`Ik heb twee kinderen, en jij? ...Ik niet`

Na Corona had ik zin om weer mensen te ontmoeten. Klaar d'ermee! Ik ben nog relatief nieuw in mijn stad dus ik kan wel wat gezellige contacten gebruiken. Een avond met 11 vrouwen tussen de 29 en 40. We doen samen bijbelstudie (ja, ik ben dus christen ;). We beginnen na wat gekletst te hebben met een voorstelrondje. 'Ik ben... ik heb twee kinderen en ik ben lerares op een basisschool.'  De volgende is aan de beurt. 'Ik ben ... Ik heb 2 kinderen Joël en Hannah en ik werk als relatietherapeut.' De derde...'drie kinderen...'. Mijn hart bonkt in mijn keel. Ik ben als negende aan de beurt. Iedereen heeft tot nu toe kinderen... 

Een aantal maanden later kom ik aan in de kerk. Ik ben vandaag alleen. Mijn man had geen zin en dat is prima. Ik ga zitten en kijk eens goed om me heen. Oh nee, doopdienst! Een dienst waar allerlei kleine kinderen worden gedoopt. Vaak nog baby's. Vanwege Corona moeten ze de stortvloed aan kids wegwerken en worden er elke dienst wel 4 of 5 kleintjes gedoopt. Hele gezinnen worden op het podium in hun allerleukste kleding geëtaleerd. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Eigenlijk is dat natuurlijk ook zo, maar voor mij even niet. Sterker nog..ik heb morgen mijn punctie en ik weet nu dus nog niet wat de uitkomst zal zijn. Tranen rollen over mijn wangen. 

Een aantal weken later zit ik bij een vriendin thuis. Zij wilde graag een derde kindje. 'We gaan het timen. We appen en dan doen we het en dan hebben we tegelijkertijd een baby'. Dat was ons snode plannetje anderhalf jaar terug. Zij is inmiddels in verwachting. Ik niet. Ze is al vergevorderd en heeft zelfs een speciale stoel om goed in te kunnen zitten. De kamer staat vol. Een box, rompertjes liggen klaar, fototoestel staat er.. Tja. Een stralende vrouw zit naast me. Werkelijk waar, prachtig..maar zo confronterend. 

Het zijn van die momenten waarop het bonkende hart de boventoon voert. In de christelijke wereld is het op mijn leeftijd en als getrouwde vrouw normaal om kinderen te hebben. Dat levert voor singles en vrouwen als ik die nog geen kinderen kunnen krijgen ongemakkelijke situaties op. Het is de norm. Net als het werk de norm is. Als je er ongewild vanaf wijkt, is dat slikken. 

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om open te zijn. Ik was als tiende aan de beurt om me voor te stellen. 'Ik ben M. en ik heb geen kinderen, maar ik zou ze wel graag willen hebben'. Ik zei het met tranen in mijn ogen. Gek om zo open te zijn tegen vreemden. Maar mijn visie is dat als er ruimte is voor andermans kinderen er ook ruimte mag zijn voor mijn kinderwens. Op die manier kan ik vrouwen met kinderen of zwangere vrouwen blijven ontmoeten. Tuurlijk hoor ik met liefde de verhalen aan over groeiende, spelende kinderen. Maar ik wil het ook kunnen zeggen als het niet gaat. Tegen mijn vriendin zei ik uiteindelijk dat ik het haar van harte gun, maar dat ik het die dag 'Dat huis dat volop in verwachting is' niet aankon. 'Het snijdt me dwars door de ziel'. Ik heb snel m'n thee opgedronken en ben weggegaan.

Morgen ga ik bij haar op kraamvisite..opnieuw met bonkend hart. 3462 x gelezen, 13

reacties (54)

1 2 • Manon3

  Owh, lastig is dat he.

  Goed dat je gewoon eerlijk bent geweest. daar moet ook ruimte voor zijn. Juist in kerkgemeentes vind ik dat daar plaats voor is.

  Goed dat je open bent en je grenzen bewaakt. Het is ook gewoon lastig, zeker kraamvisites ed.

