik haar push maar omdat ze weet dat ze honger krijgt als ze niks eet.

  Ik weet niet hoe oud jouw zoontje is, maar mijn dochter is momenteel ook een grote zeurzak. Overal wilt ze om zeuren en klagen. Niks is goed genoeg. Ik kap dat meteen af. Ik pak geen telefoon af want dat heeft ze niet, maar zeuren en miepen om niks, begin ik niet aan dat wordt gewoon 5 minuten uithuilen op de trap.

 • kiwibaby4

  misschien helpt iets vooruit plannen: zullen we morgen of OVERmorgen naar de speeltuin gaan? Of je laat 'het lot' beslissen. Vandaag gaan we naar.... JIJ mag zeggen welke bladzijde (in een boek met 'uit' plaatjes bijvoorbeeld...) Oh wat leuk, we gaan vandaag naar de dierentuin! Of je maakt het over hem: Ik wil wel eens zien hoe hoog jij kunt springen bij het trampoline park, of hoe snel jij naar de overkant kunt zwemmen/spetteren in het zwembad/meer oid, meer zoals een uitdaging? En de 'dan maak je maar zin' heb ik vroeger ook regelmatig te horen gekregen, die gooi ik er zelf ook af en toe in. Of iets afspreken met familie/schoolvriendjes oid, de 'peer-pressure' doet het vaak ook, dat er leeftijdgenootjes wel dingen leuk vinden enzo. succes!

 • Assiral

  Je hoeft je kind ook niet altijd keuzes te geven, het is prima om je soms te vervelen als kind. Daar krijg je weer ideeën van. En met het niet eten zou ik lekker los laten, maak je er niet te druk om en wind je er niet teveel over op. Eet hij, dan eet hij en eet hij niet dan niet. Straffen hiervoor heeft geen enkele zin en zorgt alleen maar voor een ongezellige sfeer.

  Soms heb je van die vervelende fases..

 • bloempies

  Ik laat hem ook geregeld zelf spelen hoor, het is niet dat ik hem de hele tijd vermaak🙈 Het eten speelt helaas al jaren.. Vanaf dat hij 1,5 was en hij is nu 5,5. Het ging een tijdje redelijk goed. En we hebben er echt werkelijk waar alles aan gedaan. Het accepteren, borden versieren, geen aandacht aan geven etc. En ik weet dat hij het gewoon lust want hij eet het vaak zonder pardon op al smullend, maar bij hem gaat het om het idee dat het groente zijn. Dus ik zie dit helaas niet meer als een fase😅

 • 3Blessings

  Misschien minder keuzes geven. Als mijn kinderen zo'n bui hebben dan vertel ik ze wat er gaat gebeuren. Doen ze moeilijk om te eten? Hoppa! Naar de kamer met straf of dan eten ze gewoon niet, maar dan moeten ze achteraf niet vragen naar eten of iets lekkers (afhankelijk van mijn bui en hoe ver mijn geduld al op de proef gesteld is). Willen ze niks leuks doen? Dan doen we toch niks! Dan blijven we lekker thuis en dan kan ik mijn huishouden op orde krijgen. Dan piepen die van mij heel snel heel anders.

  Vandaag deed mijn dochter van 5 jaar vervelend voordat ze naar school ging. Ze kwam niet wanneer ze geroepen werd. Ze wilde niet tanden poetsen bij papa, dus hij was er al klaar mee en had gezegd dat ze het dan maar zelf moest doen (we zijn ermee begonnen om het aan te leren). Vervolgens ging ze piepen dat papa of ik het voor haar moesten doen. NOPE! Drama, huilen en uiteindelijk heeft ze het zelf gedaan. Door dit drama heeft ze haar ontbijt wat al lang en breed voor haar klaar stond niet opgegeten en is ze met lege maag naar school gegaan (ze heeft haar lunchbox met eten erin natuurlijk wel bij zich). Ze heeft vandaag een harde les geleerd en ze zal dit in het vervolg niet meer doen.

 • Momtini

  Momenteel hier net zo met onze oudste dochter. Is echt om te janken 😅 Verschrikkelijk. Was ook gestart met zindelijkheid training en dan is dit gedrag echt nog 10.x zo erg 😩 dan word t Zoiets als : ‘ Kom het is even tijd om op t potje te gaan.’ NEEEEE IK WIL NIET!!!!!!!!!! Oké wil je niet ? Dan heb je straks wel een natte broek. 5m later ....., psssssssssss....... heel de woonkamer nat ........... Gaat gillen ; ik moet plassen mama! Gaat er in staan stampen ....... en zegt ; mama , nu wil ik wel op de pot zitten 😒

 • bloempies

  Oooh verschrikkelijk 😭 Fijn he die eigenwijze kinderen😫🤣

 • Grumble2.1

  Geen vragen stellen geen keuzes geven .. het is even zoals het is .. dan daarop maar gemopper maar dat is dan maar even zo .. nu kan het best zijn dat jou gedrag en zijn gedrag op elkaar reageren .. jij zit shit in je vel en daar speelt hij mooi op door .. vergeet niet dat ze feilloos alles aanvoelen

 • Nog-even!

  Misschien moet je wat minder je best voor hem doen en hem gewoon met jou mee laten doen Je bent zijn moeder, niet zijn entertainer of sloofje

 • Grumble2.1

  Eens .. geen keuzes geven dat werkt vaak averechts 🙈

 • Duivelse-badeend

  Probeer eens vragen te stellen waarop hij niet ik wil niet kant antwoorden of nee…. Werkt dat niet? Deel het mee maak er geen vraag van.