  Hopelijk is het voor jullie ook binnenkort raak.

 • Maria7

  Wat schrijf je mooi. Verder heb ik geen tips of iets, maar daar vroeg je ook niet om. Goed dat je open en eerlijk bent geweest, dicht bij jezelf blijven is soms moeilijk en het bewijst hoe moedig je bent. Ik hoop dat het leven je gauw biedt waar je naar op zoek bent, in welke vorm dat dan ook is. Lieve groet!

 • M~

  Dank je wel, lief 🥰

 • Denelientjes

  dit gevoel kan je ook hebben zonder christelijk te zijn 😉

  Ik was midden 20 en iedereen.om mij heen getrouwd met kinderen. En ik kwam elke keer de verkeerde "man" tegen.

  Op mijn 29ste voor het eerst mama geworden en toen ik om mij heen kerk was de rest allemaal gescheiden... maar dan ook echt allemaal! en toen dacht ik echt nou zo slecht heb ik het dan niet meer

  Mijn dochter is 8 jaar alleen geweest en maar 1 kind?! Dat past ook bij velen niet in het plaatje.

  Iemand vroeg ook gewoon wanneer komt er een broertje of zusje,?! Want dat is veel leuker voor je dochter. Toen heb ik gezegd wat een brutale vraag, misschien lukt het wel niet?!

  En misschien is het wel een bewuste keuze!

  Maar gelukkig kunnen de meeste mensen wel nadenken en wij moeten niet hun gedachtes in gaan vullen. "Wat zullen ze wel niet denken" dat moet je echt loslaten en je bent ook niemand een verantwoording schuldig.

  Al vind ik het super knap dat je je zo kan uiten naar een ander toe! En dat je op kraamvisite gaat 💪

  Hopelijk komt jullie wens snel uit en mag je ook genieten zonder zorgen.🙏

 • M~

  Je hebt helemaal gelijk! Dit speelt in de hele maatschappij. Op een verjaardag als het gaat over kinderen en werk etc.

 • Denelientjes

  Nou dat dus.. maar niet gaan invullen wat een ander evt zou kunnen denken want dat zijn jouw eigen gedachtes.

  Zoals als ik staar/kijk naar een moeder met 5 kinderen kan zij daar iets van denken.. terwijl ik juist denk wow wat een powervrouw 😉

 • M~

  Het ging mij in deze situaties niet om wat ze van me dachten, maar het was een groep vrouwen die ik elke twee weken zou zien. Als ik dan niet vertelde hoe het bij mij in elkaar stak, zou het me elke keer opnieuw enorm treffen als het over kinderen ging. Door er open over te zijn, geeft me dat ruimte en ervaar ik de spanning niet meer als het over kinderen gaat. Het mag er dan gewoon beide zijn.

 • Denelientjes

  Als dat voor jou goed voelt moet je dat zeker doen!

 • Lispeltuut

  Ach meissie toch 😥

 • BTB2019

  Je verhaal is zo herkenbaar, ondanks de kwetsbaarheid vind ik het prachtig beschreven. ❤️

 • Shrimp

  Zo heb ik ook een tijd geleden onbewust de hardste klap ooit uitgedeeld. Ik was 21 en net bij de kerk ( zelf geen kids) en ik vroeg aan iemand of ze ook kinderen wilde .. geen idee van de hele historie die blijkbaar alle anderen wel wisten. (Kinderwens is bij ons eigenlijk helemaal geen taboe 🤔.. er wordt gewoon hard gebeden voor degene die het zo graag willen ❤️) Die vraag werd beantwoord met een gesmoord “… ja dat zouden we wel willen ja maar het gaat niet voor iedereen heel makkelijk “ . Daarna kreeg ze nog kanker ook en is alles verwijderd 😞. Adopteren is dan ook niet eens een optie want dan moet je een aantal jaren schoon zijn en geen andere risicofactoren. Een ander gemeentelid is wel zwanger geworden na 6 jaar wachten en bidden ( zonder behandelingen) 🙏 echt een wonder. Sterkte

 • Mela2020

  Ik heb het ook zie elke dag baby's en kinderen werk in een tandarts praktijk mijn beste vriendin en ik zijn tegelijk bezig zei is nu bijna 14 weken maar gun het haar net zoals ik me het zelf gun.

  Ik zou een ivf behandeling krijgen maar de artsen gaan nu toch kijken of er wat anders is elke zw schap die ik tot nu toe heb gehad eindigd in een miskraam.

  Ik wilde nooit kinderen " karma' denk ik soms wel is .

  Maar weet dat er hoop is en hou je daar aan vast.

  Wanneer of heb je de punctie al gehad. Niemand weet hoe zwaar het voor ons is ik ben er vrij open over op werk, tegen vrienden etc. Ik ga het mijzelf niet moeilijker maken dan het al is. Ze nemen mij maar zoals ik ben ik begon bij mijn huidige baan en ben direct open geweest en er is geen enkel probleem.

 • M~

  Top dat je dat doet en kunt zo open zijn! Dat is niet altijd makkelijk. De punctie is inmiddels geweest en die verliep positief 🙏🏻

 • Mela2020

  Ik heb het ook zie elke dag baby's en kinderen werk in een tandarts praktijk mijn beste vriendin en ik zijn tegelijk bezig zei is nu bijna 14 weken maar gun het haar net zoals ik me het zelf gun.

  Ik zou een ivf behandeling krijgen maar de artsen gaan nu toch kijken of er wat anders is elke zw schap die ik tot nu toe heb gehad eindigd in een miskraam.

  Ik wilde nooit kinderen " karma' denk ik soms wel is .

  Maar weet dat er hoop is en hou je daar aan vast.

  Wanneer of heb je de punctie al gehad. Niemand weet hoe zwaar het voor ons is ik ben er vrij open over op werk, tegen vrienden etc. Ik ga het mijzelf niet moeilijker maken dan het al is. Ze nemen mij maar zoals ik ben ik begon bij mijn huidige baan en ben direct open geweest en er is geen enkel probleem.

 • Anne1989

  Ik moest bij je blog aan mijzelf denken. Niet qua kinderpijn. Maar omdat mijn vriend geen christen is.. zat ik daar in een nieuwe stad, nieuwe kerk, steeds tussen de christelijke stellen.. Ben daarom jaren geleden gestopt met kerk gaan. Wat eigenlijk heel jammer is..

 • M~

  Hey ja, wat bijzonder dat het je daaraan doet herinneren. Een kerk is soms geen fijne plek om te zijn in zulk soort opzichten. Is de afstand tot je geloof ook groter geworden?

 • Shrimp

  Onze dominee probeert ook veel te bidden op de kansel voor de singles. Jij was geen single maar voelde je wel alleen zo denk ik. Zou je toch willen aanmoedigen weer te gaan. We zijn toch een lichaam als gemeente. Je hebt elkaar nodig, om te bemoedigen, te vermanen en te ondersteunen. Als je meteen open kaart speelt voel je je misschien minder ongemakkelijk. Er zou ook plek voor jou moeten zijn ❤️

 • My-two-Pride-and-Joys

  Hier sluit ik me helemaal bij aan. Ik ben ook christen en mijn partner niet, maar ik voel me gelukkig wel thuis in onze gemeente en is er ook een plek voor mij.. dat gun ik jou ook!

 • Beebje2023

  Ken je het boek, beschuit zonder muisjes? Misschien kan dat je ook een beetje helpen...

  Ik heb jouw situatie niet zelf meegemaakt, maar ik hoop dat je troost vindt en ervaart en dat jouw wens uit mag komen. Sterkte.