  Mijn zoon leert me elke dag dat het nog met grote regelmaat schort aan mijn communicatie. Als ik vraag wil je wat drinken? (Hij drinkt rete slecht) kan hij antwoorden met nee…. Als ik de vraag stel wat wil je drinken? Kan hij zeggen niets…. Maar als ik zeg wil je limo of water? Krijg ik antwoord. Scheelt veel frustratie en ruzie.

  Hier heeft iemand anders mij op gewezen en sinds ik nadenk over hoe ik dingen vraag/mededeel is het een stuk gezelliger in huis.

  Om terug te komen op wat hij allemaal niet wilt qua leuke dingen doen…. Deel het mee! We gaan lekker naar het strand! Wil je je zwembroek aan of je korte broek? Of wil je je gympen aan of je slippers? Zo deel je wat mee maar geef je wel een keuze…. Succes Meis ik hoop dat het jou net zo helpt als mij

 • Paprikaplantje

  Dit dus. Wil je appel of mandarijn? Als hij het dan niet eet is het pech tot de volgende maaltijd.

  Als hij niet kiest, dan krijg ik altijd met: jij mag zelf kiezen, anders kiest maand voor jou als je dat niet kan.

  Vaak is dat genoeg om te laten kiezen, maar ik kies soms ook zelf. Daarna wissel ik niet meer.

 • Duivelse-badeend

  Nee idd niet wisselen…. En als de keuze te moeilijk is op dat moment (bij stress kan m’n zoon helemaal niet meer kiezen) dan kies ik voor hem. Vaak denken wij heel duidelijk te zijn maar achteraf (zoals met mijn drinken voorbeeld) ben je dat dan toch niet…. Zichtbaar maken wil ook nog helpen. Dus zowel de appel en de mandarijn voor z’n neus houden en hem laten wijzen.

  Maar ik snap heel goed de frustratie van de TO en de cirkel waar ze in zit…. Ik lees mezelf een paar jaar geleden….

 • bloempies

  Als ik aan me zoon een keuze zou geven met fruit, is het alsnog een heel gedoe.. Want dan kiest hij het een en komt hij thuis van school en was het fruit weer niet goed. Alleen hij krijgt van mij dan wel te horen dat hij het eerst op moet eten omdat het zijn eigen keuze was. (Hij moet het sowieso opeten voordat hij dan bijv wat lekkers krijgt).

  En dank voor je tips! Ik zal dat eens proberen om te kijken of dat beter gaat met kom we gaan dit doen, wat wil je aan.

 • Duivelse-badeend

  Maar dat is een keuze voor later (een soort uitgestelde keuze) dat kan mijn zoon ook niet. Probeer in het hier en nu te blijven. Fruit voor school kies jij maar als hij nu meteen fruit eet kun je de keuze geven tussen 2 en het desnoods visueel maken door de stukken fruit te laten zien.

  Wat er mee naar school gaat beslissen wij altijd al passen we de keuzes aan op het niet eet gedrag van m’n zoon. We weten bijvoorbeeld dat als hij worst op brood meekrijgt hij niet eet, dan ga ik niet elke dag worst meegeven maar we proberen het wel 1 a 2 keer per maand.

  Succes Meis ik weet hoe frustrerend het is. Maar wat ik zeg sinds ik m’n eigen communicatie naar hem onder de loep neem is het een stuk gezelliger in huis!

 • MNAZ

  Het is het weer denk ik...want mijn 2 jongens (

  8 en 10) zijn afgelopen 2 weken ook niet echt gezellig.Veel discussiëren,herhalen steeds dingen en willen niet op tijd naar bed.

  Ze zijn er beetje doorheen en wij ook eerlijk gezegd.

 • Lindaaaaaaaa

  En als je het allemaal niet meer aanbiedt , komt hij er dan zelf mee ?

 • bloempies

  Nope, hij zal niet zeggen van mama zullen we dit gaan doen? Met eten zal hij ook niet zeggen van mama zullen we bloemkool/bieten of weet ik het eten😅

 • Fiorine

  Bijna vakantie!

  Je zoon zal vast moe zijn. Komt wel goed 😊

 • bloempies

  Ja dat zal ook nog wel mee spelen dat het extra wordt. Alleen heeft hij het eigenlijk wel bijna altijd dat dwarse.. Qua eten en niet ergens heen willen. 😅

 • marlies

  Oh ja en probeer geen discussie aan te gaan. Kost alleen maar energie, nee is nee en dan moeten ze luisteren. Wil je geen mandarijn/banaan/eten etc? Prima, maar je krijgt niks anders. Kijk wat je echt belangrijk vindt wat hij doet en blijf daarbij op je strepen staan.ze hebben allemaal duidelijkheid en regels/structuur nodig, zeker temperamentvolle.kids met een sterke eigen wil

 • marlies

  Hoe oud is je zoontje? Wij hebben een zoon van 9, die ook erg pittig is en een sterke eigen wil heeft (precies de dingen die jij ook zegt, eten is vies etc) wij kregen de tip om als hij begint met mopperen,hem naar boven te sturen om tegen zn bed te mopperen. Als hij dan klaar is met mopperen mag hij weer naar beneden. Je raadt het al, de regel geldt een week en ik heb hem maar 1x hoeven gebruiken. Misschien heb je er iets aan. Het was bij ons de afgelopen tijd ook écht niet gezellig omdat ik op mn tandvlees liep door de vermoeidheid van mn zwangerschap en hij zo koppig en vervelens deed.

 • bloempies

  Oh dank voor je tips! Ik ga inderdaad niet een discussie aan, want dan heeft hij zijn zin. Als hij inderdaad eten niet wilt, krijgt hij verder niks anders. Mag dan alleen water drinken geen appelsap/ranja etc. Geen lekkers. Heb je honger, kijk we hebben je avondeten nog dit mag je eerst opeten etc.