 • M~

  Dank je voor de tip! Ik ga eens kijken 😊

 • Tweede83

  Het is niet vanzelfsprekend dat alles lukt zoals we dat graag willen. Ik hoop dat je net als wij dat je kinderwens wel in vervulling mag gaan. Wij hebben dan op een andere manier pech onderweg gehad en verdriet gekend. Ik hoop dat je zwanger mag worden. En wat krijg je mooie antwoorden terug! Dat het een steun voor jullie mag zijn. Hele dikke knuffel

 • M~

  Dank je wel, wat lief! Fijn dat het bij jullie de wens in vervulling heeft mogen gaan! Ik vind het ook bijzonder hoe er gereageerd wordt 😊

 • A_no_niem

  Wat huilt mijn hart voor jou, mooie vrouw 🤍 wat goed dat je openheid hebt gegeven, misschien geeft dat anderen ook moed om te delen waar zij mee strugglen. Vooral tijdens een bijbelstudiekring moet er naar mijn idee ruimte zijn voor mensen om te delen in vreugde en verdriet. Sterkte met de kraamvisite.

  Ik wens jou toe dat je wens snel in vervulling mag gaan en dat je gezegend wordt met een gezond kindje!

 • M~

  Dank je ☺️

 • Dani9218

  Wat schrijf je mooi en krachtig! Ik hoop dat jij ook snel een wondertje mag verwachten. Het is je zo gegunt!

 • M~

  Dank voor je complimenten en je bemoedigingen. Superlief! 😊

 • Nicolette87

  Wat ben je dapper en eerlijk ❤️

 • M~

  Dank je 😊

 • Mykha

  Ach lieve vrouw, ik moest een traantje wegpinken! Ik ben ook christen en heb heel dichtbij familie in een traject voor een kindje en net een vriendin waarvan haar baby stil geboren is met 38 weken. Wat een verdriet maken sommigen mee en dat is zo lastig te rijmen met Gods liefde. Maar Hij huilt mee, dat hebben we echt zo ervaren de laatste tijd… ik zal je meenemen in gebed vanavond! Mijn broer en zijn vrouw zijn ook zo open over hun onvervulde kinderwens en wat is dat een goede keuze geweest! Zoveel mensen die meeleven en gevoeliger zijn in hun woordkeuze… ze schrijven ook voor een tijdschrift, ik zal even de link zoeken. Misschien vind je er steun in, aangezien ze een vergelijkbaar verhaal hebben. Sterkte en ik hoop en bid dat je snel in verwachting mag raken!♥️

 • M~

  Sjonge, sprakeloos.. dank je wel!

 • Assiral

  je bent een moedig persoon!

 • M~

  Dank je ☺️

 • Janneke92

  Wat een krachtig verhaal. Super knap van je dat je het zo bespreekbaar maakt en er open over bent. Ik denk dat veel mensen hier wat van kunnen leren! Wat ikzelf de laatste tijd heb gemerkt (ik heb een tijd bij de psycholoog gelopen omdat er meerdere dingen tegen zaten en ik het zelf niet meer overzag), is dat als je hier zelf open over bent, mensen zich veel sneller ook naar jou openstellen en dat je bijna nooit de enige bent die het (om wat voor reden dan ook) zwaar heeft of heeft gehad.

  Ik wens je heel veel succes de komende periode 🙌❤

 • M~

  Lief! En jij ook succes met wat je te dragen hebt

 • Maartje07

  Mooi geschreven!

  Bewonderenswaardig hoe je erin staat en ook tijdens zo’n bijbelstudieavond open bent over jullie wens. Ik hoop dat de vrouwen jou in liefde hebben omarmd en met jou delen in jouw verdriet.

  Ik ben ook christen en hoewel ik het hebben van een onvervulde kinderwens niet ken, heb ik het wel van heel dichtbij meegemaakt bij een vriendin. Samen delen, huilen en bidden is dan heel kostbaar.

  Ik hoop dat jij die vriendin ook hebt of mag krijgen en dat jouw kinderwens zeer spoedig in vervulling mag gaan. Hij ziet jou ❤️.

 • M~

  Dank je, superlief en bemoedigend!

 • billys

  Ach, lieve vrouw.. Mijn hart breekt voor jou..

  Ik ben ook christen, ik weet hoe het is om buiten de norm te vallen maar ik voldoe er inmiddels zelf helemaal aan. Wij waren jarenlang getrouwd zonder kinderen, niet omdat het niet lukte maar omdat we eerst samen wilde zijn. Een krachtige basis hebben en we zijn inmiddels rijk gezegend met een kindje en eentje onderweg. Ik vond de opmerkingen over het ontbreken van kinderen al pijnlijk en ongepast, het moet voor jou helemaal ondraaglijk zijn. Het zo graag willen en maar moeten wachten.. Maar wat straal jij een kracht uit zeg. Als je aan de mensen om jullie heen onder woorden kunt brengen zoals je hier schrijft hoop ik dat iedereen om je heen je de ruimte geeft, je steunt, er voor je is. En wat Jana001 ook zegt, je bent waardevol. Je bent een parel in Gods hand. :) Heel veel sterkte en liefde voor jou!

 • M~

  Dank je wel, lief! Ja, apart hoe we soms naar andere mensen kijken en er vanuit gaan dat het wel aanwezig zal zijn. Ik merk overigens dat ik het zelf ook doe hoor. Ben er niet heilig in.

 • Beukenblaadje

  Wat een mooie, eerlijke, open blog. Wat moedig dat je je zo open en kwetsbaar durft open te stellen, zelfs in een nieuwe groep. Jouw gevoelens en ervaringen mogen er net zo zijn! Het is voor jezelf heel goed als je die ruimte neemt, maar in mijn ervaring is het ook enorm waardevol voor een groep of gemeente. Het geeft ook ruimte voor andere verhalen over de moeilijke dingen in het leven, waar uiteindelijk iedereen op z'n eigen manier mee te maken krijgt.

  Sterkte op de kraamvisite en ik wens je enorm veel geluk in je verdere traject toe!!

 • M~

  Dank je, dat is ook zo! Het is goed als we elkaar die ruimte gunnen! Als zussen naast elkaar staan

 • Jjma

  Ik voel je verdriet door je woorden heen. Wat je precies doormaakt weet ik niet omdat mijn kinderwens wel vervuld is. Ik lees openheid en kracht. Openheid geeft mensen de ruimte om er samen met jou mee om te gaan. Dat je aangeeft, het gaat nu even niet. Wat heel begrijpelijk is. Je openheid is je kracht! Wie weet wat er voor je weggelegd is. Sterkte en veel liefde gewenst voor jou!

 • M~

  Dank je, zo bemoedigend

 • Jana001

  Bijzonder mooi hoe je je verhaal deelt. Ik voel je pijn en de leegte. Ik ben ook een christen, met een huis vol kinderen. Gezegend met een kostbare vriendin die ongewenst kinderloos is. Wat huil ik met haar mee.. terwijl zij deelt in mijn vreugde. Het kan perfect langs elkaar bestaan. Maar makkelijk is het niet he. Veel sterkte voor je. En wat wens ik je snel een kindje toe! Maar weet dat je ook nu kostbaar bent in Gods ogen. Je identiteit ligt vast in Hem ❤️

 • M~

  Mooi…

 • Momoftwokids

  Heel terecht dat jij tijdens het voorstelrondje de ruimte neemt om te zeggen dat je graag kinderen zou willen. Mooi ook! Hopelijk mag je wens binnenkort in vervulling gaan!

 • M~

  Dank je wel. Lief!

 • Baby.wens

  🤍🥰🕊😘

 • M~

  😊😃

 • M~

  😊😃

 • Bosco

  Wat onwijs mooi geschreven. Een kinderwens is niet iets wat voor iedereen gewoon is. Ik voel je bonkende hart in het verhaal ook. Ik vind het knap dat je er zo in staat. Soms moet er ook ruimte zijn voor jou wens. Ik hoop dat je zo open blijft en je omgeving jou ook deze ruimte biedt.

 • M~

  Dank je

 • Love2019

  Topper!

  Mooi dat je de openheid van beide kanten er laat zijn!

  Dat maak uw contacten zoveel waardevoller! En ook vanaf de kant met wel kinderen is het maar jou toe makkelijker communiceren omdat je duidelijk ben als het je te pittig is!

  Hopelijk mag je snel met een positieve test rond lopen

 • M~

  Ja inderdaad, zo zijn we benaderbaar voor elkaar. Dank je voor je reactie


1 2